lutownica

Pomysły, pokazy, pytania
Awatar użytkownika
Tomek

Re: lutownica

Post autor: Tomek »

levee pisze:Jak często korzystasz z różnych ustawień temperatury grota?
Nigdy.
nieco bardziej podkurwiony SKAYRAIDER pisze: głupich nie sieją, sami się rodzą.
myślałem ze jesteś tylko głupi, ale ty jesteś bardzo głupi i do tego niewychowany.
tyfus to tyfus !
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Post autor: KFS-miniatures »

tomek, to ja w takim razie bede miał do ciebie interes. skoro już opanowałes lutowanie, to ja ci po,życzę ten mój sprzęt sprawdzisz, czy on sie do czegos nadaje, czy jednak nie jest winą mojej indolencji brak sukcesów w jego używaniu.
Awatar użytkownika
Robert P

Post autor: Robert P »

KFS-miniatures pisze:czy on sie do czegos nadaje
A czy ten sprzęt nie ma przypadkiem za małej mocy (20W?) dla tej nowej szpiczastej końcówki grota? Wydaje mi się, że to dużo za mało.
Tomasz Hejmo

Post autor: Tomasz Hejmo »

Znajomy lutuje 17W i daje rade.
Awatar użytkownika
grzegorz75

Post autor: grzegorz75 »

Kamil , co konkretnie będziesz chciał lutować ? Tą "kratownicę" wielkości połowy pudełka od zapałek ? Czy ogóle chcesz się polubić z lutowaniem ?
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Post autor: KFS-miniatures »

wógóle. kratownica juz skonczona. a przynajmniej tyle ile było warto przy niej siedziec
Awatar użytkownika
Tomek

Post autor: Tomek »

Kamil, rozmawiałem z kolegą i przyczyną nie nagrzewania się końcówki naprawdę może być jej zabrudzenie. Jak nie masz specjalnej gąbki do czyszczenia to ten kolega poradził że można wyczyścić to tą bardziej szorstką stroną zmywaka kuchennego. Warunek: lutownica rozgrzana a gąbka wilgotna (nie mocno mokra). Powinno pomóc. Może topiłeś tym grotem jakieś dziury w plastiku?
nieco bardziej podkurwiony SKAYRAIDER pisze: głupich nie sieją, sami się rodzą.
myślałem ze jesteś tylko głupi, ale ty jesteś bardzo głupi i do tego niewychowany.
tyfus to tyfus !
Czarny

Post autor: Czarny »

Tomek pisze:. Może topiłeś tym grotem jakieś dziury w plastiku?

Z pewnych zielonych źródeł wiem, iż widziani go jak tą lutownicą wytapiał dziury w serwersch pewnego wortalu modelarskiego.
Awatar użytkownika
grzegorz75

Post autor: grzegorz75 »

Od wielu lat próbowałem lutować wszelkimi sposobami . Tradycyjnie kolbą , palnikiem i koką i gówno . Nie umiem . Spoina z palnika dremelowskiego i koki była taka, że rozlatywały mi się relingi w łapach . Kombinowałem na wszystkie sposoby i nic .
Któregoś dnia kolega współmodelarz przysłał mi w trochę pasty , którą rozesłał innym współmodelarzom z forum "koga" i którzy zaczęli lutować . To dokładnie ta pasta , dla mnie jest magiczna , bo niczym innym mi się nie udało :

http://www.youtube.com/watch?v=XZpQCfYtGyg

Tak na szybko .

Kroję na drobne kawałki cynę i szykuję sobie elementy do lutowania , w tym przypadku druciki :

Obrazek

Szpilką nakładam odrobinkę rzeczonej pasty w miejscach styku elementu :

Obrazek

Rozgrzaną kolbą nabieram jak najmniejszą ilość posiekanej cyny i tylko dotykam ,następuje półsekundowe syknięcie i cyna rozlewa się tam , gdzie była magiczna pasta :

Obrazek

Mam zlutowane , a za miejsce łączenia mógłbym powiesić tą całą nadbudówkę i się nie rozleci :

Obrazek

Analogicznie z jakąś tam anteną na maszt , co na pwm pokazywałem ;

Obrazek

Obrazek

Tu udało mi się przylutować mosiądz do stalowej igły :

Obrazek

I mam antenę :

Obrazek

Jakimś podestem :

Obrazek

Obrazek

Naprawdę lut jest mocny .

Wiem , że jeszcze mi bardzo daleko do tego , żeby było dobrze , ale cały czas ( "po powrocie po ośmiu miesiącach do modelarstwa") się staram i uczę .
Ostatnio zmieniony wt 08 sty 2013, 00:16 przez grzegorz75, łącznie zmieniany 1 raz.
Robert O.

Post autor: Robert O. »

Grzegorz a te magick paste można gdzies w "detalu" kupic ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Techniki i sztuczki”