AW-149

Walkaroundy, przekazy historyczne, rzeczywistość dla modelarstwa
Awatar użytkownika
JBZ

AW-149

Post autor: JBZ »

Nie chcę być moderatorem, nie chcę być sędzią LOKu czy innego ZBOWiDu. Wystarczy mi że będę lepił modele.
Awatar użytkownika
THOMAS 69

Re: AW-149

Post autor: THOMAS 69 »

Jestem za tym żeby nasza armia je zakupiła ,o wiele lepsza konstrukcja niż bleck hawk i nowocześniejsza .Polska po części myśl techniczna ,no i u nas produkowany .Wspierajmy nasze bo POLSKIE jest dobre.Mam nadzieję że nasi decydenci wyciągną wnioski z przetargu F16 i offsetu jak nas wyr... Amerykanie.
Czarny

Post autor: Czarny »

Z tym, że Black Hawk we wersji 70i jaką jak myślę bylibyśmy zainteresowani to zupełnie inna maszyna niż UH-60 z początku produkcji, do tego produkowany byłby w zakładach, zaraz zaraz, gdzie jest ten mielec, wiem że to na wschodzie ale chyba jeszcze to Polska?
Awatar użytkownika
timi

Post autor: timi »

Czarny pisze:... wiem że to na wschodzie ale chyba jeszcze to Polska?
Mie uczyli że wszystko na wschód od Wisły to już Azja :roll:
Dla pozostałych, gotowych uwierzyć na słowo, mam dobrą wiadomość – tak malować modele potrafi naprawdę niewielu. Zła wiadomość polega na tym, że stale komuś nowemu udaje się doszlusować do niewątpliwie elitarnej grupy prawdziwych artystów modelarzy.
Panie RAV, na szczęście, a może wręcz przeciwnie, Panu umożliwiono zostanie pospolitym gnojkiem. Powiedziałam, nie stać cię, nie odpowiada ci? Omijaj szerokim łukiem
Awatar użytkownika
JBZ

Post autor: JBZ »

timi pisze:
Czarny pisze:... wiem że to na wschodzie ale chyba jeszcze to Polska?
Mie uczyli że wszystko na wschód od Wisły to już Azja :roll:
W Poznaniu twierdzą że granica jest za Koninem.
A przy okazji, AW-149 to powiększony i zmilitaryzowany AW-139. Jak na razie nie chcieli go Turcy, którzy wybrali Black Hawka. Śmigłowiec nowy, niesprawdzony, mogący okazać się świetnym produktem jak Rosomak albo zapomnianym epizodem w stylu F-20 TigerSharka. W przetargu startuje jeszcze Super Puma/Cougar/Caracal-sprawdzona, pewna, największa i konstrukcyjnie najstarsza. Za rozwój, modernizacje i takie tam jednej i drugiej konstrukcji będziemy musieli sami płacić.
Ostatni zawodnik z Mielca ma trefne pochodzenie (muszę sprawdzić czy Mielec leży w Teksasie czy Arizonie), jest amerykańskim złomem z demobilu (skoro nasze Jastrzębie pamiętają wojnę wietnamską to ten pewnie też). Krążą plotki że w przypadku wygranej w przetargu USAF zamówi w Mielcu kilkadziesią C-145A Alfa (po naszemu M-28 Skytruck).
Zupełnie szczerze nie wiem, ktory jest be a który cacy ale AW-149 sprawia wrażenie zbyt delikatnego, Caracal to konstrukcja odchodzącą w przeszłość a Black Hawk jest trochę mały ale pewny i sprawdzony.
Najlepszego ale ciąglę gnębionego przez problemy śmigłowca czyli NH-90 w przetargu nie ma.
Przy okazji 2, w marcu wyjaśniło się że nie jest to przetarg na następce Mi-8 tylko zakup średnich śmigłowców wielozadaniowych. W dalszej kolejności (do 2022) planuje się zakup 24 szt ciężkich śmigłowców transportowych (faktycznych następców Mi-8/17) i tutaj mówi się o AW-101 Merlin lub CH-46F i 32 szt śmigłowców uderzeniowych, które w naszym pięknym kraju już dostały nazwę Kruk (w tym 4 szt dla 7 eds Sił Powietrznych).
Nie chcę być moderatorem, nie chcę być sędzią LOKu czy innego ZBOWiDu. Wystarczy mi że będę lepił modele.
Awatar użytkownika
_iceboy

Post autor: _iceboy »

JBZ pisze: W Poznaniu twierdzą że granica jest za Koninem.

Tak? :mrgreen:
Bo tak i już.
Czarny

Post autor: Czarny »

I wypada znów zadać pytanie, dlaczego to co hamerykańskie musi być złe?
tankmania

Post autor: tankmania »

Czarny pisze:I wypada znów zadać pytanie, dlaczego to co hamerykańskie musi być złe?
Nowa moda z serii antycoś. Kiedyś było złe wszystko co ruskie, teraz amerykańskie.
Awatar użytkownika
Krzysiek

Post autor: Krzysiek »

Czarny pisze:I wypada znów zadać pytanie, dlaczego to co hamerykańskie musi być złe?
Bo jak to było przy zakupie F-16 w narodzie panuje głupie przekonanie, że dostaniemy odkurzone wraki z pustyni Mojave.
Tak czy siak- nieważne, który śmigłowiec wybiorą bo i tak znawcy będą narzekać, że to zły wybór.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dokument”