Flak 40 12.8cm - 1/72

Moderator: Rhayader

Awatar użytkownika
Rhayader

Flak 40 12.8cm - 1/72

Post autor: Rhayader »

Żywica Extratechu.

United Colours...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zestaw w sumie nie jest zły. Trochę nadlewek żywicy w zakamarkach gdzie forma była już uszkodzona.
Jedyny element, przy obróbce którego trzeba było spędzić więcej czasu to łoże armaty. Zwichrowanie dało się naprostować pod wrzątkiem, a nieregularny spód, zakleiłem płytką.

Obrazek

Podajnik musiałem zrobić od nowa, bo albo nie było go w pudełku, albo ja gdzieś zgubiłem.

Obrazek
Obrazek

To będzie jakoś tak

Obrazek
Obrazek

Gotowe do malowania

Obrazek

Chcę zrobić coś jak tutaj:

Obrazek

Wzorek jest chyba zbyt drobny, by wyklejac go z taśmy lub maskowac bluetackiem. Pozostaje niestety pędzel; niestety, bo niespecjalnie wychodzi mi nim malowanie.
Najpierw biały i szare plamy czy odwrotnie?
Janusz

Galerie
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Re: Flak 40 12.8cm - 1/72

Post autor: KFS-miniatures »

ajabym pomaloał na jasny, potem namalował kamuflaż maskolem, i nałozył ciemny kolor
Awatar użytkownika
Rhayader

A maskol to dobry pomysł. Bardzo rzadko używam, to i zupełnie o nim zapomniałem :)
Janusz

Galerie
Awatar użytkownika
Rhayader

Nie wiem czy nie zrobiłem zbyt gęstego wzorku...

Obrazek

co dalej?
Janusz

Galerie
Awatar użytkownika
Rhayader

Nie jest jeszcze przyklejona do podstawy. Dojdą podesty, pokrętła, siedzenia obsługi i parę innych pierdół.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Podstawka by się przydała. Chcę się nią teraz zająć, bo łatwiej mi będzie przymierzać samą podstawę niż całą armatę z wystającymi, łatwymi do oderwania elementami.
To była armata tyłowa. Stała sobie spokojnie pod Dreznem czy innym Berlinem. Stanowisko było więc raczej przemyślane, a nie 'ad hoc' zaadoptowane.
Plan jest taki (coś jak na archiwalnym zdjęciu wrzuconym wcześniej) - Kawałek karton gipsu, na którym stoi armata; wokół kartongipsu dechy; całość w jakiejś dziurze w ziemi obsypana gdzie nie gdzie sniegeim (w końcu zimowe malowanie).
Z czego ta ziemia? Nie robiłem nigdy podstawek pod pancerkę. Wiem, mogę sobie poczytać w necie, ale każdy ma inny patent i miesiąca nie starczy, by te pomysły przetestować. Potrzebuję jeden prosty, szybki, skuteczny sposób, na tyle prosty, by nawet taki leszcz jak ja go nie spierdolił.
Janusz

Galerie
Awatar użytkownika
Slash2

Post autor: Slash2 »

Klej do terakoty super sprawa. Można w niego powlepiać jeszcze piasek np. dla szynszyli a najlepiej z wakacji na Saharze bo najdrobniejszy ;) Taką ziemię-ziemię można zrobić wklepując pigment czy tam startą pastele w powierzchnię zwilżoną fikserem.
Obrazek
Awatar użytkownika
Rhayader

O! Dziękuję, właśnie o coś takiego chodziło.
To mokre to unigrunt wymieszany z ziemią? taką z trawnika? :)
A plastelina? Po co? Bo wygląda na to, że jest położona na jakąś masę (klej?) Na plastelinę znowu coś, a potem ziemia.
Janusz

Galerie
Awatar użytkownika
Rhayader

Slash2 pisze: zwilżoną fikserem.
Jakim?
Janusz

Galerie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rhayader”