[W] StuG IV (Early) / Dragon

Moderator: Joe Bidon

Awatar użytkownika
Spotter

Re: [W] StuG IV (Early) / Dragon

Post autor: Spotter »

Jest dobrze. Malujesz niejednorodnie, akcentujesz panele. Bardzo dobrze. Wiem, że to się może wydać trochę bez sensu, bo później większość tych niedomalowań, zwłaszcza na górnych i bocznych krawędziach paneli, będzie zamalowana. Ale na początku dobrze tak się nauczyć, bo widzisz od razu bryłę pojazdu.
Joe Bidon

Post autor: Joe Bidon »

Spotter pisze: pt 09 kwie 2021, 13:36 Jest dobrze. Malujesz niejednorodnie, akcentujesz panele. Bardzo dobrze. Wiem, że to się może wydać trochę bez sensu, bo później większość tych niedomalowań, zwłaszcza na górnych i bocznych krawędziach paneli, będzie zamalowana. Ale na początku dobrze tak się nauczyć, bo widzisz od razu bryłę pojazdu.
Tak mówiłeś to tak maluję ;) I niedomalowania mają sens - choćby taki, że ćwiczę precyzję malowania. Na moim poziomie każda godzina z aero w łapie się liczy, bo to najlepszy trening. No cieszę się, że jest poprawnie. To serio bardzo budujące.

Teraz pytanie odnośnie spodu wanny i kół. W związku z tym, że tam głównie czerń tylko lekko przykryta brązem to mam rozjaśnić bazą do takiego stopnia jak górę czy jednak zostawić to ciemniej?
Awatar użytkownika
Spotter

Spód wanny jedziesz bazą i zapominasz. Koła malujesz jak resztę.
Joe Bidon

No i dobra, jedna strona wanny zmalowana. Psiknięte również po sztuce z każdego rodzaju kół i rolki. Koło napędowe (od strony wewnętrznej, ta powierzchnia ściętego stożka między zębami) nie powinno chyba być czarne? Po założeniu gąsienic będzie tę powierzchnię widać (patrząc od tyłu pojazdu). Domalować? Na samą wannę już bym nic więcej nie dawał.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
cooper69

Post autor: cooper69 »

Idziesz w bardzo dobrym kierunku!
Awatar użytkownika
Szydercza Gała
Rozpierdalator od środka
Rozpierdalator od środka

Post autor: Szydercza Gała »

Zgadza się, 100% Spotteryzm ;)
NUR FüR MASON!!!!!
ZŁO SQUAD
Obrazek
Joe Bidon

Ja się Panowie Rafale i Michale bardzo cieszę, ale grube tematy dopiero się zaczną ;) Powoli zacząłem się kolegować z aero i zaczynam rozumieć pracę z chemią akrylową. Dwa lata oglądania MW i nie podjąłem się postawienia swojego wątku warsztatowego, dwa miesiące podglądania tu, kilka rozmów ze Spotterem i bach. Przestałem poruszać się po omacku. No ale jednak widzę miejsca, które można było pomalować lepiej.
Awatar użytkownika
Szydercza Gała
Rozpierdalator od środka
Rozpierdalator od środka

Post autor: Szydercza Gała »

Zawsze można pomalować lepiej, to normalne. MW w obecnym kształcie to strata czasu, przynajmniej w dziale statkowym, choć odnoszę wrażenie że w dziale pełzakowym jest podobnie.
NUR FüR MASON!!!!!
ZŁO SQUAD
Obrazek
Rafał B

Post autor: Rafał B »

Joe Bidon pisze: ndz 11 kwie 2021, 09:21Koło napędowe (od strony wewnętrznej, ta powierzchnia ściętego stożka między zębami) nie powinno chyba być czarne?
Raczej nie ale co kto lubi, bo są różne szkoły. Jedna z nich zakłada, że zaciemnionych miejsc nie warto malować podkładem, bo tam i tak pójdą pigmenty. Osobiście jednak uważam, że bazowym lepiej pomalować wszystko, a dopiero później bawić się w brudzenie.
Wanna jest ok.
P.s. no właśnie pigmenty, wszystko zależy od tego, czy na podwoziu zamierzasz ich użyć, bo można i bez. Wówczas bazowym wymalować musisz wszystko.
Awatar użytkownika
Spotter

Hahaha...nie wiedziałem, że mam już swój styl malowania znany i nazwany przez innych :lol:

O jakim konkretnie elemencie piszesz, co to się pytasz czy malować czy nie? Możesz to jakoś zaznaczyć?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Joe Bidon”