Wirtualny ekspert od nowoczesnego modelarstwa poleca.

Pomysły, pokazy, pytania
tankmania

Wirtualny ekspert od nowoczesnego modelarstwa poleca.

Post autor: tankmania »

Cięcie cienkich profili o przekroju kwadrat/prostokąt.

Po pierwsze nie trzeba do tego używać kart telefonicznych z których trzeba zdzierać nadruk, planować, obcinać zjechane krawędzie. Wystarczy kupić płyty/formatki HIPS.

Sklejamy ze sobą dwie płytki plastikowe tak żeby utworzył się uskok o głębokości takiej jak chcemy uzyskać szerokość paska i wysokości takiej jaką płytkę będziemy ciąć.

Obrazek

Następnie przyklejamy to do grubszej płytki która będzie podstawą. Można przykleić do kawałka płyty meblowej, nie trzeba wtedy twardej powierzchni do cięcia.

Obrazek

W uzyskaną w ten sposób szczelinę wsuwamy do oporu płytkę z której będziemy ciąć profile.

Obrazek

Do krawędzi górnej płytki przestawiamy ostrze Olfa (polskie są za miękkie), po czym uderzamy w górną krawędź ostrza młoteczkiem. Robimy to na twardym podłożu.

Obrazek

Profile nie zawijają się przy cięciu, nie trzeba ich sezonować tygodniami i nie mają rzezów po cięciu nożem.

Obrazek

Na zdjęciu profil 0,2 x 0,25 robiony na szybko. Mozna uzyskać cieńsze sporo.
Grzegorz2107

Re: Wirtualny ekspert od nowoczesnego modelarstwa poleca.

Post autor: Grzegorz2107 »

Proste i skuteczne. Spróbuję. Do jakiej maksymalnej grubości płytki można stosować tę metodę?
tankmania

Grzegorz2107 pisze: Do jakiej maksymalnej grubości płytki można tej metody próbować?
Ja tak ciąłem do 1mm, ale myslę, że do 1,5 da radę przy krótszych odcinkach.
Awatar użytkownika
Korowiow

Post autor: Korowiow »

Git.
tankmania

Jeszcze jedno z serii "nie róbmy ludziom wody z mózgu", w kwestii co jest lepsze, karta telefoniczna vs HIPS.

Otóż karta telefoniczna to po prostu HIPS z sitodrukiem. :lol:

http://www.tworzywa-sztuczne.org.pl/HIPS.php

Przypomina mi to jak mi kumpel aptekarz opowiadał o ludziach którzy nie chcą tańszych zamienników lekarstw o identycznym składzie bo po droższym lepiej się czują. :D
Awatar użytkownika
Arcturus

Post autor: Arcturus »

tankmania pisze: Przypomina mi to jak mi kumpel aptekarz opowiadał o ludziach którzy nie chcą tańszych zamienników lekarstw o identycznym składzie bo po droższym lepiej się czują. :D
To akurat nie jest tak do końca, ten sam skład nie oznacza tej samej czystości i rygorów produkcji. Ciekawe czy ten aptekarz jak chce się napić wódki 40% to kupuje najtańszą jaka jest w sklepie...
Ale to offtop :) A w temacie to dzięki za patent na robienie pręcików, co się nakląłem jak mi się zwijały w sprężynki przy cięciu od linijki...
Rafał B

Post autor: Rafał B »

Ciekawe jest to, że gdy komuś się wydaje, że ma na coś swój opatentowany, niezawodny sposób, zawsze znajdzie się ktoś inny, kto zrobi to inaczej, a przy tym lepiej, szybciej i prościej.

Na discovery był ostatnio program o manipulowaniu, gdzie jednym z przykładów, było serwowanie grupie testowej tego samego wina w butelkach z różną ceną.
Choć wino było to samo, testowani odpowiadali, że to z tańszą ceną jest zdecydowanie gorsze, żeby nie powiedzieć sikacz.
Arcturus pisze: Ciekawe czy ten aptekarz jak chce się napić wódki 40% to kupuje najtańszą jaka jest w sklepie...
Znajomek mój tak właśnie czyni, gdyż uważa, że to wszystko to samo, więc po co przepłacać :D ...choć stać go i na te lepsze trunki.
tankmania pisze:Cięcie cienkich profili o przekroju kwadrat/prostokąt.
Bardzo ciekawe przyznam, czekam na kolejne, fajne rozwiązania ;)
Czesio

Post autor: Czesio »

Super pomysł !! Można by to odpowiednio nawiercić, zamontować 2 lub 3 śrubki, i zamiast sklejać wkładać przekładki regulując grubość, a szerokość zwyczajnie odsuwając je w tył 8-)
Awatar użytkownika
Robert P

Post autor: Robert P »

Pomysł Pawła spadł mi jak z nieba, bo niebawem czekają mnie listewki na burtach Wassexa. Postanowiłem zrobić parę prób jak mi to będzie wychodziło. Dość szybko przekonałem się, że zrobienie kilku różnych uskoków dla różnych grubości płytek jest dość upierdliwym, męczącym i zbyt czasochłonnym jak dla mnie zajęciem. Poza tym, za każdym razem uzyskiwałem efekt mniejszego lub większego trapezu na odcinanych profilach, co było efektem braku prostopadłości ostrza do odcinanego paska. Pomysł Czesia z odsuwaniem ostrza, zagonił mnie do garażu w poszukiwaniu czegoś, co nie tylko dawało możliwość pełnej regulacji szerokości odcinanego profilu, ale również ustawiało ostrze prostopadle do płytki, bez względu na jej grubość i odcinaną szerokość. Zasadniczo z założenia nie mogło to być bardziej skomplikowane w budowie i użytkowaniu niż cep.

Znalazłem aluminiowy ceownik 15mm wysokości i 20mm szerokości, pozostałość po prowadnicy odsuwanych drzwi. Odciąłem kawałek o długości takiej, jak długość ostrza i przykręciłem do surowej płyty wiórowej:

Obrazek

Teraz wystarczy dosunąć do ceownika to, co chcemy odciąć. W tym przypadku jest to samoprzylepna folia aluminiowa 0,05mm. Można dla pewności, aby się samoczynnie lub niechcący nie przesunęło, przykleić taśmą do płyty wiórowej:

Obrazek

Na odcinany element kładziemy płytkę jako dystans o takiej grubości, jaką szerokość chcemy uzyskać po odcięciu. Do płytki dystansu dociskamy ostrze, które jak widać samo ustawia się prostopadle. Wystarczy puknąć młoteczkiem w ostrze. Zasadniczo, to jako dystans do określania szerokości paska może służyć wszystko co wpadnie w ręce, poczynając od płytek Hips, a kończąc na blaszkach po różnych napojach, nie wyłączając łączenia ich ze sobą, np. płytek Hips z blaszkami.

Obrazek

Ostrze dociskane palcem bezpośrednio do ceownika, daje pasek o szerokości 0,2mm, czyli jest to dokładnie połowa grubości ostrza:

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Techniki i sztuczki”