sie robi sie
- KFS-miniatures
- Kontakt:
Re: sie robi sie
przykleiłem tam, gdzie sie na tym berecie przykleic dało
poza tym jak popatrzec na zdjecia to te berety nosili tak wesoło, ze od lewego do prawego ucha im kurak wypada, zależy jak wezuł jeden z drugim
naszywka ze skrzydłami husarskimi na lewym rękawie, zaraz pod polandem, tak?
poza tym jak popatrzec na zdjecia to te berety nosili tak wesoło, ze od lewego do prawego ucha im kurak wypada, zależy jak wezuł jeden z drugim
naszywka ze skrzydłami husarskimi na lewym rękawie, zaraz pod polandem, tak?
HAAAAŃBAAAAA ! NIE NAZYWAJ SIEBIE JUŻ NIGDY POLSKIM MODELARZEM!!!
- KFS-miniatures
- Kontakt:
- Tomasz Mańkowski
- Kontakt:
Najlepiej byś zrobił, jakbyś mu ten beret upitolił i ulepił nowy - w 1 Dywizji nosili berety "po polsku" czyli ściągnięte do tyłu, a nie "po angielsku" na prawe ucho (tak to nosili w niektórych jednostkach 2go Korpusu) - Taka była moda (i takie były przedwojenne regulaminy i tęsknota trepów za nimi).KFS-miniatures pisze:przykleiłem tam, gdzie sie na tym berecie przykleic dało
Tak jak jest teraz wygląda zupełnie kuriozalnie...
(jak metalowy orzełek się "nie układa" to daj haftowanego z kalki...)
Jeśli temu żołnierzu robisz jakiś stopień na naramiennikach, to nie zapomnij o tym samym stopniu na berecie (pod orzełkiem) - i popatrz w instrukcję od kalek, bo niektóre stopnie w 1 Dywizji były umocowane "odwrotnie"...
Nie, nie zaraz pod tylko niżej - odstęp pomiędzy "polandem" a godłem jednostki powinien być około dwa razy większy niż odstęp pomiędzy wszyciem rękawa/naramiennika z "polandem". Godło jednostki powinno być circa about w połowie ramienia (pomiędzy łokciem a stawem barkowym), a "poland" u góry na "szerokość dwóch palcy" od wszycia (w 1:1 oczywiście, ale często bywał nieco niżej...)KFS-miniatures pisze:naszywka ze skrzydłami husarskimi na lewym rękawie, zaraz pod polandem, tak?
Jeszcze jedno - co ten żołnierz ma na naramiennikach poulepiane? Wygląda to na jakieś nasuwki np. z numerem/godłem jednostki - wywal to, zostaw czysty naramiennik (ewentualnie ze stopniem wojskowym)
Ostatnio zmieniony czw 03 sie 2017, 21:24 przez Tomasz Mańkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ojciec Dyrektor
- Kontakt:
Jak żeś tego bereta dał jak u NAS to sie nosi INACZEJ. Sie nie wie to sie trzeba pytać tych co sie znajom

- Tomasz Mańkowski
- Kontakt:
- KFS-miniatures
- Kontakt:
oznaczenie brytyjskiego oficer kadet. ścinam na gładko, bo nie chce mi sie kombinowaćTomasz Mańkowski pisze:Jeszcze jedno - co ten żołnierz ma na naramiennikach poulepiane? Wygląda to na jakieś nasuwki np. z numerem/godłem jednostki - wywal to, zostaw czysty naramiennik (ewentualnie ze stopniem wojskowym)
- Tomasz Mańkowski
- Kontakt:
- KFS-miniatures
- Kontakt:
- grzegorz75
W temacie kołnierzyków pytałbym siedemjurgena