Mistrzowskie/ciekawe/inspirujące/intrygujące...

Walkaroundy, przekazy historyczne, rzeczywistość dla modelarstwa
Awatar użytkownika
Arkady72

Re: Mistrzowskie/ciekawe/inspirujące/intrygujące...

Post autor: Arkady72 »

Harvard bardzo mi się podoba. Autor pięknie i czysto go zdetalował, starannie pomalował różnicując nudny żółty, zresztą wg kwitu w postaci zdjęcia. To dobry przykład o czym pisał Jacek, tj doborze samolotu pod techniki.
JBZ pisze:Dlatego uważam że da się pogodzić realizm z możliwościami warsztatowymi wybierając odpowiedni temat.
Jedynie dodałbym nieco okopcenia za wydechem w tym modelu.
No i zobaczcie co robi z modelu wash. Traczykowy Spit byłby zupełnie innym modelem gdyby go zwashował przynajmniej.
Obrazek
"Oprócz kobiet i dzieci..."
Awatar użytkownika
Arkady72

Post autor: Arkady72 »

Obrazek
"Oprócz kobiet i dzieci..."
Awatar użytkownika
JBZ

Post autor: JBZ »

Elegancko zdetalowany, miło dla oka pomalowany i jeszcze bajeranckie lampki choinkowe. Za dużo na jeden model.
Nie chcę być moderatorem, nie chcę być sędzią LOKu czy innego ZBOWiDu. Wystarczy mi że będę lepił modele.
tankmania

Post autor: tankmania »

JBZ pisze:Elegancko zdetalowany, miło dla oka pomalowany i jeszcze bajeranckie lampki choinkowe. Za dużo na jeden model.
Też mam wrażenie, że nadchodzą święta jak go widzę. Co nie oznacza, że nie ładny, ale trochę taki... kiczowaty.
spiton

Post autor: spiton »

Tankmania mnie uprzedził ,-))
Ten F-15 jest fenomenalnie zbudowany, ale pomalowany marnie. A F-15 to maszyna Która można bardzo efektownie pomalować. I jest to dobry przykład jak spieprzyć banalnym malowaniem wielki nakład pracy przy detalowaniu.
Awatar użytkownika
JBZ

Post autor: JBZ »

Na Modelforum była długa relacja z budowy. Jak na mój czysty gust malowanie jest bardzo ok.
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php? ... 62&start=0 str.25-27
Nie chcę być moderatorem, nie chcę być sędzią LOKu czy innego ZBOWiDu. Wystarczy mi że będę lepił modele.
spiton

JBZ pisze:Na Modelforum była długa relacja z budowy. Jak na mój czysty gust malowanie jest bardzo ok.
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php? ... 62&start=0 str.25-27
Obrazek
Mi się nie podoba. Detale są wyśmienite. I bardzo fajnie pomalowane. Ale płatowiec to już sztampa. zdecydowanie nie dorównuje klasie z jaka został zdetalowany.
Nawet nie stara się przypominać samolotu, tylko estetycznie zrobiony model.
tankmania

Post autor: tankmania »

spiton pisze: Obrazek
Mi się nie podoba. Detale są wyśmienite. I bardzo fajnie pomalowane. Ale płatowiec to już sztampa. zdecydowanie nie dorównuje klasie z jaka został zdetalowany.
Nawet nie stara się przypominać samolotu, tylko estetycznie zrobiony model.
Przy takim zaczernianiu linii podziału bez innych "efektów" trzeba uważać bo lubi model trącić kartonówką. Przynajmniej tak to w realu wygląda.

Natomiast zauważyłem, być może tylko takie jest moje wrażenie, ale im większa skala tym bardziej trzeba model "dojechać". To też są subiektywne moje wrażenia z reala, że szybciej się oszuka w małej skali niż w dużej.
Awatar użytkownika
Lejgo_inc
Kontakt:

Post autor: Lejgo_inc »

Podstawową zasadą powinno chyba być unikanie wpadania w schemat. Albo przynajmniej użycie tylu schematów żeby widz się w tym nie połapał.
Na tym F-15 widać że autor zaobserwował wszystkie-wszystkie śrubki i kabelki, ale już tylko jeden sposób akcentowania linii podziału. Powielony "sposób na linie" nie ma nic wspólnego z faktyczną plastyką powierzchni płatowca. Przestaje to byc próbą odtworzenia rzeczywistości. Staje się schematyczną interpretacją.
pozdrawiam, Leszek
[sytuację poprawi wprowadzenie dodatkowych przepisów]
www.shelfoddity.com
spiton

Świetnie to Leszku ująłeś ,-))
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dokument”