rób jak ci najwygodniej
potrzebujesz zrobić bazę - jakiś jasnokremowy kolor, ważne żeby był leciutko matowy - kolory się lepiej trzymaja. Zazwyczaj mieszam białą tamke mat z odrobina żółtej - ma byc bardzo jasny praktycznie biel złamana żółtym
potem na to nakładasz słoje - mozna olejami, można akrylami mozna kredka akwarelową - co ci pasuje. Najbardziej imponujące dla mnie drewno zrobił kiedyś na balilli w 1:32 facet farbami Mission Models i to była najlepsza sklejka jaka kiedykolwiek widziałem:

Do tego co tutaj robiłem uzywam kredek akwarelowych jasnych odcieni z kohinoora - tu bardzo łatwo ściemnić i wychodzi za bardzo stare drewno . Akwarelowych bo jak cos schrzanie to bez strat zmywam wodą, oleje zawsze zostawiaja odrobinę koloru i podkład zaczyna ciemnieć. Na wzór mam na biurku kawałek sklejki brzozowej niepomalowanej i kombinuję, żeby odtworzyć wzory, które na niej są.
potem tylko trzeba psiknąc jakimś utrwalaczem, żeby się nie rozpłynęło przy łoszach najchętniej używam tutaj micro glossa - bo nie ma żadnego agresywnego rozcieńczalnika w nim i mi tych malowanych wodnymi farbkami wzorów nie zeżre.
SBS na kredki jest u KFSa na stronce, Konwerski go tam wstawiał.