Dzięki wielkie! Początkowo zmylił mnie błędny opis w jednej z książek.Tomasz Mańkowski pisze: ↑śr 28 kwie 2021, 21:46Owszem, były... stopniowo na jednolity SCC15 - takie malowanie widać na Sextonach z 1PAMotu na defiladzie w Meppen
(od sierpnia 1944 zaprzestano stosowania dwubarwnych kamuflaży w Europie)
Sądzisz, że wóz wyprodukowany w pierwszej połowie 1943 roku, pomalowany fabrycznie, składowany w armijnych składach, ktokolwiek by przemalowywał (bo zmienił się regulaminowy kolor bazowy w kwietniu 44), a potem jeszcze raz przemalowywał (bo odstąpiono od dwubarwnego kamuflażu w sierpniu 1944) zanim trafił do jednostki bojowej?
A trafił dopiero w ostatnich dniach sierpnia 1944 roku, z uzupełnień - i na fotce ma dwubarwny kamuflaż...
Sądzę że do przemalowania doszło najwcześniej zimą 1944 (podczas "wczasów" w Holandii nad Mozą - listopad 1944/ kwiecień 1945) lub wręcz po wojnie...
Sexton II - Dragon 1:35
Lista kategorii: Warsztaty konkursowe Pojazdy wojskowe Pojazdy wojskowe - Warsztaty
Moderator: Spotter
Re: Sexton II - Dragon 1:35
Czas mija a ja nie chwalę się postępami. Niestety kocioł w pracy, wiosna i porządki w ogrodzie oraz dłuższe dni nie sprzyjają temu, bym poświęcał na modelarstwo tyle czasu, ile bym chciał. Ale jednak coś tam sobie powolutku dłubię. Obecnie jestem po etapie brudzenia układu jezdnego. Może drobne jeszcze poprawki wprowadzę, ale generalnie mam to, na czym mi zależało. Góra jest dopiero delikatnie dotknięta chemia, więc ona jeszcze się troszkę zabrudzi i przykurzy.

Nie wszyscy na raz, spokojnie. Każdy może się wypowiedzieć
Czy ktoś może mi podrzucić jakąś poradę jak fajnie i dobrze pomalować kankę na mleko i wiadro? Bo póki co nic mi nie wychodzi sensownego.
Czy ktoś może mi podrzucić jakąś poradę jak fajnie i dobrze pomalować kankę na mleko i wiadro? Bo póki co nic mi nie wychodzi sensownego.
Poczekamy do galerii, wówczas zabierzemy głos 
Nie będzie galerii póki nie zrobię dodatków, którymi planuję ozdobić działo. Więc jak z tą kanką i wiadrem? Pomożecie?
ciemny szary a potem nacierać metalicznymi pigmentami. polerować
- Krocionorzec
Kanał "Nightshift Modeller" na jutubie.
Obejrzyj sobie nowsze filmiki w ramach dobranocki.

Ja tam nie pomogę, bo wiaderek nie robiłem i nawet nie wiem jak zrobić, tak że ten, no, mam nadzieję, że mimo wszystko pomogłem.
U mnie na działce na wsi stoi sobie wiadro w takim bardzo jasno niebieskim kolorze. Właściwie to bardziej coś na pograniczu białego i niebieskiego. Na krawędzi ma czarną obwódkę. Zrobiłem sobie takie do jednego modelu. Do białego dodałem kroplę RAF'oskiego ocean gray'a. Samo wiadro wybitnie mi nie wyszło, ale kolorystycznie jest dobre.