[W] Jagdpanzer Hetzer

Lista kategorii: Pojazdy wojskowe Pojazdy wojskowe - Warsztaty

Moderator: Thalgonis

Thalgonis

Re: [W] Jagdpanzer Hetzer

Post autor: Thalgonis »

Dzięki za przepisy. Niestety, ale chyba pkt 3 - lufa już jest wklejona na CA...
A czy próba wepchnięcia tam cieniutko oformowanego wałeczka z jakiegoś GS lub Milliputa nie dałaby takiego samego efektu? Wydaje mi się, że łatwiej byłoby mi takiego gieesa po jego zaschnięciu wyszlifować...
====================
Thalgonis -> https://modelarstwozpudla.pl/
cooper69

Post autor: cooper69 »

Sensowne do złożenia i użycia germańskie zapinki do narzędzi są od Griffon Model - dostępne z darmową przesyłką na lucky model.

Jak ktoś chce przeżyć skrajne emocje polecam klamerki Abera :P - od maxymalnego wkurwu przy składaniu po zachwyt nad skilem po złożeniu (działają jak prawdziwe)

Pz. III w barwach SBSK robiłem i potwierdzam zachwyty.
Dragon i niemce to najlepszy wybór. Ale tylko niemce... siermany jak to mówią anglikanie overpriced i lot of issues, a cena jak za Asukę, którą można tylko zepsuć malowaniem i brudzeniem.
Awatar użytkownika
fragles

Post autor: fragles »

Thalgonis pisze:Dzięki za przepisy. Niestety, ale chyba pkt 3 - lufa już jest wklejona na CA...
A czy próba wepchnięcia tam cieniutko oformowanego wałeczka z jakiegoś GS lub Milliputa nie dałaby takiego samego efektu? Wydaje mi się, że łatwiej byłoby mi takiego gieesa po jego zaschnięciu wyszlifować...
No właśnie problemem jest to wyszlifowanie na równo z czołem jarzma. Jak będziesz miał materiały o różnej twardości/ścieralności to raczej nie dasz rady. Dlatego pisząc o wklejce podkreśliłem, żeby użyć cienkiego kleju Tamija, a nie np. cyjanoakrylu, który też utrudniłby szlifowanie. Masz tu mało miejsca do pracy przy szlifowaniu i to będzie wredne.

PS. Problem z usunięciem lufy wklejonej na CA jest czysto teoretyczny. W rzeczywistości CA trzyma się tego aluminium, z którego zrobiona jest lufa, tylko tak na słowo honoru. Najprawdopodobniej lekko siłowy obrót lufy spowoduje puszczenie klejenia.
Ostatnio zmieniony sob 09 mar 2019, 13:07 przez fragles, łącznie zmieniany 1 raz.
cooper69

podlej debonderem do usuwania nadmiaru/rozklejania CA (tylko czeski) i powinno odpuścić.
cooper69

Tu wszystko pasuje :P - niestety nie ma w pl
Thalgonis

Nie chcę już inwestować w ten model - w końcu to poligon doświadczalny...
Spróbuję z tym debionderem... Tylko poczekam na Wasze opinie dot. farb, bo może coś jeszcze mam zamówić razem z tym rozklejaczem. :mrgreen:
====================
Thalgonis

fragles pisze:PS. Problem z usunięciem lufy wklejonej na CA jest czysto teoretyczny. W rzeczywistości CA trzyma się tego aluminium, z którego zrobiona jest lufa, tylko tak na słowo honoru. Najprawdopodobniej lekko siłowy obrót lufy spowoduje puszczenie klejenia.
Miałeś rację - mocniejszy „skręt” i puściło. Większy problem był z samym jarzmem, ale tu wystarczyło podlać większą ilością extra thina tamki.

EDIT:?Udało się wyprowadzić „dziada” - wydaje mi się, że jest OK
Obrazek

Obrazek
====================
Awatar użytkownika
Spotter

Post autor: Spotter »

Rozumiem, że hamulec wylotowy jest jeszcze do zamontowania? Jeżeli tak, zrób to przed ponownym zamontowaniem lufy, bo skoro jest nakręcany, może się okazać że nakręci się krzywo.
Co do malowania, to najpierw lecisz zwykłym podkładem szarym: tamka albo mr. surfacer. Zobaczysz czy wszystko ładnie poskładane, jakby co zrobisz poprawki.
Następnie masz do wyboru trzy opcje:
1. Metoda którą mnie nauczono, do podpatrzenia w warsztacie Sd’ka 8, którego ci linkował Rafał.
2. Metoda którą wykorzystuje ktoś inny, kogo model Ci się podoba i na którym chcesz się wzorować.
3. Metoda którą sam sobie wymyslasz i testujesz.
Thalgonis

Spotter pisze:Rozumiem, że hamulec wylotowy jest jeszcze do zamontowania? Jeżeli tak, zrób to przed ponownym zamontowaniem lufy, bo skoro jest nakręcany, może się okazać że nakręci się krzywo.
??? Nie ma żadnego hamulca wylotowego w tym zestawie - nawet na okładce i szablonach malowania jest sam gwint (trochę się dziwiłem) - może w wersji późniejszej był (bo to ca ja robię to early):

Obrazek
====================
cooper69

Nie ma hamulca i tak ma być!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Thalgonis”