Ju87-G2 1/48 Hasegawa

Moderator: Robert P

tankmania

Re: Ju87-G2 1/48 Hasegawa

Post autor: tankmania »

KFS-miniatures pisze: wiesz, tak pytam, bo powyższe to jest czysto akademicka dyskusja.
Bez danych fabrycznych chyba nikt nie liczy na nic innego...

KFS-miniatures pisze: poniewaz nie mam modelu, jedyne ci mogłem zwerfikowac, to plany. jezeli chodzi o sylwetkę, pomijajac kawałek osłony silnika, zgadzaja się z grubsza.
Zgadzają się z grubsza z czym? Bo deprecjonując sens idei długości jakoś nie mogę wykoncypować z czym Ci się to zgadza. Nie interesuje Cię czy był dłuższy czy nie, ale plany się zgadzają? Plany pokazują G dłuższą o 1cm w części silnika, zdjęcia raczej pokazują, że jest to "wizja małego Kazia".

KFS-miniatures pisze: pomijajac kawałek osłony silnika...
Niesłusznie, bo właśnie ten pominięty kawałek Robert poprawia.

Czyli pomijając, że nie rozumiesz to masz rację, bo...
Jeżeli nie był dłuższy to plany G z grubsza się zgadzają pomijając osłonę silnika.
Jeżeli był dłuższy to nic się nie zgadza.
... i dlatego jeżeli ktoś chce dociec to należy wyjść z podstawowego pytania, był dłuższy czy nie był.
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Post autor: KFS-miniatures »

tankmania pisze:Zgadzają się z grubsza z czym?
ze zdjęciami. pisałem juz wczesniej. przyłozyłem plany do zdjec. jest jakis lepszy sposób na weryfikacje? wynikło, ze plany mają błąd. za długą osłonę silnika. wskazałem tez, w którym miejscu autor planów walnął babola.

tankmania pisze:Niesłusznie, bo właśnie ten pominięty kawałek Robert poprawia.
nie, akurat błąd w planach nie ma wpływu na to, co robert poprawia.
tankmania pisze:Plany pokazują G dłuższą o 1cm w części silnika,
dłuższą niz?

róznica moze wynikac równie dobrze z tego, ze zadne plany nie są poprawne. ale jak wspominałem, nie widze narazie powodu debatowania o wszystkich wersjach sztukasa. robert robi wersję g. jak sie weźmie za inną, wtedy poszuka sie i będzie weryfikować poprawnośc planów do innej..
tankmania

KFS-miniatures pisze: robert robi wersję g...
I zakładamy, że chce zrobić model jak najbardziej zgodny z oryginałem. W takim razie jak długi ma być model Roberta?
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

nie wiem, ja jestem kiepski w cyferkach. ale jak robert przykładał kadłub do planów, to zdaje sie było ok. problem pojawił sie w rejonie silnika jedynie. po odcieciu tych trzech milimetrów w planach wciąz wychodzi na to, ze osłona silnika w hasegawie wymaga istotnej przeróbki.
nawiasem mówiac, wspominałem, ze planach znalazłem jeszcze jeden babol. nie rozpisuję sie o nim, bo akurat w hasegawie to jest poprawne. tam jest jakiś zgzryt w kwestii kąta, pod jakim przebiuega linia odciecia silnika od reszty kadłuba. ale tak jak mówie, wygląda na to, że o ile w planach jest babol, to w modelu jest ok. a że akurat styk kadłuba i osłony silnika nie wymaga modyfikacji, to rzecz nie jest warta uwagi.

aha, jeszcze jedna rzecz. ja porównywałem wyłącznie sylwetkę. nie odnalazłem wystarczajacej determninacji, zeby konfornowac poprawnosc planów pod wzgledem detali, paneli itd.
tankmania

KFS-miniatures pisze:nie wiem, ja jestem kiepski w cyferkach. ale jak robert przykładał kadłub do planów, to zdaje sie było ok. problem pojawił sie w rejonie silnika jedynie.
A tu właśnie cyferki są ważne, bo nie wiesz jak plany były rysowane. Czy ktoś sobie narysował B, a później na siłę przód dociągnął do wymiaru G, czy w ogóle patrzył na zdjęcia, czy sobie na przykład do jakiegoś modelu narysował.
Dopóki się nie dowiesz jak ma być długość to nie będziesz wiedział czy kombinoiwać i czy w ogóle szukać różnicy.
KFS-miniatures pisze: po odcieciu tych trzech milimetrów w planach wciąz wychodzi na to, ze osłona silnika w hasegawie wymaga istotnej przeróbki.
Czyli jak odetniesz te 3 milimetry ile będzie miał długości wg. planów?
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

tankmania pisze:Czy ktoś sobie narysował B, a później na siłę przód dociągnął do wymiaru G,
ze źródel zblożnych do miarodajnych wiem, ze mniej wiecej tak własnie było. autor planów knuł na siłe jak wydłużyc sylwetke, bo tak interpretował informacje, ze ma byc 40 centymetrów do przodu.
co było punktem wyjścia, nie wiem.
moim zdaniem, na podstawie moich weryfikacji, plany z kagero po usunięciu fragmentu, ktory wskazałem, są całkiem udanym punktem odniesienia do prac nad miniaturą sztukasa.
innymi słowy, kagero spierdoliło, ale hasegawa bardziej.
tankmania pisze:Czyli jak odetniesz te 3 milimetry ile będzie miał długości wg. planów?

nie wiem, nie chce mi sie liczyc. ja troglodyta jestem. jak mi po przyłozeniu do fotek plan pasuje, to nie wnikam w cyferki.
tankmania

KFS-miniatures pisze:... ja troglodyta jestem...
Raczej leniwy filozof. Chce Ci się stuknąć kilkaset razy w kalwiaturę, a nie chce przyłożyć linijki i od wymiaru odjąć 3?
tankmania

KFS-miniatures pisze:tez prawda. ale tak długo, jak nie muszę liczyć, nie sięgam po kalkulator.
Ja to widzę trochę inaczej. Wyciągasz argumenty które pasują do twojej tezy, a tych które mogą nie pasować "nie chce Ci się".
To jest tylko pozorne cwaniactwo bo jest rozpoznawalne. :twisted:
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

nie, to jest ułatwianie sobie zycia. jak cos mi pasuje, to nie szuka,m na siłe kontrargumentow.

plany którymi dysponuję, po drobnej korekcie dają radę. mi to wystarczy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Robert P”