Su-22UM3K KP+CiroModels 1/48 [ Warsztat ]

IN POWER WE TRUST

Moderator: Arkady72

Awatar użytkownika
Arkady72

Su-22UM3K KP+CiroModels 1/48 [ Warsztat ]

Post autor: Arkady72 »

Tyle udziergałem przez ostatni tydzień. Poszedłem inną drogą niż Kolega GEM i wkomponowałem w kadłub jedynie panele boczne i podłogę kokpitu zamiast ciąć cały kadłub.
Tu najpierw wklejona podłoga:
Obrazek

I wklejone panele boczne w kokpicie, zjechałem je z oryginalnego odlewu na zwykłej szlifierce, takiej dużej w warsztatcie:

Obrazek

Obrazek

Wnęki hamulców aero z blach PART:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trochę wyskraczowałem wnęki kół ( nieprzesadnie ) i zrobiłem specjalne belki pod laserowo kierowane pociski Ch-25ML.

Obrazek

Obrazek

Przymiarka drabinki pilota na sucho:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wstawiłem też na sucho dorobione szybki we wrędze dzielącej obie kabiny:

Obrazek

I żywiczne skrzydła z otwarta mechanizacją:

Obrazek
Obrazek
"Oprócz kobiet i dzieci..."
Awatar użytkownika
_iceboy

Re: Su-22UM3K KP+CiroModels 1/48 [ Warsztat ]

Post autor: _iceboy »

Będzie grubo :twisted:
Bo tak i już.
Awatar użytkownika
tomek_chacewicz

Post autor: tomek_chacewicz »

Będzie będzie :) Artek, te żywiczne skrzydła to Cutting Edge?
Awatar użytkownika
Arkady72

tomek_chacewicz pisze:Będzie będzie :) Artek, te żywiczne skrzydła to Cutting Edge?
Tigermodeldesign się nazywa producent.
Obrazek
Marek Naja

Post autor: Marek Naja »

Tyle złego się naczytałem o tym zestawie, że nigdy się na niego nie pokusiłem ale z przyjemnością popatrzę na Twoje wykonanie. Mam jedno, może przydatne ostrzeżenie w kontekście tych żywicznych końcówek. Tak mi się kiedyś obiła o uszy informacja przy okazji potencjalnej modernizacji Suk, że był pomysł unieruchomienia końcówek w jednej pozycji na stałe, a w zamian aby zwiększyć manewrowość miały być doprowadzone do stanu używalności chyba właśnie te elementy z przodu ruchomych końcówek (sloty?). Chyba na MW pisał coś o tym Toyo czyli były pilot MiG-29, a wcześniej Su-22. Że ze względu na automatyczny tryb ich pracy na codzień skutkujący zupełną nieprzewidywalnością zostały jakiś czas temu po prostu wyłączone. Na zdjęciach startujących czy lądujących Su-22 ciężko coś wypatrzeć. Na niektórych zdjęciach jednak widać jakby większą szczelinę lub drobny skos sugerujący, że choć trochę się wychylają.
Awatar użytkownika
Arkady72

Marek Naja pisze: Mam jedno, może przydatne ostrzeżenie w kontekście tych żywicznych końcówek. Tak mi się kiedyś obiła o uszy informacja przy okazji potencjalnej modernizacji Suk, że był pomysł unieruchomienia końcówek w jednej pozycji na stałe, a w zamian aby zwiększyć manewrowość miały być doprowadzone do stanu używalności chyba właśnie te elementy z przodu ruchomych końcówek (sloty?). Chyba na MW pisał coś o tym Toyo czyli były pilot MiG-29, a wcześniej Su-22. Że ze względu na automatyczny tryb ich pracy na codzień skutkujący zupełną nieprzewidywalnością zostały jakiś czas temu po prostu wyłączone. Na zdjęciach startujących czy lądujących Su-22 ciężko coś wypatrzeć. Na niektórych zdjęciach jednak widać jakby większą szczelinę lub drobny skos sugerujący, że choć trochę się wychylają.
Marek, też gdzieś czytałem te informacje o slotach, niemniej z nimi skrzydła w pozycji otwartej z pewnością będą się lepiej prezentowały. Ponadto mój model będzie w barwach irackich więc tak sobie grzesiując być może tam nie wpadli na pomysł zablokowania slotów na stałe?
Jutro zabieram się za waloryzację osłon kabin co będzie momentem zwrotnym...
Obrazek
Awatar użytkownika
JBZ

Post autor: JBZ »

Prestiżowo się zapowiada. Plotka głosi że będzie pachołek Saddama H.? Czy UM-3K nie ma jednego działka?
Marek Naja pisze:Tak mi się kiedyś obiła o uszy informacja przy okazji potencjalnej modernizacji Suk, że był pomysł unieruchomienia końcówek w jednej pozycji na stałe, a w zamian aby zwiększyć manewrowość miały być doprowadzone do stanu używalności chyba właśnie te elementy z przodu ruchomych końcówek (sloty?).
Niezrealizowany projekt Su-17/22M5 z 1990 miał stałe skrzydła w stylu Su-7.
Nie chcę być moderatorem, nie chcę być sędzią LOKu czy innego ZBOWiDu. Wystarczy mi że będę lepił modele.
Awatar użytkownika
Arkady72

JBZ pisze: Czy UM-3K nie ma jednego działka?
Ma jedno z prawej strony.
JBZ pisze:Prestiżowo się zapowiada.
+25 proszę.
Obrazek
Awatar użytkownika
Arkady72

Początek walki z "oszkleniem":

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Arkady72

A propos slotów sprawa wygląda następująco, informacje z pierwszej ręki:
Sloty w tej chwili chodzą razem z klapami skrzydłowymi czyli zawsze do startu są wypuszczane.
Automatyka slotów polegała na tym, że na przykład przy małych prędkościach podczas ciasnego zakręty automat sam je wypuszczał i potem chował. Dawało to lepszą manewrowość.
A skąd się wzięły nasze niepełne informacje o ich zablokowaniu?
W 1987 roku jeden z pilotów w Pile stwierdził że podczas lotu sloty wyszły mu samoczynnie i spowodowały "dziwne" zachowanie się samolotu. [piiiiip] ...i załatwił kwit który kazał rozłączyć mechanizację automatyki slotów. Jak twierdzą piloci zabrał Su-22 30 % manewrowości.
W innych krajach latali z mechanizacją i było dobrze. Kiedyś na ćwiczeniach w NRD w Lage Niemcy udowadniali że ich Su są
lepsze bo robili nas w walkach na działka. Wtedy właśnie dala o sobie znać automatyka skrzydeł.
Później nasi piloci chcieli odkręcić tą sprawę z automatyką , ale nikt w ówczesnym dowództwie Wojsk lotniczych nie chciał się podpisać pod telegramem anulującym poprzedni. Bali się wziąć na siebie odpowiedzialność, bo nie wiedzieli czy
z włączoną automatyką ktoś się nie zabije. [piiiiip]
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Arkady72”