Co mi sprawia problem?
Ok:
- Postshading: wiem że chciałbym np. zróżnicować powierzchnię kadłuba, żeby wyglądała na niezbyt gładką i czyściutką, ale jednocześnie nie zniszczoną. Coś tam widziałem, coś tam czytałem, ale tak naprawdę nie do końca rozumiem jak było robione to co mi się podoba. Nie wiem jak dobierać kolory, żeby rozjaśnić dany fragment kadłuba, albo przyciemnić. Jak malować takie rozjaśnienie, jaką zasadą się kierować.
Ot, przykład, jak zrobić takie subtelne, delikatnie przyciemnienia, jak na zdjęciu, które wyglądają jak lekko okopcone. Preshading, cieniowanie po malowaniu?
Jeśli miałbym sam decydować (a tak będzie), to preshading, ale pewnie są lepsze metody.
ALe teraz nie wiem, szukam i nie wiem.
- Dysze silnika.
Pokazywałem dwa posty wcześniej jak chcę wykończyć silnik w środku. Mam plan, ale nie wiem czy jest dobry: najpierw chcę położyć warstwę metalizera (może chrom, żeby mocno się błyszczało), na to warstwę (ale nie za grubą, żeby metal trochę przebijał) jet exhaust, potem u wylotu trysnę lekką warstwę matowej bieli, na to położę cienkie wałki blue-tacka, zamaskuję kształty smug i na to wszystko trysnę mocniej jet exhaust.
- Malowanie detali typu kable, rurki itp. w ciasnych wnętrzach.
Teraz robię po raz pierwszy żywice i na przykład wnęki podwozia są bardzo bogato detalowane. Mam bardzo niepewną rękę, więc malowanie pędzelkiem tak żeby nie uwalić wszystkiego wokół takiego kabelka, to dla mnie więcej niż wyzwanie.
Szukam jakiś metod, żeby to zrobić ładnie i czysto.
Na pewno jeszcze wiele rzeczy by się znalazło, ale w tej chwili nie potrafię tego zdefiniować.
Po prostu jak widzisz, że coś robię według Ciebie źle, to nie ograniczaj się do walenia linijką po łapie, tylko wskazuj drogę, poradź, nawet pokaż palcem jak trzeba. To już będzie bardzo, bardzo dużo.