Model Hobby Bossa w moim odczuciu jest bardzo dobry, zapowiada się fajny warsztat.

Zamysł jest taki aby skrzynię ładunkową zastąpić "budą" jaka była montowana na KrAZ-ach 255 B w wersji PPU, służących jako agregaty do wytwarzania pary, przy usuwaniu skrystalizowanej parafiny, która odkładała się w czasie zimy w instalacjach wydobywczych i przesyłowych ropy naftowej.
Tak to wygląda na schemacie:

Mnie nie interesuje instalacja generatora pary a jedynie "buda" w której był przewożony. Z nadejściem nowych technologii i nowych chemikaliów rozwiązaniem problemu wytrącających się z ropy naftowej, depozytów parafinowych zajęli się chemicy i KrAZ-y PPU, przestały być w dużej ilości potrzebne. Wiele z nich po usunięciu wspomnianej instalacji rozpoczęło "służbę" jako ruchome warsztaty, "campery" lub pojazdy do przewozu pracowników do różnych zakładów produkcyjnych rozrzuconych po rosyjskich (i nie tylko ) bezdrożach.
Zatem ja planuje zbudować z hipsu i blaszek coś na kształ takiej właśnie skrzyni :

Zamieszczam sporo zdjęć różnych pojazdów aby pokazać jak fantastycznym malarsko może być taki KrAZ. Szoferka, dzrzwi, maska silnika, boczne osłony silnika i cała buda z tyłu mogą mieć różne kolory, wgniecenia, stopień zużycia, rdzeniwnia, zacieków.
Zamierzam wykorzystać tą różnorodność do wykonania interesującego modelu.
Inspiracją jest dla mnie oprócz KrAZ-ów również świetny, moim zdaniem model postapokaliptycznego Land Rovera w malowaniu DHL :

Malowanie chciałbym uzupełnić kalkami lub napisami wykonanymi od szablonu przedstawiającymi logo naszego forum.
Ten pomysł zaczerpnąłem z dobrze znanej pracy kolegi Siary :

Napisy będą posiadały bardziej pozytywną wymowę tak aby, jak to powiedział klasyk SRAĆ REKLAMAMI na prawo i lewo a nawet gdzie popadnie.
Oczywiście jak to zwykle u mnie model wyląduje jako składowa dioramy, jednak co to będzie to jeszcze nie wiem. Mam jeden śmiały pomysł ale nie wiem czy się porwę.
Aby ładnie zakończyć pierwszy wpis w tym wątku wykułem w swoim umyśle hasło :
KRAZY SĄ DOBRE NA ZMAZY
Co zresztą widać na zdjęciach poniżej :

Jak widać auto bardzo dobrze nadaje się do KrAZch testów, jest również towarem możliwym do wysokiego składowania.
Kończąc pozdrawiam

Kto jest zboczeńcem tak jak ja ten wie.