Lublin R.XIII 1/48 ter

Lista kategorii: Samoloty Samoloty - Warsztaty

Moderator: porfiryp

Laskonogi

Re: Lublin R.XIII 1/48 ter

Post autor: Laskonogi »

moj ulubiony samolot - ekstra ci idzie
ciekaw jestem czy doszedłeś jak szły linki do steru kierunku na pływaku - bo tam chyba był tylko jeden

Jakie kolorki - planujesz dobrać cos wg nowego schematu ?

siadam i patrzam dalej
Awatar użytkownika
porfiryp
Kontakt:

Post autor: porfiryp »

Witajcie po jeszcze dłuższej przerwie... Temat nie umarł, ale umiarkowanie przyjemne dłubanie przy tym modelu zamieniło się w koszmar po tym, jak zorientowałem się, że powinienem spód płata nośnego malować sreberkiem. Teraz to już nawet nie pamiętam skąd mi to wyszło, chyba z tego, że morskie wersje miały ten spód kryty alu zamiast płótna.

W każdym razie po pryśnięciu alu okazało się, że przygotowanie powierzchni było za słabe na metalik. Uwidoczniły się wszelkie niedoskonałości szlifowania leciwego modelu o bardzo chropowatej fakturze. Pierwotnie miałem malować na jasny szary mat i sądziłem, ze ujdzie mi to płazem.

Warstwę alu postanowiłem zmyć i od tego momentu zaczęła się gehenna. Szereg złych decyzji i błędów. Głównie przez to, że miałem już pryśnięte szachownice i chciałem tą pracę jakoś uchować. Bez sensu, trzeba było od razy zmywać, szpachlować i szlifować od nowa.

Lublin już był bardzo blisko kibla, ale jest szansa, że z tego wyjdzie. Z płatem jestem w tym miejscu, jak na zdjęciu. Dodam, że to chyba 3 malowanie szachownic :?
Obrazek

Odpowiadając na pytanie:
Stery są na obu pływakach. Mam to gdzieś na planach. Spięte było chyba z pedałami kierunku.
Kolorki? No szare, morskie jakieś takie. Bałtycka listopadowa szarówa. Zaimprowizuję coś na oko między szarym a zielonym morskim. Bardziej w szary.
Jaki nowy schemat masz na myśli? Jakieś nowe papiery wypłynęły?
Laskonogi

no generali to jest sobie takie muzeum
http://mdlot.pl/

wydaja nawet pismo albo wydawali :) Historie Puckie

kilku pozytywnie szalonych ludzi z tego muzeum postanowiło odbudować lublina, w ramach badań wyszło im że kolor to on powinien miec jakis taki
Obrazek
Awatar użytkownika
porfiryp
Kontakt:

Aaa to. Powiedzmy, że MDlot to temat mi bliski, dlatego w ogóle zabrałem się za struganie tego zabytku. Taki zielony na pewno nie będzie. Jakoś nie pasuje mi na tle listopadowego Bałtyku. Plan mam taki, żeby wykorzystać RAFowski gray-green (gdzieś jeszcze zalega Hataka z zestawu) i ewentualnie lekko zmienić odcień, zależnie od humoru. W ubiegły weekend psiknąłem drugą brakującą szachownicę, może więc uda mi się ruszyć dalej :)
Awatar użytkownika
potez

Post autor: potez »

w tych historiach puckich podaja FS do tego, musiałbym poszukać. Ale kolorystycznie bardzo rzetelnie chłopaki podaja tematy
tak, jestem #ponurymodelaż
Laskonogi

bo jeśli mnie pamięć nie myli tam znaleziono statecznik z resztkami farby które poddano badaniom radiowym etc i wyszło "szydło z worka"
Awatar użytkownika
porfiryp
Kontakt:

Hmm... no dobra. Chętnie dowiem się jaki to kolor FS.
Awatar użytkownika
potez

Post autor: potez »

opis z dwóch róznych numerów Historii Puckich" ( tylko do celów dyskusji):
to było o Lublinie RVIII i kolorze morskim poczatek lat 30ch:
Obrazek
a to o RXIII i skąd pomysł na taka szmaragdową farbę:
Obrazek
kolorystyka lądowych lublinów tez została skorygoewana po odnalezieniu kilkanaście lat temu modelu pomalowanego w kolory przez mechaników 1PL. I znikneła ochra a pojawił sie jasnozielony i ciemnozielony od góry.
tak, jestem #ponurymodelaż
Awatar użytkownika
porfiryp
Kontakt:

Piękne dzięki! Chciałem właśnie pójść w ten morski od RVIII. Szary turkus brzmi ryzykownie. Umówmy się, że mój egzemplarz jako wersja TER jeszcze nie załapał się na turkus ;) Dobrze chociaż, że wysiłek ze srebrem na spodzie skrzydeł się zgadza.
Awatar użytkownika
porfiryp
Kontakt:

Projekt nadal żyje, choć już ledwo.
Kolejny raz skomplikowałem sobie życie i postanowiłem, że na górnej powierzchni skrzydła wykonam imitację światłocienia między żebrami.
Inspiracja przyszła stąd https://forum.ww1aircraftmodels.com/ind ... c=11083.30
Spodobało mi się, chociaż mam wątpliwości, czy ma to coś wspólnego z realnym samolotem. W ruch poszedł CAD, ploter do wycinania i Oramask 810. Wyszło nawet znośnie.

Obrazek
Obrazek

Kombinuje też z doborem koloru.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Porfiryp”