Samoloty się jednak brudzą (WWII)
Re: Samoloty się jednak brudzą (WWII)
A czy przypadkiem ma ktoś foto brudnego i eksploatowanego Stukasa G i B? Najlepiej kolor. Co prawda mam barwne plansze, ale jakieś takie za bardzo malarskie się wydają.
Ostatnio taka fajną focie znalazłem:
Bf 109F-4/B z marca 1942 z Sycylii. Zwróćcie uwagę na koła i spód skrzydeł. Z resztą sposób mocowania bombki też jest fajny

Bf 109F-4/B z marca 1942 z Sycylii. Zwróćcie uwagę na koła i spód skrzydeł. Z resztą sposób mocowania bombki też jest fajny

To jest niemiec czyli żaden dowód na brudzenie
A to zdjęcie mocno mnie zaskoczyło, gdy zbierałem materiały o Sturmoviku. W LWP po wojnie (foto z 1946) też niespecjalnie dbali o maszyny.

-
piotr dmitruk
A nie są to przypadkiem "bliki" od nieba? Poza tą nasadą skrzydła nie ma tyle zużycia, tylko delikatne otarcie na stopniach, nawet przy kabinie elegancko.
Po krawędziach raczej to na wytarcia wyglądapiotr dmitruk pisze: Poza tą nasadą skrzydła nie ma tyle zużycia, tylko delikatne otarcie na stopniach, nawet przy kabinie elegancko.
Ja sobie wyobrażam, że takie wytarcia w tym miejscu to chyba bardziej mechanicy robili niż sami piloci. Przy myciu szyb było tam więcej chodzenia niż przy wsiadaniu, a wiadomo, że co jak co, ale szyby muszą być idealnie czyste. Bo inaczej dwieście i 3 punkty.piotr dmitruk pisze:A nie są to przypadkiem "bliki" od nieba?
Ja natomiast nie mogę wykoncypować co to na tym Spicie jest. Wygląda jak podmalówka. O ile odcięcie przy kadłubie wygląda jak cień to dalsze nie ma skąd się wziąć jako cień.

-
Jaho63
Ja tak kombinuję, ze to jest cień od kadłuba, na oprofilowaniu, którego z kolei powłoka lakiernicza jest starsza/młodsza (ale raczej myśłę starsza, jaśniejsza) od reszty skrzydła.
Hm, zaskoczyliście mnie interpretacjami, bo dla mnie nasada skrzydła jest po prostu zdarta do metalu. Odbicie światła chyba dawałoby inny obraz, z bardziej jednolitymi krawędziami.
PS. Im więcej "paczę" tym mniej jestem pewny
PS. Im więcej "paczę" tym mniej jestem pewny
-
piotr dmitruk
Na Spicie dla mnie raczej są to dwie świeżo nałożone łaty, przednia w podkładówce, tylna goły metal. Cień kadłuba na obu jest oczywisty.