Dostałem solidną motywację, żeby się porządnie przyłożyć do swojego TAMa...
[W] ZIŁ 131 1/35 (prawie jak IŁ)
Lista kategorii: Warsztaty konkursowe Pojazdy wojskowe Pojazdy wojskowe - Warsztaty
Moderator: sinus
Re: [W] ZIŁ 131 1/35 (prawie jak IŁ)
Kurde, świetnie.
Fajnie ci to wychodzi. Znajomy kiedyś zrobił zdaje się podobny zestaw. Nie znam się dokładnie czy to to samo co ty robisz, ale to też był scratch (baza to Trumpeter). Pozostałe ruskie wynalazki też jego robione od zera, poza "spychaczem". Szkoda że jego malowanie trochę leży.

Pozdro - Krzysiek Bartyzel
Czołgi - pancerna pięść armii
dzięki Kamil, jestem pewny, że Twój TAM będzie świetny i bez dodatkowej motywacji
bazylyms to piękny zestaw
Czy mógłbyś zdradzić kto jest autorem i gdzie ewentualnie można obejrzeć te modele?
Tymczasem, zostawiam na razie budkę do drobnych poprawek i zaczynam zabawę z kolorami.
Kabina pokolorowana na kolor bazowy, farbami Tamiya

i plamy kamuflażu, maskowane zwykłą plasteliną

i kalki z zestawu Toro Models

- Szydercza Gała
- Rozpierdalator od środka

A ten ładniutki ziołowy niebieski to mieszałeś czy go jakiś kolor tamijuni, którego istnienia jestem nieświadom?
NUR FüR MASON!!!!!
ZŁO SQUAD

ZŁO SQUAD

Ja mieszkam w UK i to jest mój Brytyjski kumpel z klubu modelarskiego. Do obejrzenia w zasadzie tylko na tutejszych wystawach lub Telford. Jak się ten syf skończy to mogę go poprosić żeby kiedyś przyniosł na klub i fotki zrobić.
Te anteny to mu na zamówienie trawili.
Te anteny to mu na zamówienie trawili.
Krzysztof to pamiętaj o mnie na następnym spotkaniu.
Chętnie zobaczyłbym więcej zdjęć
tak, wszystkie te kolory to mieszanki, niebieski to XF8 z dodatkiem białegoSzydercza Gała pisze: ↑sob 06 lut 2021, 21:33 A ten ładniutki ziołowy niebieski to mieszałeś czy go jakiś kolor tamijuni, którego istnienia jestem nieświadom?
Się załatwi.
- Szydercza Gała
- Rozpierdalator od środka

Na razie udało mi się załatwić takie coś. Może coś z tego pomoże.
roys-russianarmour.blogspot.com
roys-russianarmour.blogspot.com
domek złożony, czas na kolorowanie
zacząłem od podkładu z surfacera 500, żeby zobaczyć babole, które powstały na etapie montażu.

pierwsze kolory to Tamiya silver x11 (ponieważ domek jest z blachy cynkowej, a chciałem pokazać gdzieniegdzie odłażącą farbę)
i szary Lifecolor roof dirt aby zgasić trochę srebrzenie i zrobić jakąś bazę pod zdrapki

w moim przypadku termin brzydzenie ma bardzo dosłowny wymiar
następnie lakier do włosów i kolory kamuflażu
Pierwsze próby z dobieraniem kolorów wykonywałem na dachu (a jednocześnie w piwnicy
)
Rzadko w swoich modelach mam okazję robić kamuflaż, więc było to swego rodzaju wyzwanie.
Jakiś czas temu będąc na pokazie we Wrocławiu słyszałem jak Kamil przekonywał, że do maskowania plam kamuflażu można wykorzystywać zwykłą plastelinę, więc postanowiłem spróbować. i.... faktycznie można

to był też dobry moment, aby zabezpieczyć powierzchnie lakierem bezbarwnym gunze, co pozwala na późniejsze ścieranie nadmiarów kolorów (np. zacieków) bez obawy, że zejdzie wszystko łącznie z podkładem.
następnie używając kolorów model air idf sand i orange rust zrobiłem bazę pod przykurzenia, wypłowienia i zacieki

dalej gotowy łosz od Modellers World

wymalowanie dachu to dosyć trudny dla mnie temat, bo miałem rozbieżne koncepcje, które się ciągle zmieniały, więc co raz pojawia się na zdjęciach w innej odsłonie.

Dalej trochę zabawy z zaciekami.
Przy okazji postanowiłem wypróbować chyba wszystko co mam do malowania rdzy

nie wszystko się sprawdziło, ale o tym w następnym odcinku
P.S.
przepraszam za nieostrości na zdjęciach, które są wynikiem drgań ręki na długim czasie naświetlania.
zacząłem od podkładu z surfacera 500, żeby zobaczyć babole, które powstały na etapie montażu.

pierwsze kolory to Tamiya silver x11 (ponieważ domek jest z blachy cynkowej, a chciałem pokazać gdzieniegdzie odłażącą farbę)
i szary Lifecolor roof dirt aby zgasić trochę srebrzenie i zrobić jakąś bazę pod zdrapki

w moim przypadku termin brzydzenie ma bardzo dosłowny wymiar
następnie lakier do włosów i kolory kamuflażu
Pierwsze próby z dobieraniem kolorów wykonywałem na dachu (a jednocześnie w piwnicy
Rzadko w swoich modelach mam okazję robić kamuflaż, więc było to swego rodzaju wyzwanie.
Jakiś czas temu będąc na pokazie we Wrocławiu słyszałem jak Kamil przekonywał, że do maskowania plam kamuflażu można wykorzystywać zwykłą plastelinę, więc postanowiłem spróbować. i.... faktycznie można

to był też dobry moment, aby zabezpieczyć powierzchnie lakierem bezbarwnym gunze, co pozwala na późniejsze ścieranie nadmiarów kolorów (np. zacieków) bez obawy, że zejdzie wszystko łącznie z podkładem.
następnie używając kolorów model air idf sand i orange rust zrobiłem bazę pod przykurzenia, wypłowienia i zacieki

dalej gotowy łosz od Modellers World

wymalowanie dachu to dosyć trudny dla mnie temat, bo miałem rozbieżne koncepcje, które się ciągle zmieniały, więc co raz pojawia się na zdjęciach w innej odsłonie.

Dalej trochę zabawy z zaciekami.
Przy okazji postanowiłem wypróbować chyba wszystko co mam do malowania rdzy

nie wszystko się sprawdziło, ale o tym w następnym odcinku
P.S.
przepraszam za nieostrości na zdjęciach, które są wynikiem drgań ręki na długim czasie naświetlania.