Fw 190 od Tamki

Relacje, podpowiedzi, pytania
Thalgonis

Re: Fw 190 od Tamki

Post autor: Thalgonis »

Tak patrzę na te walkaroundy w sieci i się zastanawiam, że tamka chyba przesadziła z tym „czymś” co miało pokazywać zawias... Bo jeżeli to się tak demontowało jak na zdjęciach to nie wiem...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wyciągnąć cienką linkę z kawałka wypraski, przykleić i podziabać jak było to co ciachnąłem?
Na modelach edka i revella (ale to ponoć to samo, bo przepaki) nie widzę żadnego zawiasu... Bardziej mi to wygląda na szparę... Napewno na powyższych zdjęciach nie wygląda to tak jak zrobiła tamka w swoim modelu.
====================
Thalgonis -> https://modelarstwozpudla.pl/
Awatar użytkownika
potez

Post autor: potez »

P4Esadzili. To jest zwykły zawias fortepianowy. Wszyscy przesadzają w tym mijecu a na prawdziwym samolocie wygląda to tak ( powiększ sobie to zdjęcie na maksa, to jest ponad 7000px rozdzielczości) ;)
Obrazek
Linia podzialowa plus cieniutka nitka z wyciagniętej ramki zalatwia sprawę, nie trzeba nawet tego nacinac , popatrz tylko z ten zawias nie jest na całej dlugosci, konczy sie przed zaokrągleniem z przodu.
Popatrz jak wygląda wlot powietrza- nie ma dziury dookoła jest nalożony na wierzch :twisted:
tak, jestem #ponurymodelaż
Thalgonis

Kółeczko i... no właśnie... :mrgreen:

Obrazek

PS. tą igłą wsadzoną w uchwyt do wierteł o wiele lepiej się pracuje niż tym narzędziem od tamki TAMIYA PLASTIC SCRIBER II...
====================
Awatar użytkownika
Taki Jeden

Post autor: Taki Jeden »

Thalgonis pisze:Kółeczko i... no właśnie... :mrgreen:

PS. tą igłą wsadzoną w uchwyt do wierteł o wiele lepiej się pracuje niż tym narzędziem od tamki TAMIYA PLASTIC SCRIBER II...
Bo TAMIYA PLASTIC SCRIBER II nie jest do robienia małych kółek. :mrgreen:

Śledzę z uwagą bo na warsztat niedługo wjedzie FW-190 A3 z Tamiy'i. :lajkonik:
Thalgonis

Bez przesady, to oczywista oczywistość, że nie do kółek. Ale sobie sprawdziłem linie podziału blach na kawałku złomka i dla mnie lepiej działa igła niż ten scriber. Ale być może (a może na pewno ;) ) nie umiem ODPOWIEDNIO używać scribera.
====================
Awatar użytkownika
fragles

Post autor: fragles »

Żeby pojechać scriberem, trzeba najpierw wytrasować igłą. Lekko, leciutko, kilka razy w ten sam rowek, igła w obsadce i jeszcze najlepiej jak dodatkowo naostrzona glancpapierem. Tylko hardkory i metalowcy jadą od razu scriberem. :D
Jak Ci wygodnie i efektywnie tylko igłą, to w czym problem - użyj tylko igły.
Thalgonis

No właśnie robiąc te zawiasy wpadłem na to co napisaleś, że najpierw igłą a potem scriberem poszerzam ten rowek, żeby się zawiasy zmieściły :mrgreen:
====================
Awatar użytkownika
potez

prostą linię robi się scriberem bez problemu, igła nie jest do niczego potrezbna
problem jest w zupełnie innym miejscu - trzeba robic linie taki ejakie sa na modelu a żaden model nie ma takich lini jakie robisz scriberem, dlatego jest ich kilka szerokości w tamce. linie w modelu sa takie jak od igły - maja zaokrąglony spód. Żebu to dobrze wyglądało trzeba sobie dobrać narzędzie, akurat tamka w tej foce ma dosyć (jak na tamkę) szerokie linie, igła dobrze działa.
A scribera żeby ładnie ciał, trzeba prowadzić nisko, tak żeby ciął równiutko wióra, oprawka kąt do lini cięcia tak 10 - 15 stopni, prawie płasko - wtedy nie ma lepszego narzędzia do linii. Zreszta jestem fanatykiem tego toola :lol:
Obrazek
levee

Post autor: levee »

potez pisze:Zreszta jestem fanatykiem tego toola :lol:
Obrazek
a co to jezd?
Awatar użytkownika
potez

A to jet prawdziwy scriber a nie nóż do cięciapłyt akrylowych olfy sprzedawany przez tamke jako scriber.
Owszem to jest scriber ale nie do lini tylko do wycinania karoserii w skali 1:10 RC tamiyowych samochodzików :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „W trakcie budowy”