Na warsztat poszła najnowsza pokraka od Bronco w 1/144 dzielny, jedyny w swoim rodzaju PING YUEN

Historia tej jednostki jest dość mało znana i udokumentowana. Warto jednkak podkreślić iż był to pierwszy w pełni zaprojektowany i wyprodukowany w chinach "pancernik".
Dokumentacji i materiałów na temat jest jak na lekarstwo, dodatkowo sa one częśto ze sobą sprzeczne i wykluczające sie
Okręt na przestrzeni swej krotkiej kariery przeszedł niezliczoną ilość przebudów zmian uzbrojenia etc etc
Najbardziej wiarygodne dane znalazłem poprzez chinskie wyszukiwarki stosując google translate
Model jest skonstruowany adekwatnie do ceny za niewiele ponad 100 dostałem kawał odlanego plastiku trochę czesci ale wszystko w dość "nalanej" formie
Miało byc tak na szybko sobie skleje bo mało czesci a wyszło jak zawsze.
Dodatkowa mobilizacja przyszła jak znalazłem lufy / relingi (kiepskie ostatecznie)/ i drewaniany pokład
a potem sie zaczeło - doupiłem uzbrojenia i trchę szpeju w 3d, zamowiłem dedykowane dzwi z drukarki .... no wiec tak hm ...

dobra troche fot + komentarze do samego modelu
Kadłub
1 gilotyny temu kto wymyslił pasowanie połówek na bolce z jednoczesnym wklejaniem pokladu ...
2 sponsony pod artylerie zostały sciete do pokladu
3 porecze srodokrecie odciete bedziemy doklejać delikatniejsze
4 wyciete otwory pod artylerie rofową i zamkniętą pod pokladem => koncept jest aby zrobic lewa bórta gotowa do walki // prawa pozamykana
5 bedziemy dorabiać klapy dla bocznej artylerii
6 zaszpuntowanie dziur od żórawie
7 przrobienie srodokręcia jesli chodzi o uklad górnego pokladu // najbardziej prawdopodobna wg mnie
8 odciecie kotwic i innych masakr
9 zrobinie "płyt pancernych"

artyleria
okręt miał przy tej konfiguracji konstrukcji nastepujące uzbrojenie
1x260 kruppa => zakłądam ze bedzie obrócone / mało bedzie widać ale dorobiłem "lawete" co by było lepiej

2x150 kruppa => to co było sie nie nadawało, wiec zrobiłem od podstaw => jakos wyszło

pozostałe bedą drukowane jw
2x57 mm
4/6x47mm
2xakrabiny mm
szalupy
wszystkie są jakies straszne

komin / inne
dostał cos tam do środka - wiem jak juz wkleiłem to stwierdziłem iż jeslu juz to powinno byc w poprzek a nei wzdłoz osi okretu ? ... ale tak zostanie

trochę mam zawozdkę z wywietrznikami - powierciłem ale ... chyba za małe te otwory ...