prosty trik: na czas malowania znajdź dobre podparcie dla małego palcaSolo pisze: - Malowanie detali typu kable, rurki itp. w ciasnych wnętrzach.
Teraz robię po raz pierwszy żywice i na przykład wnęki podwozia są bardzo bogato detalowane. Mam bardzo niepewną rękę, więc malowanie pędzelkiem tak żeby nie uwalić wszystkiego wokół takiego kabelka, to dla mnie więcej niż wyzwanie.
Szukam jakiś metod, żeby to zrobić ładnie i czysto.
F-100D Super Sabre // Trumpeter // 1:48
Moderator: Solo
Re: F-100D Super Sabre // Trumpeter // 1:48
Jest dużo prostszy. Malujesz bardzo rozcieńczoną farbą i wilgotnym pędzlem wiele razy. Tak żeby za jednym malowaniem wydawało się, że nie pomalowało. I nie jak zwykle konturujesz i wypełniasz tylko zaczynasz od środka elementu i za każdym razem szerzej. Po położeniu 15-20 takich warstw farba pokryje element, a nawet jak 2-3 razy wyjedziesz poza to nie będzie widać bo jedna warstwa praktycznie nie maluje, a jest prawie niemożliwe żeby wyjeżdżał zawsze w tym samym miejscu.TGMJ pisze:prosty trik: na czas malowania znajdź dobre podparcie dla małego palcaSolo pisze: - Malowanie detali typu kable, rurki itp. w ciasnych wnętrzach.
Teraz robię po raz pierwszy żywice i na przykład wnęki podwozia są bardzo bogato detalowane. Mam bardzo niepewną rękę, więc malowanie pędzelkiem tak żeby nie uwalić wszystkiego wokół takiego kabelka, to dla mnie więcej niż wyzwanie.
Szukam jakiś metod, żeby to zrobić ładnie i czysto.
Dziś pomalowałem silnik.
Wnętrze dyszy to wypalenia podobne do tych na zdjęciu w poprzednim poście, zewnętrzna część dyszy miała być mniej więcej taka jak na niektórych zdjęciach tego samolotu z okresu gdy był operacyjny.
Co sądzicie?

Wnętrze dyszy to wypalenia podobne do tych na zdjęciu w poprzednim poście, zewnętrzna część dyszy miała być mniej więcej taka jak na niektórych zdjęciach tego samolotu z okresu gdy był operacyjny.
Co sądzicie?

- KFS-miniatures
- Kontakt:
słabo. zbyt mało zróznocowane jest to co zrobiłes.. pasy, jak na przejściu dla pieszych ci wyszły. zbyt równe, zbyt regularne, zbyt zerojedynkowe. jebnąłes aerografem efekt, który można uzyskać na wiele sposobów, ale na pewno nie natryskując farbę..
ale jeśli jestes zadowlony z efektu, jedż dalej.
ale jeśli jestes zadowlony z efektu, jedż dalej.
Próbowałem robić to pigmentem, ale wtedy biel wychodziła bardzo delikatnie, znacznie słabiej niż w oryginale.
Co w takim razie radzisz? Jak poprawić?
Co w takim razie radzisz? Jak poprawić?
- KFS-miniatures
- Kontakt:
ratuj farbą olejną. skompiluj swoją rozkminę z tym co polecałem ci na czaciku.
Próbowałem - zostają ostre krawędzie, a do tego farba "urywa" się przed krawędziami karbów.
Tam jest bardzo ciasno, średnica tej rury to jakiś 1 cm, więc nie ma możliwości operowania pędzelkiem.
Aerograf daje dobre krawędzie tych smug, pędzelek ścierający farbę olejną daje okropny efekt.
Nie wiem, nie potrafię inaczej na razie.
Tam jest bardzo ciasno, średnica tej rury to jakiś 1 cm, więc nie ma możliwości operowania pędzelkiem.
Aerograf daje dobre krawędzie tych smug, pędzelek ścierający farbę olejną daje okropny efekt.
Nie wiem, nie potrafię inaczej na razie.
- KFS-miniatures
- Kontakt:
to jedź dalej. nauczusz sie przy którejś kolejnej okazji..Solo pisze:Nie wiem, nie potrafię inaczej na razie.
Spróbuję jeszcze dziś pomalować wylot na biało, zamaskować wałeczkami plasteliny i trysnąć czarny, zobaczymy co wyjdzie.
Postanowiłem trochę poprawić to co było już dobre i... wyszło chyba tak samo, może ciut lepiej.
Ale mogłem zepsuć!
Oto dyszka zmatowiona na zewnątrz i wewnątrz, a smugi robiłem od nowa: najpierw wszystko spryskałem roztworem z pigmentu Titanium White, potem położyłem wałeczki blue tacka, następnie trysnąłem kolorem jet exhaust, a potem, po zdjęciu masek, skorygowałem kształty smug jeszcze raz roztworem piałego pigmentu.
Tak oto wyszło.

Dysza została zmontowana.
W środku włożyłem prawie wyłącznie pokrytą SM07 turbinkę i wiatraczek, dzięki czemu patrząc z latarką można dostrzec ich kształty. Turbinka została lekko "przypalona" jet exhaust.
O, udało mi się nawet zrobić zdjęcie.

Ale mogłem zepsuć!
Oto dyszka zmatowiona na zewnątrz i wewnątrz, a smugi robiłem od nowa: najpierw wszystko spryskałem roztworem z pigmentu Titanium White, potem położyłem wałeczki blue tacka, następnie trysnąłem kolorem jet exhaust, a potem, po zdjęciu masek, skorygowałem kształty smug jeszcze raz roztworem piałego pigmentu.
Tak oto wyszło.

Dysza została zmontowana.
W środku włożyłem prawie wyłącznie pokrytą SM07 turbinkę i wiatraczek, dzięki czemu patrząc z latarką można dostrzec ich kształty. Turbinka została lekko "przypalona" jet exhaust.
O, udało mi się nawet zrobić zdjęcie.