Sexton II - Dragon 1:35

Lista kategorii: Warsztaty konkursowe Pojazdy wojskowe Pojazdy wojskowe - Warsztaty

Moderator: Spotter

FraSem

Re: Sexton II - Dragon 1:35

Post autor: FraSem »

Tomasz Mańkowski pisze: śr 28 kwie 2021, 21:46
FraSem pisze: wt 27 kwie 2021, 22:19 Ciekawe informacje. Tej o pokrywaniu od góry ciemnym kolorem jeszcze nie słyszałem. A czy po zmianie regulaminowego koloru na SCC15 pojazdy nie były przemalowywane?
Owszem, były... stopniowo na jednolity SCC15 - takie malowanie widać na Sextonach z 1PAMotu na defiladzie w Meppen
(od sierpnia 1944 zaprzestano stosowania dwubarwnych kamuflaży w Europie)
Sądzisz, że wóz wyprodukowany w pierwszej połowie 1943 roku, pomalowany fabrycznie, składowany w armijnych składach, ktokolwiek by przemalowywał (bo zmienił się regulaminowy kolor bazowy w kwietniu 44), a potem jeszcze raz przemalowywał (bo odstąpiono od dwubarwnego kamuflażu w sierpniu 1944) zanim trafił do jednostki bojowej?
A trafił dopiero w ostatnich dniach sierpnia 1944 roku, z uzupełnień - i na fotce ma dwubarwny kamuflaż...
Sądzę że do przemalowania doszło najwcześniej zimą 1944 (podczas "wczasów" w Holandii nad Mozą - listopad 1944/ kwiecień 1945) lub wręcz po wojnie...
Dzięki wielkie! Początkowo zmylił mnie błędny opis w jednej z książek.
Awatar użytkownika
Spotter

Post autor: Spotter »

Czas mija a ja nie chwalę się postępami. Niestety kocioł w pracy, wiosna i porządki w ogrodzie oraz dłuższe dni nie sprzyjają temu, bym poświęcał na modelarstwo tyle czasu, ile bym chciał. Ale jednak coś tam sobie powolutku dłubię. Obecnie jestem po etapie brudzenia układu jezdnego. Może drobne jeszcze poprawki wprowadzę, ale generalnie mam to, na czym mi zależało. Góra jest dopiero delikatnie dotknięta chemia, więc ona jeszcze się troszkę zabrudzi i przykurzy.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Spotter

Nie wszyscy na raz, spokojnie. Każdy może się wypowiedzieć ;)

Czy ktoś może mi podrzucić jakąś poradę jak fajnie i dobrze pomalować kankę na mleko i wiadro? Bo póki co nic mi nie wychodzi sensownego.
Rafał B

Post autor: Rafał B »

Poczekamy do galerii, wówczas zabierzemy głos 8-)
Awatar użytkownika
Spotter

Nie będzie galerii póki nie zrobię dodatków, którymi planuję ozdobić działo. Więc jak z tą kanką i wiadrem? Pomożecie?
Awatar użytkownika
bohdan

Post autor: bohdan »

ciemny szary a potem nacierać metalicznymi pigmentami. polerować
Awatar użytkownika
Krocionorzec

Post autor: Krocionorzec »

Spotter pisze: pt 21 maja 2021, 10:00 Nie wszyscy na raz, spokojnie. Każdy może się wypowiedzieć ;)

Czy ktoś może mi podrzucić jakąś poradę jak fajnie i dobrze pomalować kankę na mleko i wiadro? Bo póki co nic mi nie wychodzi sensownego.
Kanał "Nightshift Modeller" na jutubie.
Obejrzyj sobie nowsze filmiki w ramach dobranocki.
Obrazek
Awatar użytkownika
bohdan

Post autor: bohdan »

TAK
Rafał B

Post autor: Rafał B »

Ja tam nie pomogę, bo wiaderek nie robiłem i nawet nie wiem jak zrobić, tak że ten, no, mam nadzieję, że mimo wszystko pomogłem.
FraSem

Post autor: FraSem »

Spotter pisze: pt 21 maja 2021, 11:25 Nie będzie galerii póki nie zrobię dodatków, którymi planuję ozdobić działo. Więc jak z tą kanką i wiadrem? Pomożecie?
U mnie na działce na wsi stoi sobie wiadro w takim bardzo jasno niebieskim kolorze. Właściwie to bardziej coś na pograniczu białego i niebieskiego. Na krawędzi ma czarną obwódkę. Zrobiłem sobie takie do jednego modelu. Do białego dodałem kroplę RAF'oskiego ocean gray'a. Samo wiadro wybitnie mi nie wyszło, ale kolorystycznie jest dobre.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Spotter”