RWD 13S, na luzaku. 1/72, Aster - mniej niż więcej.

Moderator: fragles

Awatar użytkownika
fragles

RWD 13S, na luzaku. 1/72, Aster - mniej niż więcej.

Post autor: fragles »

Motto:
- Zastanów się, człowieku - powiedział dowódca - mówisz o Żydzie, a Izraelita nie odda przecie złota, jak wyschły piasek na pustyni nie zwróci kubka wody, który wędrowiec nań wyleje.
Walter Scott, Ivanhoe

To będzie model trochę z zestawu, a trochę nie. Właściwie to bardziej nie, bo poza fragmentami kadłuba niewiele z zestawu wykorzystam. :D Po prostu już robiłem kiedyś ten model z zestawu i wiem, że szkoda się wnerwiać. [ Dla ciekawych lineczka viewtopic.php?f=128&t=2843&start=10 ]. A że lubię robić na luzaku, bez nerw, to w drugim modelu wolę ograniczyć elementy z zestawu do minimum. Pewnie nawet wykorzystałbym tylko zestawowe kalkomanie, ale jako że miałem już sklejony cztery lata temu kadłub to... porwałem się na przeróbkę. :mrgreen: Teraz to już zupełnie nie wiem, po co. Człowiekowi to zawsze szkoda wypierdolić to, w co już włożył jakąś pracę, i później coraz bardziej brnie w bezsensowne poprawki. O i tak jest i tym razem. Stąd motto. :D
Miałem też sklejone zestawowe skrzydła, ale te - w przypływie zdrowego rozsądku - wyrzuciłem. Po prostu chcę jeszcze trochę pożyć w spokoju. :D

Model jest rozpoczęty w 2019 r. Budowę musiałem przerwać z różnych życiowych powodów na 4 lata. Poniżej daję fotki ze stanu zaawansowania na dzień 1 czerwca 2024 r. Zastrzegam, że jego stan zaawansowania może się uwstecznić, czyli może ulec dekonstrukcji, co już parę razy miało miejsce. :D

Pudełeczko:
Obrazek

Stan zestawu na dzień 1 czerwca 2024 r.:
Obrazek

Stan konstrukcji / dekonstrukcji na dzień 1 czerwca 2024 r.:
Obrazek

A tu, na koniec wstępu, stara fotka kompletnej, oryginalnej wypraski z zestawu. Żeby koledzy wiedzieli co to jest:
Obrazek
Awatar użytkownika
fragles

Re: RWD 13S, na luzaku. 1/72, Aster - mniej niż więcej.

Retrospekcja, czyli co się zrobiło:

Obrazek

https://freeimage.host/i/JLyb1cX

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
potez

Post autor: potez »

dobrze widzieć, że działsz :piwo:
tak, jestem #ponurymodelaż
Awatar użytkownika
Szydercza Gała
Rozpierdalator od środka
Rozpierdalator od środka

Post autor: Szydercza Gała »

Myślę mimo wszystko że najważniejszym aspektem tej budowy jest fakt że jest ona darem duchowieństwa diecezji kieleckiej...

PS: to prawda.
NUR FüR MASON!!!!!
ZŁO SQUAD
Obrazek
Awatar użytkownika
fragles

Szydercza Gała pisze: śr 05 cze 2024, 01:57 Myślę mimo wszystko że najważniejszym aspektem tej budowy jest fakt że jest ona darem duchowieństwa diecezji kieleckiej...
Dobry sponsor nie jest zły. :lol:
A tak na marginesie tych rozważań teologiczno - finansowych, to nigdy nie słyszałem, żeby starsi jakiegoś zboru Świadków Jehowy zasponsorowali coś społeczeństwu. I na WOŚP też pewnie nie dają, bo tam kasa idzie na aparaty do transfuzji. :lol:

A teraz następuje ciąg dalszy warsztatu. Postęp niewielki. Udało się zrobić tylko wstępnie szybowiec ratunkowy (glider) i dwie motyczki. Ten szybowiec to, jakby była jakaś awaria samolotu w locie, zakłada się na plecy i sruuuuu..... A motyczki po to, że jakby się przy lądowaniu zarył w glebę, to może - jak baron Munchhausen - szybciutko się odkopać.

Obrazek
Awatar użytkownika
Szydercza Gała
Rozpierdalator od środka
Rozpierdalator od środka

Post autor: Szydercza Gała »

Fspaniała legęda :lol:
Będziesz te żebra potem oblepiał japońskim papierem?
NUR FüR MASON!!!!!
ZŁO SQUAD
Obrazek
Awatar użytkownika
fragles

Tak. Tak jak tu: viewtopic.php?f=128&t=2756&start=40

Fragmenty kryte sklejką będę oblepiał "papierem" polistyrenowym Tamiji, bo tam później przychodzi sporo elementów wystroju na tych powierzchniach i do czegoś to trzeba na sztywno przyczepiać.
Awatar użytkownika
fragles

Motto:
Nie proszony nalał sobie trzeci kubek wina i opuścił komnatę bez ceremonii.
Walter Scott, Ivanhoe

Okazuje się, że tak, jak można przemienić wodę w wino, tak można przemienić motyczki w stery. Tylko dużo wolniej to idzie. :mrgreen:

Obrazek
Awatar użytkownika
fragles

Motto:
- Łżesz! - krzyknęli zbójcy. - Saksończyk mający trzydzieści cekinów nie wróciłby trzeźwy z miasta! Niewątpliwy to i niezaprzeczalny dowód, że kłamiesz!
Walter Scott, Ivanhoe

Kadłub ponownie uległ częściowej dekonstrukcji. Spodziewałem się tego. Tak, że stan zaawansowania modelu z początku czerwca znów się uwstecznił. :D
Zastanawiam się nad zastąpieniem podwozia samolociku przez odnóża tego rumaka. Strzemiona już gotowe - pewnie dałoby się podczepić je do burt maszyny, i wio! :mrgreen:

Obrazek
Awatar użytkownika
fragles

Motto:
- Jak leży w planach?
Stara pieśń pasterska

Konstrukcja usterzenia gotowa. Czeka na poszycie i zmontowanie. No i oczywiście na detaliki, takie jak lampeczka na ogon, popychacz steru wysokości itp. U dołu fotki stolik do szoferki w fazie ustawiania geometrii w oparciu o precyzyjne plany. Wszystko leży w planach znakomicie, nie ma szans, żeby było inaczej - w końcu sam rysowałem. :mrgreen:
Kadłub uległ dalszej dekonstrukcji - odpadły mu już obie burty szoferki. :D

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „fragles”