lutownica
Re: lutownica
Ja bym jednak wybrał taką z Allegro bo do nich jest w ofercie multum różnych grotów a w tej z Lidla dwa, dość grubaśne i nie wiem czy można później dokupić inne.
Takie co ja mam występują na allegro pod różnymi nazwami: WEP, Yihua itp. ale współny jest symbol 936. Do nich jest duża oferta tanich grotów.
Takie co ja mam występują na allegro pod różnymi nazwami: WEP, Yihua itp. ale współny jest symbol 936. Do nich jest duża oferta tanich grotów.
nieco bardziej podkurwiony SKAYRAIDER pisze: głupich nie sieją, sami się rodzą.
myślałem ze jesteś tylko głupi, ale ty jesteś bardzo głupi i do tego niewychowany.
tyfus to tyfus !
-
Tomasz Hejmo
A jakiś pomysł na smolisty, czarny osad, który pojawia się na grocie w trakcie lutowania? Nie wiem czym to wyczyścić, jak pokryje całość to nici z lutowania...
- Przemek - MaXus
np.Tomasz Hejmo pisze:A jakiś pomysł na smolisty, czarny osad, który pojawia się na grocie w trakcie lutowania? Nie wiem czym to wyczyścić, jak pokryje całość to nici z lutowania...
http://www.conrad.pl/G%C4%85bka-do-czys ... &pi=588419
http://electropark.pl/akcesoria-do-luto ... 01001.html
(gąbkę nasącza się wodą)
A nie lepiej zwykły druciak i gabkę do mycia naczyń ?Przemek - MaXus pisze:np.Tomasz Hejmo pisze:A jakiś pomysł na smolisty, czarny osad, który pojawia się na grocie w trakcie lutowania? Nie wiem czym to wyczyścić, jak pokryje całość to nici z lutowania...
http://www.conrad.pl/G%C4%85bka-do-czys ... &pi=588419
http://electropark.pl/akcesoria-do-luto ... 01001.html
(gąbkę nasącza się wodą)
- Przemek - MaXus
Czesio pisze:A nie lepiej zwykły druciak i gabkę do mycia naczyń ?
Skojarzyło mi się, że to podobnie, jakby ktoś "spoza naszego" hobby napisał, że zamiast zielonego kleju Tamiya Thin - nitro, do malowania można rozcieńczać farby Śnieżki, pigmenty ze startych kredek itd.
Pewnie, że można, ale ... to jakby nie całkiem to samo
Dodatkowo, "druciak" dedykowany czyszczeniu grotów jest sztywniejszy i twardszy od zmywakowych (w końcu mających też kontakt z dłońmi), natomiast gąbka, to w ogóle inna bajka, wysuszona - kurczy się i twardnieje/sztywnieje, czy jak jej tam, jest chyba też bardziej szorstka po namoczeniu.
Może ktoś próbował i ma porównanie, z drugiej strony to złotowe sprawy, różnic w cenie horrendalnych nie ma.
- KFS-miniatures
- Kontakt:
no co ty opowiadasz?Przemek - MaXus pisze:pigmenty ze startych kredek itd.
Pewnie, że można, ale ... to jakby nie całkiem to samo
- grzegorz75
Heloł
Skłamałbym , gdybym plótł , że lutowałem kiedyś wcześniej blaszki . Lutowałem , ale takie jak papier , a te lutuje się jak druty . Czyli jak pokazywałem wcześniej .
Blaszki które dziś lutowałem to blacha o grubości około 0,45 mm . Sprawdzoną wcześniej metodą nie szło lutować tak grubych blaszek .
Tak więc posmarowałem pastą miejsca styku i najpierw "pobieliłem" cyną :

Następnie znowu posmarowałem i na grot nabrałem odrobinę cyny ,a elementy zetknąłem do siebie i przysmażyłem :

Potem analogicznie to samo i znowu podsmażyłem :

Pobieliłem blat lutowanego stołka :

I wszystko znowu usmażyłem :

otrzymując taborety pod armatki wodne .
Ważna spostrzeżenie to takie , że druty lutowałem przy temperaturze około 290 stopni , przy tych stołkach trzeba było zwiększyć do 450 stopni . Spoiwo jest na tyle mocne , że można na taboretach usiąść .... prawie .
Po każdym lutowaniu z użyciem pasty , trzeba wszystko umyć dokładnie w jakim acetonie albo wodą z mydłem .
Skłamałbym , gdybym plótł , że lutowałem kiedyś wcześniej blaszki . Lutowałem , ale takie jak papier , a te lutuje się jak druty . Czyli jak pokazywałem wcześniej .
Blaszki które dziś lutowałem to blacha o grubości około 0,45 mm . Sprawdzoną wcześniej metodą nie szło lutować tak grubych blaszek .
Tak więc posmarowałem pastą miejsca styku i najpierw "pobieliłem" cyną :

Następnie znowu posmarowałem i na grot nabrałem odrobinę cyny ,a elementy zetknąłem do siebie i przysmażyłem :

Potem analogicznie to samo i znowu podsmażyłem :

Pobieliłem blat lutowanego stołka :

I wszystko znowu usmażyłem :

otrzymując taborety pod armatki wodne .
Ważna spostrzeżenie to takie , że druty lutowałem przy temperaturze około 290 stopni , przy tych stołkach trzeba było zwiększyć do 450 stopni . Spoiwo jest na tyle mocne , że można na taboretach usiąść .... prawie .
Po każdym lutowaniu z użyciem pasty , trzeba wszystko umyć dokładnie w jakim acetonie albo wodą z mydłem .
-
Tomasz Hejmo
Jakiś patent do usuwania nadmiaru cyny w miejscach gdzie nie można jej zeszlifować? Zwykły odsysacz daje radę?
Jest taka plecionka miedziana do kupienia za kilka złotych na allegro. Podgrzewasz cynę, przykładasz plecionkę, ona zasysa cynę. Potem odcinasz ten kawałek i tak dalej.
nieco bardziej podkurwiony SKAYRAIDER pisze: głupich nie sieją, sami się rodzą.
myślałem ze jesteś tylko głupi, ale ty jesteś bardzo głupi i do tego niewychowany.
tyfus to tyfus !