Reality in Scale - akcesoria do dioram

Inboxy, zapowiedzi
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Reality in Scale - akcesoria do dioram

Post autor: KFS-miniatures »

Marek dopytywał czym posypałem winietke, i wyszło na to, ze nie znał produktów Reality in Scale. no to se pomyślałem se, że moze warto przypomnieć stare recenzje. na początek pierwsza

Można by powiedzieć, ze nazwa Reality in Scale jest nieco pretensjonalna, niemniej trzeba przyznać, że część produktów spod tego szyldu daje tej marce pełną legitymację. Na tle innych wytwórców akcesoriów do dioram i winiet RiS wyróżnia się nadzwyczaj szerokim asortymentem. Zazwyczaj tego typu manufaktury zawężają swoją produkcję do jednego czy dwóch materiałów, stawiając np. na żywiczne odlewy. Holendrzy natomiast mają w katalogu także szeroki wachlarz druków na różnych materiałach; tak zwane posypki, będące mieszanką składników naturalnych i syntetycznych; wreszcie, grawerowane laserowo kartoniki. Przyjrzyjmy się przekrojowi tej oferty.

Obrazek
Całkiem sympatyczny zestaw skrzynek i drobnych pakunków (35163). Chociaż faktura drewna na deskach nie została zaznaczona, to komplet może okazać się bardzo przydatny w niejednej dioramie czy winiecie. Warto zauważyć, iż część skrzynek wykonano w formie pustych pudełeczek z pokrywami. Kalkomania z typowymi dla pakunków napisami to miły akcent.

Obrazek
Niemal każdy producent akcesoriów szczyci się posiadaniem w ofercie kompletu worków. Muszę przyznać, iż ten zestaw (35148) jest chyba najciekawszym, jaki widziałem. Zarówno kształt, jak i delikatna faktura tobołków budzą uznanie. Mniej zachwycają wysypujące się ziemniaki czy ogórkopodobne przedmioty w koszyku, ale mimo wszystko to rzecz warta uwagi.

Obrazek
Te pocięte filety z winniczka w zamierzeniu wytwórcy miały imitować pnie powalonych drzew (35172). Kształty istotnie są całkiem niezłe, ale mimo wszystko faktura mnie nie przekonuje. Wszystkie detale, w tym szczególnie kora, pozbawione są wyrazistości, a całość wygląda jak wyrzeźbiona w maśle. Kto wie, może zyskają po pomalowaniu, ale moim zdaniem najciekawszy element tego zestawu to grzyby.

Obrazek
Obrazek
Grzyby pojawiają się także w jednym z dwóch zestawów ze ściółką leśną. Pierwszy z nich dedykowany jest głębokim kniejom (FOR01) z duża ilością połamanych kawałków drzew. Druga posypka (SCAT03) ma podobny skład, jednak nieco inny odcień, a składniki są drobniejsze. Te całkiem naturalnie wyglądające mikstury to mieszanka drobno pokruszonych materiałów naturalnych - kory, próchna, suszonych roślin, a także syntetyków jak drobiny gąbki, trawa elektrostatyczna i temu podobne. Moim zdaniem, genialne!

Obrazek
Wciąż nie mogę się przekonać do laserowych grawerunków w kartonie. Widać, że technika ta ma duży potencjał, jednak wykorzystywany zazwyczaj w sposób nie do końca trafny. Brukowana droga z RiS (34146) jest tego kolejnym przykładem. Kamienie, które powinny być przestrzenne, mają kanciaste krawędzie i płaskie lica. To nie wygląda naturalnie. Gips i vacuforma w temacie bruku wciąż pozostają niepokonane.

Obrazek
Komplet kafelków ściennych (35110) pokazuje, że papier ma jednak potencjał. Druk na błyszczącym kartonie całkiem udanie imituje glazurę, natomiast przetłoczenie nadaje całości naprawdę realistycznego wyglądu. To lubię, rzekłem, to lubię...

Obrazek
Emaliowane reklamy (35009) są mniej udanym wyrobem. Pomijając fakt, że w rzeczywistości występowały dość rzadko, to ich zminiaturyzowana replika odrobinę rozczarowuje. Niezbyt ostry wydruk na błyszczącym papierze fotograficznym oraz wybór samych tabliczek sprawiają, że zestaw ten w mojej opinii jest typową „zapchajdziurą” katalogową.

Obrazek
Pomysł oryginalny i zdaje się genialny. Imitacja dywanów i wycieraczek wydrukowana na flokowanym papierze (35069). Efekt- bardzo naturalna faktura. Co prawda wątpliwości budzić może niezbyt wyrazisty druk, ale jestem przekonany, że pozbawione białego tła oraz zgrabnie ulokowane na dioramie, dywany wyglądać powinny wybornie.
Awatar użytkownika
Marek Cz.

Re: Reality in Scale - akcesoria do dioram

Post autor: Marek Cz. »

Dzięki Kamilu !
Nie kupowałem nigdy posypek (chociaż bardzo by mi się przydały) bo wydawały mi się bardzo nudne i sztucznie wyglądały... szkoda że wcześniej nie znałem tego produktu :D
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Re: Reality in Scale - akcesoria do dioram

Post autor: KFS-miniatures »

to jeszcze pare produktów. sto lat temu mieli kolejne nowości:

Reality in Scale zdążyło już ugruntować sobie pozycję na rynku producentów dodatków do dioram i winiet. Ta holenderska manufaktura systematycznie wprowadza do katalogu przeróżne akcesoria. Zazwyczaj rewelacyjne, zarówno ze względu na pomysł, jak i jakość; czasem jedna mnie udane. Zerknijmy zatem na nowości z ostatniego czasu

Postal Bags & Accessories WWII 35202

Obrazek

Komplet worków pocztowych to dobry przykład bardziej udanych produktów RiS. W zestawie znajdziemy po trzy amerykańskie i niemieckie pakunki, z genialnie oddaną faktura i naturalnie wymodelowanym kształtem. Do tego mamy oczywiście kalkomanie z nadrukami typowymi dla worków pocztowych, kilka odlanych z żywicy kopert oraz niewielką karteluszkę z imitacjami listów. Co prawda moje wątpliwości pod względem merytorycznym budzą naklejki, to zestaw jest naprawdę świetny

35221 Food Supplies 4

Obrazek
Obrazek
Obrazek

To kolejny bardzo ciekawy zestaw. Beczka, worki i kosze wypełnione tropikalnymi owocami powinny być miłym i atrakcyjnym dodatkiem do scenek umiejscowionych w rejonie basenu morza śródziemnego. Szczególnie, że wyrzeźbione są z wielką finezją i dokładnością. Dziwić jedynie może dość nietypowa forma zestawu. Wszystkie, liczne przecież elementy odlane są jako jedna część.

Large North African Well 35208

Obrazek

Pozostając w klimatach tropikalnych zerknijmy na afrykańską studnię. Zestaw iście multimedialny, bo prócz odlewów żywicznych znajdziemy w nim kawałek sznureczka, mosiężną rurkę oraz pręcik. Niestety główne elementy studni sprawiają wrażenie, jak by były wyrzeźbione w mydle. Detale są nieostre, konstrukcja dość rachityczna, a całość dopełnia wiadro wypełnione imitacją wody z groteskowym meniskiem wklęsłym.

35215 Crushed & Dented US Fuel Drums WWII

Obrazek

Tu RiS mnie bardzo zaskoczyło. I to nie odlewami z kolorowej żywicy, które ponoć wystarczy tylko 'złederingować' (jest to z resztą element nowej serii produkcyjnej, przede wszystkim z elementami architektury). Chodzi o to, iż ten zestaw pogniecionych beczek jest typową emanacją znanego w modelarstwie przeświadczenia, że aby zrobić wrak, plastikową miniaturę należy pogiąć i przypalić w paru miejscach zapalniczką.

35224 Cats & Dogs

Obrazek

To kolejna nowa seria w ofercie RiS - zestawy zwierząt domowych i hodowlanych. Generalnie całkiem udane, niemniej jednak niemal regułą jest to, że im mniejsze, tym słabsze, bo za duże. Psiaki z prezentowanego zestawu wyglądają zupełnie ładnie, ale jeden kot jest bez wątpienia miniaturą piętnastokilogramowej sztuki, natomiast drugi bardziej przypomina małpkę niż zwierzątko domowe.

35226 Enamel Signs WWII - Germany set 1

Obrazek

Ktoś w Holandii uwierzył, że zminiaturyzowane szyldy wydrukowane na błyszczacym papierze fotograficznym będą imitowały emaliowane tablice. Oczywiście w paru przypadkach, po odpowiednim uformowaniu mają szanse wyglądać realistycznie. To znaczy wierzę, ze tak może być, bo do pomysłu przekonany nie jestem. Zresztą nie tylko do pomysłu na produkt, ale i do wyboru grafik.

German Air Recognition Flags WWII Decals 35181

Obrazek

Sposobów na wykonanie imitacji flag identyfikacji lotniczej jest wiele. Nie wiem, czy użycie w tym celu wielkiej płachty kalkomanii jest najlepszym z nich. No, ale kto wie, może się sprawdzą

TREE03 Bamboo set 1

Obrazek

Zajmijmy się jednak tym, co manufakturze z Holandii wychodzi najlepiej, czyli akcesoriami do imitacji roślinności. Pnie bambusów wyglądają naprawdę przekonująco. Zaznaczyć jednak trzeba, ze to imitacja dość solidnych, grubych pni. Ewentualnie zrobiono je z myślą o skali 1/16

TURF01 Super Turf Foliage Set

Obrazek
Obrazek

W zgrabnym pudełeczku na surówki znajdziemy trzy odcienie rozdrobnionej gąbki, która może posłużyć za imitację mchów i innych drobnych roślin. Nie jest to może genialny produkt, ale bez wątpienia odpowiednio użyty będzie wyglądał całkiem realistycznie

Stony Meadow Scatter SCAT01

Obrazek

Na koniec może nie nowość, ale rzecz warta przypomnienia. Moim zdaniem RiS robi doskonałe posypki modelarskie. Różnorakie mieszanki naturalnych skrawków suszu, patyczków, kamyków z drobinami kolorowej gąbki pozwalają na łatwe odwzorowanie łąk, ściółek czy innych zarośniętych zielenią podłoży. Wystarczy je wysypać na odpowiednio uformowany teren posmarowany wikolem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Recenzje/Nowości”