Sexton II - Dragon 1:35

Lista kategorii: Warsztaty konkursowe Pojazdy wojskowe Pojazdy wojskowe - Warsztaty

Moderator: Spotter

Awatar użytkownika
Spotter

Re: Sexton II - Dragon 1:35

Post autor: Spotter »

Dobra, wszystko wskazuje na to, że będę chciał wykonać pojazd ze zdjęcia o nr S234077, ale niekoniecznie w konfiguracji jak na zdjęciu. Zakładam, że zdjęcie zostało wykonane tuż po przekazaniu tego pojazdu do 1PAM przed namalowaniem oznaczeń taktycznych. A te na pewno domalowywano, bo Breda trafiła na stan 1PAM później niż ten pojazd, a została nadana jej nazwa, trupia czacha oraz wymalowano wszystkie oznaczenia taktyczne.

Niestety w materiałach które otrzymałem od Rafała nie znalazłem nic nt. tego gdzie dokładnie trafił wspomniany wóz oraz jaką nadano mu nazwę. Czy ktoś z was ma może dostęp do książki: "Baśka, Wanda i inne. Wszystko lub prawie wszystko o nazwach własnych pisanych na sprzęcie polskich wojsk lądowych i formacjach militarnych" i mógłby sprawdzić, czy jest tam jakaś wzmianka o pojeździe z nr S234077? Najważniejsze dla mnie obecnie jest poznanie jego nazwy oraz do której baterii i jako który wóz trafił do 1 PAM.

A robienie tego wozu, który jest prawdopodobnie bardzo mało obfotografowany, daje mi ogromne pole do popisu dla mojej wyobraźni i zrobienia modelu zgodnie z moim widzi-mi-się. Tylko nr i nazwa muszą się zgadzać.
cooper69

Post autor: cooper69 »

Mam oczywiście tą książkę - sprawdzę.

Czy zrobisz oznaczenia późniejsze to oczywiście Twoja sprawa.
Ja bym nie robił bo ten egzemplarz ze zdjęcia to konkretna nietypówka jest!
Awatar użytkownika
Spotter

Superancko!!! W ogóle jak oceniasz tą książkę? Ciekawa? Bo jeżeli tak i jest informacja o interesującym mnie pojeździe, to chyba nawet bym ją sobie kupił.
Awatar użytkownika
Domi

Post autor: Domi »

"Łańcut" i "Cieszyn" z 2 baterii są na pewno na gąsienicach CDP. Jest jeszcze jedno zdjęcie "Cieszyna" (późniejsze?) już na normalnych shermanowych gąsienicach. Wydaje mi się że większe prawdopodobieństwo trafienia na takiego na CDP to zdjęcia z początku walk 1DPanc na kontynencie, później te gąsienice wraz z kołami napędowymi były wypierane przez standardowe. Jak chcesz zrobić jakiegoś bardziej zmordowanego życiem, to pewnie okres z walk w Holandii i tutaj chyba zostaje jedynie "Łańcut" który się ostał na gąsienicach CDP. Jest jedno jego zdjęcie na tle jakiegoś wiatraka z załogą w pixie suit. Numer WD tego pojazdu chyba nie jest zidentyfikowany...

D.
Awatar użytkownika
Spotter

Już doszedłem, dzięki Rafałowi, do tego że będę robił Łańcuta. Pierwsze zdjęcie które wrzucił przedstawia wóz S234077 jeszcze bez oznaczeń pułkowych, a tutaj jest zdjęcie Łańcuta:
Obrazek

Widać na nim nr S234077. Wszystko wskazuje na to, że pierwszy Łańcut został zastąpiony drugim w ramach uzupełnień w sierpniu 1944 roku. I obydwa te zdjęcia przedstawiają właśnie ten pojazd.
Awatar użytkownika
Spotter

Model się składa fatalnie i tam samo jak Rafał uważam, że ten kto produkował tego Sextona, musiał nieźle nienawidzić swojego pracodawcy. No masakra jakaś. Kompletnie nieprzemyślane kroki, element średnio do siebie pasujące, doczołowe klejenie bez żadnych zakładek itp. O zwichrowanym plastiku nie ma co wspominać. Generalnie jakbym nie kleił Dragona tylko Italerkę.

Obecnie wygląda tak i idzie zaraz do lakierni na pierwsze malunki, jak tylko przygotuję boczne burty. Mam zamiar wymalować wstępnie podwozie, aby móc je finalnie złożyć, oraz docelowo wnętrze przed złożeniem całości do kupy.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Spotter

Się buduje się. I już nawet wstępnie dostał podkład w miejscach, gdzie były robione poprawki oraz trzeba pomalować wnętrze, przed złożeniem do kupy. Ale ten model to nie jest Dragon. Tylko ma pudełko i instrukcję, ale to nie jest ta jakość! Masakra. Zaczynam podejrzewać, że ktoś im podrzucił świnię. U mnie wyszło trochę naciąganie tyłu a potem dorabianie elementów w bocznych burtach aby to dobrze wyglądało. Mam nadzieję, że efekt końcowy po pomalowaniu będzie przynajmniej zadowalający.

Obrazek
Obrazek
Rafał B

Post autor: Rafał B »

Spotter pisze: Ale ten model to nie jest Dragon. Tylko ma pudełko i instrukcję, ale to nie jest ta jakość! Masakra.
Chłopaki nie płaczą 8-)
Działaj dalej.
Awatar użytkownika
bohdan

Post autor: bohdan »

wszystkie szermanopodobne produkty Dragona to syf w porównaniu z ich germańskimi wypustami
Awatar użytkownika
Spotter

Sexton czasowo przeniósł się do lakierni, bo zanim złoży się wszystko do kupy, trzeba pomalować wnętrze. Podkład położony. To co jest zakryte będzie na biało. Rafał podsunął mi ciekawą teorię, której nie udało się ani potwierdzić ani obalić, wiec jest prawdopodobna, że wanna Sextona powinna być właśnie w kolorze białym. Jako że wydało mi się to bardzo interesujące z modelarskiego punktu widzenia, no nawet pomimo braku 100% pewności że tak było (lub nie było), zdecydowałem się pójść właśnie w tym kierunku. I tak niewiele będzie z tego widać, ale zawsze coś powinno prześwitywać.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Spotter”