a to zalezy jaki efekt chcesz uzyskać. poza tym przy tej samej bazie uzywajac róznych kolorów do rozjaśniania mozna uzyskac naprawde bardzo odmienne efekty.Korowiow pisze:ostałem radę aby do cieniowania używać kolorów piaskowych a nie rozjaśniać bazę białym.
JSU 152 Dragon/Orange Box 1/35
Moderator: Korowiow
- KFS-miniatures
- Kontakt:
Re: JSU 152 Dragon/Orange Box 1/35
Co nie zmienia faktu, że rozjaśnianie białym i przyciemnianie czarnym to najgorsze pomysły.KFS-miniatures pisze: a to zalezy jaki efekt chcesz uzyskać. poza tym przy tej samej bazie uzywajac róznych kolorów do rozjaśniania mozna uzyskac naprawde bardzo odmienne efekty.
- KFS-miniatures
- Kontakt:
nie do końca. rozjaśnienie farby białym czyli mieszanie koloru bazowego z bielą, owszem, zazwyczaj cienki pomysł. natomiast rozjaśnianie bielą (czyli nakładanie transparentnych warstw białego koloru) się sprawdza w wielu przypadkach. natomiast przyciemnianie czarną to chyba nigdzie nie daje rady
Dzięki panowie za podpowiedzi.
Kalki i wash. "13" przypadła mi do gustu ze względu na to co czeka JSU. Myśliwi już czekają.

Kalki i wash. "13" przypadła mi do gustu ze względu na to co czeka JSU. Myśliwi już czekają.

Przetarcia i odpryski. Najpierw jasna zieleń vallejo a potem mieszanka olejnych brown van dyke, umbar palona i siena palona - narzędziem była naostrzona wykałaczka.

Coś słabo to widać na tych zdjęciach. Zrobiłem zbliżenie i wyostrzyłem :

Pokombinowałem też trochę z nasyceniem bo wcześniejsze zdjęcia jakoś nie oddawały rzeczywistych kolorów. Teraz jest lepiej, bliżej orginału.
Na dzisiaj koniec. Oleje muszą wyschnąć a ja mam już dosyć ślęczenia nad modelem.

Coś słabo to widać na tych zdjęciach. Zrobiłem zbliżenie i wyostrzyłem :

Pokombinowałem też trochę z nasyceniem bo wcześniejsze zdjęcia jakoś nie oddawały rzeczywistych kolorów. Teraz jest lepiej, bliżej orginału.
Na dzisiaj koniec. Oleje muszą wyschnąć a ja mam już dosyć ślęczenia nad modelem.
Podoba się 
Bardzo ładnie. Też się podoba. Już się bałem że jak elektrowóz "stonka" będzie wyglądał ale teraz jest cacy.
Dzięki Roman. Nie miałem mu jednak zamiaru szyn pod gąski wstawiać. co z tą stonką bo nie kumam. Wiem jak wygląda ale w czym Twoje obawy bo może tylko przez przypadek ominąłem ten elektrowóz .ROMAN pisze:Bardzo ładnie. Też się podoba. Już się bałem że jak elektrowóz "stonka" będzie wyglądał ale teraz jest cacy.
-
Robert O.
Spalinowóz SM 42 zwany StonkąKorowiow pisze: co z tą stonką bo nie kumam. .
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 0401201943
Proszę sie nie nabijać to kolory były trochę przekłamane. W realu jest bardziej zielony niż parowozowaty.