Fw 190 od Tamki

Relacje, podpowiedzi, pytania
Thalgonis

Re: Fw 190 od Tamki

Post autor: Thalgonis »

Widziałem tę książkę (nawet ją kartkują na YT) ale tak ona jak i prace yantoma (które sobie tu na forum obejrzałem) dotyczą pancerki, a tam są jednak inne nachylenia powierzchni itp...
Czyli cieniowanie na panelach tej foczki - zobaczymy co wyjdzie :mrgreen:
====================
Thalgonis -> https://modelarstwozpudla.pl/
Awatar użytkownika
potez

Post autor: potez »

przecież to jest umowne, te cienie i cała reszta to nie jest realizm tylko kreacja. Weź dobry rysunek foki z czeronytm spodem z komikdu hugaulta, pomaluja jak on to robi i będzie najlepiej pomalowana foka ze wsztskich w internetach , ktróre można obejrzeć. Bo malował to artysta, który wie jak ożywić bryłę a nie luftwaffeexpert od rynienek, wziernków i dyskusji o odcieniach RLMów prawdziwych. :lol:
tak, jestem #ponurymodelaż
Thalgonis

Co do Romaina, mam jego serię „Książę krwi” i nawet nie wiedziałem, że rysuje serie „lotnicze” - muszę poszukać w „komikslandiach” :D Nie znalazłem na sieci akurat tej „jego” czerwonej foczki.

Tak mi wyszło:

Obrazek

Mam to jeszcze wzmocnić? Czy środek każdego z paneli zrobić „prawie” na gładko białym?
====================
Awatar użytkownika
potez

przerzuc się z szarego na biały i wyciągaj to dalej
Thalgonis

??? To jedt psikane mocno rozcieńczonym flat white, więc... :?:
====================
Awatar użytkownika
potez

myślałem że to szary :)
to teraz łądnie rozcieńcz afarbkę, zdejmij koronkę i zacznij robić delikatne wężyki ale juz bez chlapania. Na zdjęciu co chwila widać ślady po pompowaniu i kleksy :piwo:
Thalgonis

Yes Master, tylko że właśnie tak robię, co opisałem wyżej w tym wątku - „... Ten „marmurek” to absolutny poligon, pierwszy raz bym takie coś pryskał. Wiem m.w. jak: dosyć mocno rozcieńczona farba (F: 10 - IPA: 90), ciśnienie +/- 20 PSI, zdjęty kapturek z iglicy aerka...”...
Z równymi wężykami mam problem, ponieważ przy ciągłym trzymaniu wciśniętego spustu, dosyć szybko przestaje mi pryskać farbą. Po puszczeniu spustu i ponownym wciśnięciu (czyli prawdopodobnie to, co nazwałeś „pompowaniem”) zaczyna znowu lecieć farba... W takiej sytuacji próbowałem zwiększyć ciśnienie, ale kończyło się to wtedy kleksami...
Może jednak zbyt mocno rozcieńczyłem tę farbkę? Muszę sprawdzić na hipsie...

PS. jeżeli to ma znaczenie - ustawiłem sobie blokadę wysunięcia iglicy...
====================
Awatar użytkownika
potez

trzeba stale co kilkanaście sekund delikatnie zamykac i otwierać iglicę, jak ja masz cały czas uchyloną to po prostu ci zasycha i tyle. Ciśnieni jest nieistotne, przeciez nie masz pojęcia co pokazuje ci twój manometr - na pewno nie jest kalibrowany :D testujesz sobie na rękawiczcne na ręce czy farba się równo kłądzie i nie ma tendencji do rozlewania się. włąśnie dlatego w japońcach ten zawór kontroli przeplływu jest taki fajny bo robisz to od ręki a nie kręcąc zaworem na kompresorze, szybko i wygodnie. Ostatnio jakaś napierdalank o tym był na modelłorku, atlis na filmie pokazywał jak to robić solonezowi, poszukaj max tydzień do tyłu to jest.
Thalgonis

potez pisze:.... Ostatnio jakaś napierdalank o tym był na modelłorku, atlis na filmie pokazywał jak to robić solonezowi, poszukaj max tydzień do tyłu to jest.
Była, atlis udowadniał solo, że ten nie umie malować/używać aerografu :) Pokazał, że można tak robić jak solo nie umie, ale nie pokazał dokładnie jak to robić.
Oki, idę ćwiczyć.
====================
Awatar użytkownika
potez

Thalgonis pisze:
potez pisze:.... Ostatnio jakaś napierdalank o tym był na modelłorku, atlis na filmie pokazywał jak to robić solonezowi, poszukaj max tydzień do tyłu to jest.
Była, atlis udowadniał solo, że ten nie umie malować/używać aerografu :) Pokazał, że można tak robić jak solo nie umie, ale nie pokazał dokładnie jak to robić.
Oki, idę ćwiczyć.
pokazał, chodzi o to, że malujesz kreske powiedzmy 5 cm i zamykasz. otwierasz i malujesz kolejne 5 cm. 5 cm jest oczywiście umowne, może być 10 czy 20, chodzi tylko o to żeby przepychac dyszę a nie machac 2-3 minuty na zdławionym aero i być potem zdziwionym, że kreska nie jest równa. Tak w ogóle to te marmurki soloneza jak się przyjrzysz to podobne do twoich on maluje ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „W trakcie budowy”