U-XYZ, U-boot IXc Turm II - 1/400

Relacje, podpowiedzi, pytania
Awatar użytkownika
_iceboy

Re: U-XYZ, U-boot IXc Turm II - 1/400

Post autor: _iceboy »

Się ropa i glony powoli przydać mogą. U-1075 gotowy do malowania, jeśli w stoczni jakiś strajk nie wybuchnie, może kto przez płot będzie skakał albo coś.
Jedyne oddzielne elementy to działa p-lot i blaszkowe podkowy (taki zabobon w U-bootwaffe, że niby szczęście przyniesie :mrgreen: ) na kiosk.

Złożenie tego dało mi wiele radości. Nie jest to duże, moje palce są o wiele za duże, a coś więcej postaram się przy Typie VIIc w 1/144 :). W 400 będzie jeszcze niszczyciel, nasz polski, narodowy!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zamówiłem sobie również rureczkę mosiężną, co by do drewienka było czym przymocować.
Bo tak i już.
tankmania

Post autor: tankmania »

Ja Tobie dobrze radzę, Ty usiędź i odpocznij bo jak Ty nie usiędziesz to Tobie za kilka dni modeli braknie.
Awatar użytkownika
_iceboy

spokojnie, sesja się kończy za 2 tygodnie, znowu pół roku nic nie dotknę :lol:
Bo tak i już.
Awatar użytkownika
Lejgo_inc
Kontakt:

Post autor: Lejgo_inc »

A jak ci się tak widzi taka wredna, nielotnicza skala?
Będąc przyzwyczajonym do 72, jak raz i drugi zrobiłem podłodki to problem był z postawieniem granicy między "ten detal robię" a "ten detal olewam". Pomijam tu jakieś granice percepcji czy manualne, chodzi bardziej o rozróżnienie detali w okręcie na istotne i takie - nazwijmy je - ignorowalne (w skali 1/400).
pozdrawiam, Leszek
[sytuację poprawi wprowadzenie dodatkowych przepisów]
www.shelfoddity.com
Awatar użytkownika
_iceboy

Powiem tak, z racji mojej "wiedzy" na temat technologii okrętów - generalnie mało przywiązuję wagę do detali. Nie wiem które są ważne, które nie, nie znam się na tym. Ulepiłem po prostu to co jest z pudełka i sprawiło mi to frajdę :). Poręcz na kiosku była dla mnie czymś czego mi brakowało... rysunku pokryw torped też. Można by się pokusić o jakieś spawy itp, ale nie dał bym sobie pewnie moimi łapskami z tym rady, więc generalnie większość pomijałem... ma to swoje dobre i złe strony. Raz że nic praktycznie dorabiać nie trzeba, dwa że zawsze można się tłumaczyć że w tej skali i tak nie będzie tego widać :mrgreen: . A tak w ogóle to sprawiło mi na razie to co ulepiłem dużo frajdy - tak po frajdolarsku. Postudiowałem nawet troszkę zdjęć i rysunków, ale dla mnie przeszkody natury fizycznej tutaj stoją na przeszkodzie aby coś dorabiać...

w każdym razie polecam każdemu taką 400, 350... może nie koniesznie mirage, bo to troszkę takie mydło, ale widziałem Typ VII AFV i gdyby nie to że revel mnie kusi, to kto wie :D
Bo tak i już.
Slash

Post autor: Slash »

Tak kontrolnie spytam. Czy przy dwóch balkonikach na kiosku dalej powinien mieć 37mm na pokładzie ?
Awatar użytkownika
_iceboy

Wg. instrukcji miraża tak, wg. "U-Boats in Action" nie, wg, "Vom Original zum Modell Uboottyp IXc", na zdjęciach np. U-183 nie ma, a np. U-504 ma, U-193 też ma, U-532 też ma. Myślę że jako iż to nie jest żaden konkretny, to bardziej kozacko wygląda z. :mrgreen:
Bo tak i już.
Slash

Post autor: Slash »

Czyli chcesz mieć po małym działku na balkoniku i 37 na podłodze? A ten kiosk to nie jest czasem taki, że na górnym balkonie stoją dwa małe i jeden duży na dolnym?
Awatar użytkownika
_iceboy

różnie. na zdjęciach od 1x20, po 4x20... generalnie to na "ogródkach zimowych" (niem. Wintergarten) są raczej 20mm.
Bo tak i już.
Awatar użytkownika
_iceboy

konfiguracje p-lotek są na prawdę rożne:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

we wcześniej wspomnianej "Vom original bla bla bla" wszystkie te U-booty podpisane są jako że mają 20mm na obu ogródkach zimowych i 3,7 na kadłubie.
Bo tak i już.
ODPOWIEDZ

Wróć do „W trakcie budowy”