Jak się zostaje sędzią LOKowskim? Wiem, że trzeba być aplikantem i coś tam posędziować. Ale mnie bardziej interesuje kto może się o to ubiegać, kto weryfikuje czy się nadaje, czy jest jakieś szkolenie, czy jest jakiś egzamin... itd.panzer_lehr pisze:Sam też mam III klasę sędziego modelarskiego wg. regulaminu LOK'skiego.
Jak zostać sędzią LOKu.
Jak zostać sędzią LOKu.
-
panzer_lehr
Re: II Festiwal o Puchar Orneckiego Smoka
Jak się zostaje sędziom...
Bardzo prosto. Wyrażasz chęć. Odbywasz aplikacje. Zaliczasz seminarium sędziowskie. Po okresie aplikacji i zaliczeniu 5-6 imprez modelarskich (dokładnie nie pamiętam), bo to się w tej chwili zmienia, otrzymuje się III klasę sędziego modelarskiego LOK. Potem, można podwyższać kwalifikacje. W tak zwanym międzyczasie są organizowane seminaria sędziowskie, oraz samokształcenie. Sprawa prosta. Choć, z tego co wiem w tej chwili ZG (zarząd główny) chce to zmienić, wprowadzając jakieś nowe kryteria, ale jeszcze ich nie znam.
Jeśli jesteś zainteresowany, to mogę pomóc.
Pozdrawiam.
Maciej BUDYŃ Bedyński
Bardzo prosto. Wyrażasz chęć. Odbywasz aplikacje. Zaliczasz seminarium sędziowskie. Po okresie aplikacji i zaliczeniu 5-6 imprez modelarskich (dokładnie nie pamiętam), bo to się w tej chwili zmienia, otrzymuje się III klasę sędziego modelarskiego LOK. Potem, można podwyższać kwalifikacje. W tak zwanym międzyczasie są organizowane seminaria sędziowskie, oraz samokształcenie. Sprawa prosta. Choć, z tego co wiem w tej chwili ZG (zarząd główny) chce to zmienić, wprowadzając jakieś nowe kryteria, ale jeszcze ich nie znam.
Jeśli jesteś zainteresowany, to mogę pomóc.
Pozdrawiam.
Maciej BUDYŃ Bedyński
Re: II Festiwal o Puchar Orneckiego Smoka
Na czym polega seminarium sędziowskie i samokształcenie?
-
panzer_lehr
Re: Jak zostać sędzią LOKu.
Seminarium - to na takim spotkaniu omawia się kwestie, które np. w ostatnim czasie na imprezach się pojawiały, czy to związane z pojawieniem się nowych klas, czy też nowych technik modelarskich, jak do tego podejść i na co zwrócić uwagę. Jakie przyjąć kryteria oceny modeli. Na co szczególnie zwrócić uwagę podczas sędziowania, itp.
Samodoskonalenie, ja to odbieram, jako wzbogacanie swojego warsztatu modelarskiego, a tym samym wiedzy o modelarstwie, która później pomoże Ci w pracy jako sędziemu.
Tak to rozumuje. Dla mnie sędzia modelarski, to nie guru, jak co poniektórzy myślą i za takich się mają, a ktoś taki, co potrafi dobrze sklejać model, stosuje różne techniki przy malowaniu i upiększaniu modeli. Bo wg. mojej oceny sędziom powinni zostawać ludzie, co mają jakieś, nie jakieś, konkretne doświadczenie modelarskie.
Ale nadmieniam, to jest moja opinia i nie każdy musi się z nią zgadzać.
BUDYŃ
Samodoskonalenie, ja to odbieram, jako wzbogacanie swojego warsztatu modelarskiego, a tym samym wiedzy o modelarstwie, która później pomoże Ci w pracy jako sędziemu.
Tak to rozumuje. Dla mnie sędzia modelarski, to nie guru, jak co poniektórzy myślą i za takich się mają, a ktoś taki, co potrafi dobrze sklejać model, stosuje różne techniki przy malowaniu i upiększaniu modeli. Bo wg. mojej oceny sędziom powinni zostawać ludzie, co mają jakieś, nie jakieś, konkretne doświadczenie modelarskie.
Ale nadmieniam, to jest moja opinia i nie każdy musi się z nią zgadzać.
BUDYŃ
Dokładnie. I dlatego...panzer_lehr pisze: Tak to rozumuje. Dla mnie sędzia modelarski, to nie guru, jak co poniektórzy myślą i za takich się mają, a ktoś taki, co potrafi dobrze sklejać model, stosuje różne techniki przy malowaniu i upiększaniu modeli. Bo wg. mojej oceny sędziom powinni zostawać ludzie, co mają jakieś, nie jakieś, konkretne doświadczenie modelarskie.
...uważam, że nie spełniam wymogów na sędziego.panzer_lehr pisze: Jeśli jesteś zainteresowany, to mogę pomóc.
Dzięki za info.
-
panzer_lehr
Przepraszam, że zapytam.
Tzn. że uważasz się za guru, czy Twój warsztat modelarski jest wg. Twojej oceny zbyt słaby????
Pytam, bo nie wiem, jak rozumieć Twoją odpowiedź, że się nie nadajesz.
BUDYŃ
Tzn. że uważasz się za guru, czy Twój warsztat modelarski jest wg. Twojej oceny zbyt słaby????
Pytam, bo nie wiem, jak rozumieć Twoją odpowiedź, że się nie nadajesz.
BUDYŃ
Takim idiotą nie jestem żeby się uważać za guru i do tego przyznawać.
Oczywiście warsztat mam na myśli.
Oczywiście warsztat mam na myśli.
- KFS-miniatures
- Kontakt:
cli co, miarą kompetencji sędziego LOK jest ilośc dupogpodzin wysiedzianych na spotkaniach z działaczami i teoretykami modelarskimi, a nie jego umiejętności?
to fajne. na tej zasadzie nawet pani jadwiga z kadr moze zostac sędiOM.. doskonaląc zdolności manualne przy lepieniu uszek z grzybami leśnymi
to fajne. na tej zasadzie nawet pani jadwiga z kadr moze zostac sędiOM.. doskonaląc zdolności manualne przy lepieniu uszek z grzybami leśnymi
-
panzer_lehr
KFS trochę demonizujesz sprawę. Bo o tym właśnie pisałem, że nie Krystyna z Gazowni ma być sędziom, tylko ktoś, kto ma pojęcie. A siedzenie na stołkach...seminaria nie zdarzają się co tydzień, więc też dupsko od siedzenia na stołu się nie odparzy. Wiedza modelarska bierze się, jak sam wiesz z tego, że się ciągle "dłubie" nowe modele, testując z różnym skutkiem techniki, sposoby, nowe farby, specyfiki, itd.
Budyń
Budyń
- KFS-miniatures
- Kontakt:
patrząc na prace sędziów LOK mam obawy, ze mają oo mdelarstwie takie pojęcie, jak statystyczny polak o medycynie - czyli oczywiście każdy się zna doskonale.panzer_lehr pisze:tylko ktoś, kto ma pojęcie.
innymi słowy, z tych posiadówek niewiele wunika, poza tym, ze dopisuje się wysiedziane dupogodznki, niezbedne do otrzymania stosownego papierka.
dlatego nie wiem czemu dyskwalifikujesz krysię z gazowni. ma identycznby potencjał co omaweiani aplikanci