F-100D Super Sabre // Trumpeter // 1:48

Moderator: Solo

tankmania

Re: F-100D Super Sabre // Trumpeter // 1:48

Post autor: tankmania »

Solo pisze: Przy okazji: macie może jakiś link do naprawdę dobrze zrobionego kokpitu współczesnego myśliwca?
Chciałbym zobaczyć jak takie coś naprawdę powinno dobrze wyglądać.
Chyba z współczesnym dobrze obfotografowanym przed zamontowaniem będzie problem, jak sobie przypomne to wrzuce.

Abstrahując. Zakładamy, że i tak nie wiele widac, ale coś widać, a to co widać powinno pasować do reszty. Skoro bawisz się w światło, cienie i przebarwienia to konsekwencja wymaga żeby całość była spójna.
Zatem minimum to wash i rozjaśnienia na wystających krawędziach bo inaczej będzie z innej bajki.
Awatar użytkownika
Solo

Post autor: Solo »

Ok, poprawiłem washa, mama nadzieję że teraz lepiej.
Coś jeszcze wypadałoby poprawić?

Obrazek
PawelG. pisze:Solo... na pewno oblukałeś forum bardzo dokładnie i nie wierzę, że nie znalazłeś tu naprawdę dobrze zrobionego kokpitu.
Popatrz jeszcze raz na warsztaty chociażby Arkadego 72 i na pewno znajdziesz inspirację...

Sorki panowie wiem, że jest więcej bardzo dobrych warsztatów, ale to przykład, że wystarczy popatrzeć :evil:
No niestety, nie oblukałem tego forum dokładnie, kiedyś dosłownie zerknąłem na 2-3 warsztaty, jak zainteresowałem się tym srebrnym podkładem i modulowaniem koloru.
I tyle.
Serio, ja tu naprawdę nie węszyłem.
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Post autor: KFS-miniatures »

Solo pisze:Hmmm, ale moim zdaniem na takich krawędziach powinny być lekkie przetarcia czarnego do gołego metalu, a nie zadrapania.
co nie znaczy, że suchy pęzel jest tu najlepszą techniką. jech tak chujową, jak twój argument.

z innej beczki. potrafisz wyjaśnić czemu wszysto w tej szoferce tak błyszczy?

no i czy jesteś pewien, ze zagłowek powinien byc czerwony? tak sobie macnąłem obrazki na guglu, i wyszło mi, ze albo czarny, albo brązowo czerwony
Awatar użytkownika
Solo

Wziąłem się za silnik.
Wiele nie zwojowałem, bo sporo docinania i odcinania, a czasu dziś mało, więc pokażę jaka różnica jest między żywicą Airesa a zestawowym.
Żywica naturalnie po lewej. :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Sam jestem ciekaw jak odtworzę taki efekt jak poniżej, ale powinno wyjść ładnie:

Obrazek
KFS-miniatures pisze: co nie znaczy, że suchy pęzel jest tu najlepszą techniką. jech tak chujową, jak twój argument.
Możliwe.
Spytam więc ponownie: jak inaczej?
Jakiś przykład? Zdjęcie? Jakiś kokpit dobrze zrobiony?
Na serio nie wiem jak się przestać kręcić w kółko, jak tylko słyszę, że jest źle, ale nie chcesz powiedzieć jak powinno być dobrze.
KFS-miniatures pisze: z innej beczki. potrafisz wyjaśnić czemu wszysto w tej szoferce tak błyszczy?
Bo polakierowane błyszczącym lakierem? :)
Ok, poprawię na mat.
KFS-miniatures pisze: no i czy jesteś pewien, ze zagłowek powinien byc czerwony? tak sobie macnąłem obrazki na guglu, i wyszło mi, ze albo czarny, albo brązowo czerwony
Nie wiem jakim cudem dopatrzyłeś się czarnego albo brązowego, ja wszędzie widziałem czerwony.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Slash2

Post autor: Slash2 »

W airmodeller 31 był fajnie złachany F-100.
Obrazek
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Solo pisze:Żywica naturalnie po lewej
jesteś kobietą?
Solo pisze:Spytam więc ponownie: jak inaczej?
zetrzyj farbę ze srebrnego podkładu. patczkiem higienicznym, zmywakiem kuchennym, kawałkiem gazety.. tylko srebro musi byc solidne, lub solidnie zawerniksowane
Solo pisze:Nie wiem jakim cudem dopatrzyłeś się czarnego albo brązowego, ja wszędzie widziałem czerwony.
cudy to moja specjalnośc. zobacz, teraz przebiję nawet tego żyda z brodą, co morze czerwone rozstąpił:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

prawdę mówiac, to co pokazałes wygląda jak styropianowy zamiennik. zwróć uwag na dośc zgrzebny i kancoasty ksztalt, oraz dziwne obicia na rantach.

Solo pisze:Bo polakierowane błyszczącym lakierem?
tylko po chuj? łoszujesz i być może kiedys bedziesz próbował robić ślady eksploatacji za pomocą mocno rozcienczonych emalii. bawić sie nimi na błyszczacej powierzchni to jak robić palcówkę w wełnianej rękawiczce. no da sie, w sumie, ale..
Solo pisze:Ok, poprawię na mat.
jeśli już, to na satynę.
nawiasem mówiąc, spotkałes się z czymś, co określane jest fektem skali? zarówno w kolorach, jak i wykonczeniu powierzchni?
Awatar użytkownika
Solo

KFS-miniatures pisze: jesteś kobietą?
Już tłumacze: to był taki żart.
Wiem, wiem, nie musisz wyjaśniać...
KFS-miniatures pisze: zetrzyj farbę ze srebrnego podkładu. patczkiem higienicznym, zmywakiem kuchennym, kawałkiem gazety.. tylko srebro musi byc solidne, lub solidnie zawerniksowane
Obawiam się, że teraz po sklejeniu wszystkiego z tablicą to już po ptokach.
Ale wspominałeś coś o kredce srebrnej, akurat mam taką.
Jak nią dobrze styrać te krawędzie?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek[/quote]

No fakt, na czarnobiałym zdjęciu zagłówek jest czarny, z tym argumentem nie dam rady dyskutować.
Reszta... hmmm, na zdjęciach z epoki faktycznie czerwień może się wydawać lekko brązowawa.
Ale ja wszędzie widzę czerwień i u mnie czerwień zostanie.
KFS-miniatures pisze: prawdę mówiac, to co pokazałes wygląda jak styropianowy zamiennik. zwróć uwag na dośc zgrzebny i kancoasty ksztalt, oraz dziwne obicia na rantach.
Ale na innych zdjęciach też widzę czerwień.
Niech zostanie czerwień.
KFS-miniatures pisze: tylko po chuj? łoszujesz i być może kiedys bedziesz próbował robić ślady eksploatacji za pomocą mocno rozcienczonych emalii. bawić sie nimi na błyszczacej powierzchni to jak robić palcówkę w wełnianej rękawiczce. no da sie, w sumie, ale..
Matko... Nie, nie malowałem błyszczącym lakierem.
Po prostu blaszki, farby użyte do malowania kokpitu dały połysk i wygląda to jak nabłyszczone.
Walnę mata i będzie lekko satynowe.
Innej satyny nie mam w domu.
KFS-miniatures pisze: nawiasem mówiąc, spotkałes się z czymś, co określane jest fektem skali? zarówno w kolorach, jak i wykonczeniu powierzchni?
Tak, ale nie potrafię tego przełożyć na praktykę.
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Solo pisze:Już tłumacze: to był taki żart.
Wiem, wiem, nie musisz wyjaśniać...
zacytuję. bo widzę, ze czyjesz się niepewnie, choc wolał bym nie musiec tłumaczyc 'żartów', bo gorsze od tego jest tylko wyjaśnianie, dlaczego spiton jest paranoikiem
Solo pisze:Ale wspominałeś coś o kredce srebrnej, akurat mam taką.
Jak nią dobrze styrać te krawędzie?
nie wiem, ja nie używam. nie znam sie. ale przewertuj warsztaty, znajdziesz spcjalistów, którzy mają opanowaną ich osługę. jestem pewien, ze nie odmówią odpowiedzi na wątpliwości w tym temacie..
Solo pisze:No fakt, na czarnobiałym zdjęciu zagłówek jest czarny, z tym argumentem nie dam rady dyskutować.
czarnobiałe zdjęcie jest jednym z wielu pokazujących, ze zagowek ze zdjęcia którym ty próbowałes cos udowodnic jest słabym argumentemn, bo wygląda jak erzac
Solo pisze:Ale na innych zdjęciach też widzę czerwień.
Niech zostanie czerwień.
ok, niech ci będzie, daltonista daltonisty przekonywac nie bedzie, bo to tylko pretekstem do beki dla innych sie stanie.. szczególnie jak sie okaze, ze te zagłowki sa tak naprawde zielone (nie są, prawda? serio pytam)
Solo pisze:Matko... Nie, nie malowałem błyszczącym lakierem.
Po prostu blaszki, farby użyte do malowania kokpitu dały połysk i wygląda to jak nabłyszczone.
po to są lakiery bezbarwne, by miec kontrolę nad wykonczeniem powierzchni, nieprawdaż?..
Solo pisze:Tak, ale nie potrafię tego przełożyć na praktykę.
to zreferuj temat i powiedz, co sprawia ci problem. tak cie musztruję, bo jestem zdania, ze o ile jestes coraz bardziej sprawny w uzywaniu róznyc technik modelarskich, to wciąz nie masz blaego pojęcia po chuj j stosujesz, co mają one na celu, z czego wynika koniecznośc ich zastosowania itd.. zaskocz mnie i dowiedź, ze jestem w błędzie, albo rozdaj karty, zeby była jasnośc, co trzeba ci pokazać
Awatar użytkownika
Solo

Co mi sprawia problem?
Ok:
- Postshading: wiem że chciałbym np. zróżnicować powierzchnię kadłuba, żeby wyglądała na niezbyt gładką i czyściutką, ale jednocześnie nie zniszczoną. Coś tam widziałem, coś tam czytałem, ale tak naprawdę nie do końca rozumiem jak było robione to co mi się podoba. Nie wiem jak dobierać kolory, żeby rozjaśnić dany fragment kadłuba, albo przyciemnić. Jak malować takie rozjaśnienie, jaką zasadą się kierować.
Ot, przykład, jak zrobić takie subtelne, delikatnie przyciemnienia, jak na zdjęciu, które wyglądają jak lekko okopcone. Preshading, cieniowanie po malowaniu?
Jeśli miałbym sam decydować (a tak będzie), to preshading, ale pewnie są lepsze metody.
ALe teraz nie wiem, szukam i nie wiem.

Obrazek

- Dysze silnika.
Pokazywałem dwa posty wcześniej jak chcę wykończyć silnik w środku. Mam plan, ale nie wiem czy jest dobry: najpierw chcę położyć warstwę metalizera (może chrom, żeby mocno się błyszczało), na to warstwę (ale nie za grubą, żeby metal trochę przebijał) jet exhaust, potem u wylotu trysnę lekką warstwę matowej bieli, na to położę cienkie wałki blue-tacka, zamaskuję kształty smug i na to wszystko trysnę mocniej jet exhaust.

- Malowanie detali typu kable, rurki itp. w ciasnych wnętrzach.
Teraz robię po raz pierwszy żywice i na przykład wnęki podwozia są bardzo bogato detalowane. Mam bardzo niepewną rękę, więc malowanie pędzelkiem tak żeby nie uwalić wszystkiego wokół takiego kabelka, to dla mnie więcej niż wyzwanie.
Szukam jakiś metod, żeby to zrobić ładnie i czysto.

Na pewno jeszcze wiele rzeczy by się znalazło, ale w tej chwili nie potrafię tego zdefiniować.
Po prostu jak widzisz, że coś robię według Ciebie źle, to nie ograniczaj się do walenia linijką po łapie, tylko wskazuj drogę, poradź, nawet pokaż palcem jak trzeba. To już będzie bardzo, bardzo dużo.
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

to nie wszystko na raz. sie przerobi po kolei wszystkie punkty.
arazie tak pól na pól, mam wrazenie, ze miejscami wiesz, co chcesz uzyskac, a miejscami szukasz chuja do dupy i technik, ale bez pomysłu co tak naprawde chcesz uzyskać. lub co widzisz na zdjęciach oryginału.

wspólporada pierwsza: na etapie malowania szukaj gdzie coś rozświetlic, gdzie dodać rozjaśnien, czesto ontrastowych, a nie gdzie dodawać cienie. rozświetlać model bedzie trudniej. w praktyce- nie knuj gdzie kłaść smoke, tylko zastanawiaj sie, które powierzchnie, krawedzie czy detale rozjaśnić transparentnymi miksami bazy z bielą czy innymi rozjaśniającymi odcieniami

praca domowa: wyknuj czemu tak jest i zwiez się ze swoich konstatacji..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Solo”