Ił-2m3 1/48 Tamiya
Lista kategorii: Samoloty Samoloty - Warsztaty
Moderator: bohdan
Re: Ił-2m3 1/48 Tamiya
prawie jak mustang

Mam nadzieję że na Bytom nie zdążasz bo inaczej będę zmuszony odpowiedzieć ju-88 
jak nakładasz chipping efekt?
Pędzlem, aerografem, palcem? Bo nie umiem okiełznać tego skurwysyństwa, jak kładę z aero to zbija się w kropelki (nawet płyn do naczyń dolewałem), pędzlem znowu grubo?
Jebnę zaraz tym w kąt bo ostanio pół modelu mi farby zeszło:/
Pędzlem, aerografem, palcem? Bo nie umiem okiełznać tego skurwysyństwa, jak kładę z aero to zbija się w kropelki (nawet płyn do naczyń dolewałem), pędzlem znowu grubo?
Jebnę zaraz tym w kąt bo ostanio pół modelu mi farby zeszło:/
Dla pozostałych, gotowych uwierzyć na słowo, mam dobrą wiadomość – tak malować modele potrafi naprawdę niewielu. Zła wiadomość polega na tym, że stale komuś nowemu udaje się doszlusować do niewątpliwie elitarnej grupy prawdziwych artystów modelarzy.
Panie RAV, na szczęście, a może wręcz przeciwnie, Panu umożliwiono zostanie pospolitym gnojkiem. Powiedziałam, nie stać cię, nie odpowiada ci? Omijaj szerokim łukiem
Panie RAV, na szczęście, a może wręcz przeciwnie, Panu umożliwiono zostanie pospolitym gnojkiem. Powiedziałam, nie stać cię, nie odpowiada ci? Omijaj szerokim łukiem
nie jadę na bytomhacz pisze:Mam nadzieję że na Bytom nie zdążasz bo inaczej będę zmuszony odpowiedzieć ju-88
chipping fluid nakładam aerografem 0,3 na niziutkim ciśnieniu ~0,5. Nie mieszam z żadnym płynem do naczyń.
Kropelkuje trochę ale ładnie wysycha tworząc błonę. Wskazane 2-3 warstwy. Można podsuszać suszarką.
Wczoraj gdy kładłem maskowanie panzer putty pod plamy kamuflażu zrywało mi chipping fluid w miejscach gdzie mocniej docisnąłem.
Zdjąłem wszystko i ubytki napsikałem ponownie. Wygląda jak przed uszkodzeniem. Taka uwaga na przyszłość.
Farby hataka którymi maluję kamuflaż są zajebiste ale mają ciekawą cechę - mało nasycony kolor. Jakiś blady taki.
Nie wiem też na ile szarobrązowy jest dobry bo wygląda jak buff. Ale to może dlatego że podkład jest srebrny?
Taki tam progress. Troszkę się z tymi hatakami szarpię. Ale powiedzmy że to moja wina. Mało maluje to i doświadczenia brak.
Największy problem był gdy okazało się, że chipping fluid dostał bąbli powietrza po położeniu kolorów. Ale może to wina lakieru błyszczącego który był pod spodem. Może.
Zamalowałem wszystko czarnym surfacerem i kładłem kolory jeszcze raz. Powód był też taki że na sreberku hataka wyszła bardzo blada. Teraz jest troszkę lepiej. Ale "kawa z mlekiem" czyli szarobrązowy jakby kontrowersyjny
Na zdjęciach od góry widać jak farba odpryskuje. Niżej kolejne poprawki.

Największy problem był gdy okazało się, że chipping fluid dostał bąbli powietrza po położeniu kolorów. Ale może to wina lakieru błyszczącego który był pod spodem. Może.
Zamalowałem wszystko czarnym surfacerem i kładłem kolory jeszcze raz. Powód był też taki że na sreberku hataka wyszła bardzo blada. Teraz jest troszkę lepiej. Ale "kawa z mlekiem" czyli szarobrązowy jakby kontrowersyjny
Na zdjęciach od góry widać jak farba odpryskuje. Niżej kolejne poprawki.

No Właśnie. Która?