KrAZ-255B HobbyBoss 1:35

Inboxy, zapowiedzi
Awatar użytkownika
Korowiow

KrAZ-255B HobbyBoss 1:35

Post autor: Korowiow »

Ostatnio starocie są na tapecie, chociaż akurat mój nowy model nie jest aż tak stary. Hobby Boss wypuścił go na rynek w październiku 2014 r. Mam KrAZ-a i nie zawaham się go pokazać. Model popularnej, w czasach mojego dzieciństwa radzieckiej 12 tonowej, 6 kołowej ciężarówki. "Majti KrAZ" został zbudowany przez ukraińską fabrykę samochodów ciężarowych - Kremenczućkyj Awtomobilnyj Zawod.
Model spakowany w standardowe pudło z atrakcyjnym rysunkiem KrAZ-a:

Obrazek

moim zdaniem autor wzorował się na tym zdjęciu (chociaż to oczywiście inna wersja tej ciężarówki :

Obrazek.

Producent stwierdza, że model został wykonany jako 100% brand new tooling , co mogłoby sugerować, ze były również KrAZ-y old tooling ale mi nic o tym nie wiadomo.
Wiadomo, że model w ramkach wygląda dobrze. Ramek z częściami jest od groma i jeszcze trochę, do tego osiem kół, mała blaszka z częściami fototrawionymi i jeszcze mniejszy arkusz kalkomanii oraz na koniec przezroczysta ramka z oszkleniem i reflektorami. Oczywiście jest także czytelna instrukcja i dwie barwne plansze przedstawiające różne, możliwe do wyboru malowania :

Obrazek

Detale są delikatne, podział technologiczny wydaje się logiczny i na pierwszy rzut oka widać, że producentowi udało się uniknąć manii dzielenia wszelkich możliwych elementów modelu na jak największą ilość części.

Główna część kabiny została wykonana z dwóch części, co pozwala uniknąć zwichrowań i innych takich

Obrazek

Dalej to już jak w każdym normalnym modelu ciężarówki - rama, układ jezdny, koła, silnik, skrzynia ładunkowa i cała reszta

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szczegóły, detale :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Koła, (wykonane z plastiku - tak mi się przynajmniej wydaje - na pewno nie jest to guma) moim zdaniem dobra ale dla wybrednych są oczywiście zamienniki z żywicy :

Obrazek

Ramka z elementami przezroczystymi. Części są przejrzyste i nie jakieś specjalnie grube. Reflektory posiadają odwzorowanie tych takich specjalnych kresek co ro nie wiem jak się nazywają ale służą do lepszego świecenia i czy cuś.

Obrazek

Mała blaszka z elementami zewnętrznymi i jeszcze mniejsza kalkomania pozwalająca na wykonanie czterech konkretnych egzemplarzy KrAZ-a.

Obrazek.

Instrukcja składania jest czytelna, standard dla wyspółcześnie oferowanych modeli :

Obrazek

Na koniec jeszcze wspomniane plansze barwne :

Obrazek

Konkluzja, mi się podoba i polecam każdemu. Nie jestem obiektywny, bo mam sentyment do tego auta. Mój tata w latach mojego dzieciństwa woził takim KrAZ-em z przyczepą czołgi, a potem jak już nie woził a ja byłem odpowiednio duży to załatwił mi, że mogłem sobie posiedzieć, pojeździć jako pasażer i potrąbić. Nie dawałem co prawda rady kręcić kierownicą ale to normalka bo inni też nie dawali rady więc spoko.
Zatem polecam kupować, zwłaszcza, że ten model jak inne zresztą drożeje na potęgę. Rok temu można było go kupić za 135 zł a dzisiaj to trzeba wybecalować prawie 240 złociszy.

Acha, acha i jeszcze mi przyszło do głowy, że jakby ktoś chciał to może przy pomocy dodatków własnych lub zestawów żywicznych z firmy znad Balatonu wykonać takie różne cudeńka co to je widać tam na dole :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A wersji jest jeszcze więcej bo jest wywrotka, betoniarka, dźwig, ładowarka i 100 albo więcej jeszcze.
Awatar użytkownika
Krocionorzec

Re: KrAZ-255B HobbyBoss 1:35

Post autor: Krocionorzec »

Ładne to bardzo szczególnie nad wyraz.
Obrazek
tankmania

Post autor: tankmania »

Korowiow pisze: Producent stwierdza, że model został wykonany jako 100% brand new tooling , co mogłoby sugerować, ze były również KrAZ-y old tooling ale mi nic o tym nie wiadomo.
Chodziło zapewne im o to, że to nie przepak Rodena.
Awatar użytkownika
Korowiow

tankmania pisze:
Korowiow pisze: Producent stwierdza, że model został wykonany jako 100% brand new tooling , co mogłoby sugerować, ze były również KrAZ-y old tooling ale mi nic o tym nie wiadomo.
Chodziło zapewne im o to, że to nie przepak Rodena.
Bardzo to możliwe jest. Ten KrAZ Rodena to jednak inna półka. Przyglądałem się i wolałem dołożyć stówkę aby mieć Hobby Bossa.
Rafał B

Post autor: Rafał B »

Takiego poproszę

Obrazek
Awatar użytkownika
Korowiow

Mam go, znam go. Fajowski jest.
Awatar użytkownika
Korowiow

Do czytających in boxa. Się pomyliłem z ceną. Nie jest jeszcze tak źle żeby trzeba było płacić 340 zł. Można nabyć go w okolicach 240 zł. Godzina minęła i ja juz nie mogę tego wyedytowac ale jeśli administracja czuwa to bym ładnie poprosił.
tankmania

Post autor: tankmania »

Korowiow pisze:Do czytających in boxa. Się pomyliłem z ceną. Nie jest jeszcze tak źle żeby trzeba było płacić 340 zł. Można nabyć go w okolicach 240 zł. Godzina minęła i ja juz nie mogę tego wyedytowac ale jeśli administracja czuwa to bym ładnie poprosił.
Wprawdzie nie ingeruje w to co napisane, ale żeby nie zniechęcać poprawione.
Rafał B pisze:Takiego poproszę

Obrazek
Jest tego więcej fotek?
Awatar użytkownika
Korowiow

Dziękuję. Co do tego afrykanera to ja mam tylko to jedno ale fanatycznie nie szukałem.
Rafał B

Post autor: Rafał B »

tankmania pisze:Jest tego więcej fotek?
Nie znalazłem, ale może źle szukałem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Recenzje/Nowości”