Na początek rys historyczny
Maszyna w malowaniu 302 dywizjonu z jesieni 1944roku, gdy stacjonował on w Belgii. Między innymi pod Antwerpią i Gandawą, w której wyzwolenie brała 1 Polska Dywizja Pancerna, oraz gdzie odbyła się jedna z ostatnich dużych bitew powietrznych II Wojny Światowej. Bitwa odbyła się w ramach operacji Bodenplatte. Typowymi zadaniami dywizjonu w tamtym okresie było bombardowanie węzłów kolejowych i utrudniania ruchu wojsk niemieckich. Samolot był maszyną W/O Henryka Dygały. Wychodzi na to, że był to drugi WX-D tego pilota. Pierwszy został zabrany z dywizjonu w czerwcu 1944 roku i działy się z nim dziwne rzeczy, więcej w linku: https://www.altair.com.pl/magazines/art ... le_id=3038
Nie malowałem pasów inwazyjnych od spodu skrzydeł, ponieważ skoro jest to samolot, który zastąpił maszynę zabraną z dywizjonu w czerwcu, więc zdjęcie pokazujące spód skrzydeł bez pasów nie może pochodzić sprzed lądowania w Normandii.

To mój pierwszy model z szachownicą na półce, więc jestem zadowolony, że udało mi się go skończyć
PS. Warsztatu nie robiłem gdyż miał to być zwykły model treningowy i już nie będę wrzucał tego co mam, bo jest tego tak mało, że gdyby ktoś kiedyś chciałby ten warsztat obejrzeć, to nic by z niego nie wyniósł