lutownica

Pomysły, pokazy, pytania
Siara

Re: lutownica

Post autor: Siara »

Magia. :D
Teraz po 8 miesiacach to pewnie bedziesz musial sie nauczyc znowu lutowac, ale ta magiczna pasta Ci w tym pomoze. ;)
tankmania

Post autor: tankmania »

grzegorz75 pisze: Tak na szybko .
Gigant, jeszcze nie widziałem tak czyściutkiego lutowania cyną.

Dla mnie z cyną jest taki problem, że nie ma nad nią kontroli. Jak lutowałem na srebro, albo złoto to mogłem kontrolować tak, że nie było śladu nawet pół milimetra. A spoiwa końmi nie rozerwiesz.
Muszę spróbować tę Twoją pastę.
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Post autor: KFS-miniatures »

tankmania pisze:Muszę spróbować tę Twoją pastę.
ja tez. tylko w polskich sklepach jej nie widze. a w zasadzie znalazłem tylko w jednym, kanadyjskim
Czesio

Post autor: Czesio »

Tomek pisze:Kamil, czubek grota nie bierze cyny wtedy jak jest zanieczyszczony. Musisz bardzo często czyścić go pilnikiem nawet w trakcie pracy jak jest gorący.
Czubek nie chce topić cyny bo się utlenił, a powodem może być proponowane czyszczenie pilnikiem co zdziera powłokę wierzchnią, utrudniając topienie jak i spływanie cyny na element. Najlepiej rozgrzać lutownicę i w grubo złożoną chusteczkę (coby paluchów nie poparzyć) wytrzeć, i grocik powinien się świecić i działać bez problemu. Pasowało by też dodać że przy lutowaniu przydałby się dobry topnik, najlepiej nakładany na element.
Tomasz Hejmo

Post autor: Tomasz Hejmo »

A tak z ciekawości - szlifował ktoś grot do gołej miedzi jak to pokazuje Wilder na filmie?
Awatar użytkownika
Tomek

Post autor: Tomek »

Ja mam tak przeszlifowany i lutuje mi się lepiej niż jak był pokryty tym srebrnym gównem więc nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że przez to nie rozgrzewa się i nie bierze cyny.
nieco bardziej podkurwiony SKAYRAIDER pisze: głupich nie sieją, sami się rodzą.
myślałem ze jesteś tylko głupi, ale ty jesteś bardzo głupi i do tego niewychowany.
tyfus to tyfus !
Czesio

Post autor: Czesio »

Tomek pisze:Ja mam tak przeszlifowany i lutuje mi się lepiej niż jak był pokryty tym srebrnym gównem więc nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że przez to nie rozgrzewa się i nie bierze cyny.
Wszystko zależy od grotu, nigdy nie wiadomo co producent do niego wrzucił ;)

Co do pasty kestera zapodanej w filmiku wcześniej, to pasta SP-30, firma kester podaje namiary na dystrybutora w Pl, można zadzwonić i podpytać : Renex

Mr Adam Waszin
phone: +48 54 4112555
AL. Kazimierza Wielkiego 6E
Wloclawek, 87-800

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tomek

Post autor: Tomek »

Dokładnie, moje groty to tanie badziewie za 7 plnów z Allegro. Elektronik lutujący jakieś skomplikowane podzespoły pewnie by na nie się nawet nie odlał ale do lutowania blaszek jak najbardziej dają radę. Tym oryginalnym grotom co Kamil wstawił link to szlifowanie pewnie by zaszkodziło tak jak piszesz ale moim zdecydowanie służy. Ja używam Topnika ABERa i nie mam problemów z rozpływaniem się cyny czy z wytrzymałością połączenia w miejscu lutowania.
nieco bardziej podkurwiony SKAYRAIDER pisze: głupich nie sieją, sami się rodzą.
myślałem ze jesteś tylko głupi, ale ty jesteś bardzo głupi i do tego niewychowany.
tyfus to tyfus !
Awatar użytkownika
MIRO

Post autor: MIRO »

318 lat temu na ZPT używaliśmy przy lutowaniu kalafoni. Czy teraz jest to zbędnę? Czy wystarczy topnik i cyna?
pozdrawiam
Mirek
Panzer

Post autor: Panzer »

Tomek pisze:Dokładnie, moje groty to tanie badziewie za 7 plnów z Allegro. Elektronik lutujący jakieś skomplikowane podzespoły pewnie by na nie się nawet nie odlał ale do lutowania blaszek jak najbardziej dają radę. Tym oryginalnym grotom co Kamil wstawił link to szlifowanie pewnie by zaszkodziło tak jak piszesz ale moim zdecydowanie służy. Ja używam Topnika ABERa i nie mam problemów z rozpływaniem się cyny czy z wytrzymałością połączenia w miejscu lutowania.
Tomek, a Ty będziesz w Bytomiu?
Komentarze na polskich forach dyskusyjnych? Tak ja to widzę:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Techniki i sztuczki”