[G] Sd.Kfz. 234/2 Puma

Moderator: Thalgonis

Thalgonis

[G] Sd.Kfz. 234/2 Puma

Post autor: Thalgonis »

Italeri, 1:35

Tak się naczytałem, że modele tej włoskiej firmy są delikatnie mówiąc „takie sobie” a tu niespodzianka - ta italerka jest bardzo dobrze spasowana i ładnie (w sensie szczegółów) odlana). I nie jest to przepak! Italeri była w tym pierwsza, później od niej brali formy :)

Sam wóz bojowy to jeden z lepszych, jak nie naljepszy, samochód pancerny II WW. Już samo przydzielenie temu pojazdowi nazwy z kategorii zarezerwowanej dla czołgów jest swego rodzaju nobilitacją. Pojazd ten powstał przez połączenie udanego podwozia ze skutecznym uzbrojeniem: działo KwK 39 kal. 50 mm, montowane od końca 1941 roku na na czołgach średnich Pz.Kpfw. III oraz karabin maszynowy MG 42.

Poniższa „bryka” służyła w 9 Dywizji Pancernej Wehrmachtu, Normandia, czerwiec 1944 r.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
====================
Thalgonis -> https://modelarstwozpudla.pl/
Awatar użytkownika
fragles

Re: [G] Sd.Kfz. 234/2 Puma

Post autor: fragles »

Ja tam nie wiem, czy taka najlepsza... W Blitzkriegu to Shermany załatwiają te Pumy jak leci. Bum - i koniec.
Awatar użytkownika
Spotter

Post autor: Spotter »

Puma mi się bardzo podoba i na nią poluję. Jak dorwę w dobrej cenie, to kupuję. A prawda jest taka, że z czołgiem nie miała co się równać, bo miała mniejsze i słabsze opancerzenie. Ale pojazdy kołowe mają inne zadanie. Mają być szybkie i zwinne. Zaś Puma na dodatek miała uzbrojenie jak inne panzery. To dawało jej niesamowitą przewagę nad innymi pojazdami. Ale z czołgiem szanse miała marne.
Thalgonis

Post autor: Thalgonis »

W jednym ze źródeł wyczytałem, że mogła bez problemu poradzić sobie z alianckimi lekkimi czołgami M3 i M5 oraz T70, a także nawiązać walkę (cokolwiek to znaczy) z T-34. Nie wiem czy w tym ostatnim przypadku autor nie popłynął trochę ;)
====================
Thalgonis -> https://modelarstwozpudla.pl/
Rafał B

Post autor: Rafał B »

Warto mu choćby koła na żywice zmienić, lepiej się wówczas prezentuje.
Ogólnie to fajny model i niezła baza do dalszej zabawy ale i taki z pudła, odpowiednio zmalowany prezentuje się niczego sobie.
...u mnie czeka w kolejce już od wieeeelu lat :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Thalgonis”