Flak 40 12.8cm - 1/72

Moderator: Rhayader

Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Re: Flak 40 12.8cm - 1/72

Post autor: KFS-miniatures »

pigment fixerem

pucek akurat nie jest najlepszym wyborem, bo jest skurwyhigroskopijny (taka z załozenia jeo natura). mieszanka z jakimkolwiek preparatem opartym na wodzie najpierw delikatnie puchnie, a potem bardzo peka podczas chniecia, jezeli nie ma chomeopatycznej grubości

plastelina była do dokłądnego wymodelowania kszałtu terenu. ale ona jest ze wszystkich najmniej dobrym pomysłem, bo gdy bedzie zbyt tłusta to potem bedzie sie pocic i tworzyc sie będą ciemne plamy na powierzchni.

najlepiej ze styroduru uformowac mozliwie najdokłądniej ostateczny kształt terenu, zeby nie musiec nakłądac zbyt grubo masy. z czego by nie była zrobiona.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

ziemia zwykła. z doniczki najlepiej, bo ma ziarna zróżnicowanej gradacji. i rózne śmieci
Awatar użytkownika
Slash2

Post autor: Slash2 »

Dokładnie pigment fixerem. Robione na powierzchni zmalowanej wcześniej humbrolem. Tu przykład:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Rhayader

Post autor: Rhayader »

Ten fixer to musi być miga w takiej malutkiej butelecce za 3 dychy (bo nic innego w googlach nie wyskakuje), czy sa jakieś tańsze zamienniki?
Najbardziej mi pasuje taka maziaja jak na zdjęciu ze szpachelką. To zima będzie przecież, wszystko czrano/ciemno/białe. Smętna to będzie scenka. Muszę pomyśleć nad jakims=ś ożywiającym akcentem.
Jak już będę szedł do castoramy po klej do płytek, to śnieg też tam znajdę? Pytam co by 2x nie chodzić :)
Janusz

Galerie
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Post autor: KFS-miniatures »

Rhayader pisze:Najbardziej mi pasuje taka maziaja jak na zdjęciu ze szpachelką.
notak, tylko na nastepnych fotogramach masz jak ta breja wyglada po zaschnieciu

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

choc przypuszczam, ze można by poeksperymentowac z mieszaniem piasku itd z lakierem błyszczacym. chocby z sidoluksem. sam nie próbowałem, wiec nie wiem jaki by to dało efekt.
Rhayader pisze:czy sa jakieś tańsze zamienniki?
nie ma
Rhayader pisze:Jak już będę szedł do castoramy po klej do płytek, to śnieg też tam znajdę?
jeżeli będą ta mieli stoisko z artykułami spożywczymi, to owszem, znajdziesz. a jak nie, to musisz iśc do osiedlowego i tam kupić sodę.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

p.s. wpierdolić w pyte zdjec swoich modeli do cudzego wątku arsztatowego #byćjakRAV ! :>
Awatar użytkownika
Slash2

Post autor: Slash2 »

fikser miga kosztuje 3 dyszki, ale używa się go minimalne ilości. ja mam butelkę od 2009 i chyba połowy nie zużyłem. Do sody na śnieg dokup sidolux jeśli nie posiadasz.
Obrazek
Awatar użytkownika
Rhayader

Post autor: Rhayader »

Dziękuję, przynajmniej wiem jak zacząć.
Slash2 pisze:sidolux jeśli nie posiadasz.
Chyba każdy ma sidolux :)
Janusz

Galerie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rhayader”