JSU 152 Dragon/Orange Box 1/35

Moderator: Korowiow

Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Re: JSU 152 Dragon/Orange Box 1/35

Post autor: KFS-miniatures »

Korowiow pisze:ostałem radę aby do cieniowania używać kolorów piaskowych a nie rozjaśniać bazę białym.
a to zalezy jaki efekt chcesz uzyskać. poza tym przy tej samej bazie uzywajac róznych kolorów do rozjaśniania mozna uzyskac naprawde bardzo odmienne efekty.
tankmania

Post autor: tankmania »

KFS-miniatures pisze: a to zalezy jaki efekt chcesz uzyskać. poza tym przy tej samej bazie uzywajac róznych kolorów do rozjaśniania mozna uzyskac naprawde bardzo odmienne efekty.
Co nie zmienia faktu, że rozjaśnianie białym i przyciemnianie czarnym to najgorsze pomysły.
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Post autor: KFS-miniatures »

nie do końca. rozjaśnienie farby białym czyli mieszanie koloru bazowego z bielą, owszem, zazwyczaj cienki pomysł. natomiast rozjaśnianie bielą (czyli nakładanie transparentnych warstw białego koloru) się sprawdza w wielu przypadkach. natomiast przyciemnianie czarną to chyba nigdzie nie daje rady
Awatar użytkownika
Korowiow

Post autor: Korowiow »

Dzięki panowie za podpowiedzi.

Kalki i wash. "13" przypadła mi do gustu ze względu na to co czeka JSU. Myśliwi już czekają.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Korowiow

Przetarcia i odpryski. Najpierw jasna zieleń vallejo a potem mieszanka olejnych brown van dyke, umbar palona i siena palona - narzędziem była naostrzona wykałaczka.

Obrazek

Obrazek

Coś słabo to widać na tych zdjęciach. Zrobiłem zbliżenie i wyostrzyłem :

Obrazek

Pokombinowałem też trochę z nasyceniem bo wcześniejsze zdjęcia jakoś nie oddawały rzeczywistych kolorów. Teraz jest lepiej, bliżej orginału.
Na dzisiaj koniec. Oleje muszą wyschnąć a ja mam już dosyć ślęczenia nad modelem.
Awatar użytkownika
Dumo

Post autor: Dumo »

Podoba się ;)
Awatar użytkownika
ROMAN

Post autor: ROMAN »

Bardzo ładnie. Też się podoba. Już się bałem że jak elektrowóz "stonka" będzie wyglądał ale teraz jest cacy.
Awatar użytkownika
Korowiow

ROMAN pisze:Bardzo ładnie. Też się podoba. Już się bałem że jak elektrowóz "stonka" będzie wyglądał ale teraz jest cacy.
Dzięki Roman. Nie miałem mu jednak zamiaru szyn pod gąski wstawiać. co z tą stonką bo nie kumam. Wiem jak wygląda ale w czym Twoje obawy bo może tylko przez przypadek ominąłem ten elektrowóz .
Robert O.

Post autor: Robert O. »

Korowiow pisze: co z tą stonką bo nie kumam. .
Spalinowóz SM 42 zwany Stonką :D
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 0401201943
Awatar użytkownika
Korowiow

Proszę sie nie nabijać to kolory były trochę przekłamane. W realu jest bardziej zielony niż parowozowaty. ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Korowiow”