[W] StuG IV (Early) / Dragon
Moderator: Joe Bidon
Re: [W] StuG IV (Early) / Dragon
Jest dobrze. Malujesz niejednorodnie, akcentujesz panele. Bardzo dobrze. Wiem, że to się może wydać trochę bez sensu, bo później większość tych niedomalowań, zwłaszcza na górnych i bocznych krawędziach paneli, będzie zamalowana. Ale na początku dobrze tak się nauczyć, bo widzisz od razu bryłę pojazdu.
Tak mówiłeś to tak malujęSpotter pisze: ↑pt 09 kwie 2021, 13:36 Jest dobrze. Malujesz niejednorodnie, akcentujesz panele. Bardzo dobrze. Wiem, że to się może wydać trochę bez sensu, bo później większość tych niedomalowań, zwłaszcza na górnych i bocznych krawędziach paneli, będzie zamalowana. Ale na początku dobrze tak się nauczyć, bo widzisz od razu bryłę pojazdu.
Teraz pytanie odnośnie spodu wanny i kół. W związku z tym, że tam głównie czerń tylko lekko przykryta brązem to mam rozjaśnić bazą do takiego stopnia jak górę czy jednak zostawić to ciemniej?
Spód wanny jedziesz bazą i zapominasz. Koła malujesz jak resztę.
No i dobra, jedna strona wanny zmalowana. Psiknięte również po sztuce z każdego rodzaju kół i rolki. Koło napędowe (od strony wewnętrznej, ta powierzchnia ściętego stożka między zębami) nie powinno chyba być czarne? Po założeniu gąsienic będzie tę powierzchnię widać (patrząc od tyłu pojazdu). Domalować? Na samą wannę już bym nic więcej nie dawał.

Idziesz w bardzo dobrym kierunku!
- Szydercza Gała
- Rozpierdalator od środka

Ja się Panowie Rafale i Michale bardzo cieszę, ale grube tematy dopiero się zaczną
Powoli zacząłem się kolegować z aero i zaczynam rozumieć pracę z chemią akrylową. Dwa lata oglądania MW i nie podjąłem się postawienia swojego wątku warsztatowego, dwa miesiące podglądania tu, kilka rozmów ze Spotterem i bach. Przestałem poruszać się po omacku. No ale jednak widzę miejsca, które można było pomalować lepiej.
- Szydercza Gała
- Rozpierdalator od środka

Zawsze można pomalować lepiej, to normalne. MW w obecnym kształcie to strata czasu, przynajmniej w dziale statkowym, choć odnoszę wrażenie że w dziale pełzakowym jest podobnie.
NUR FüR MASON!!!!!
ZŁO SQUAD

ZŁO SQUAD

Raczej nie ale co kto lubi, bo są różne szkoły. Jedna z nich zakłada, że zaciemnionych miejsc nie warto malować podkładem, bo tam i tak pójdą pigmenty. Osobiście jednak uważam, że bazowym lepiej pomalować wszystko, a dopiero później bawić się w brudzenie.
Wanna jest ok.
P.s. no właśnie pigmenty, wszystko zależy od tego, czy na podwoziu zamierzasz ich użyć, bo można i bez. Wówczas bazowym wymalować musisz wszystko.
Hahaha...nie wiedziałem, że mam już swój styl malowania znany i nazwany przez innych
O jakim konkretnie elemencie piszesz, co to się pytasz czy malować czy nie? Możesz to jakoś zaznaczyć?
O jakim konkretnie elemencie piszesz, co to się pytasz czy malować czy nie? Możesz to jakoś zaznaczyć?