OT M-60PB czyli jugosłowiańska myśl techniczna 1:35

Moderator: Kamil K

Rafał B

Re: OT M-60PB czyli jugosłowiańska myśl techniczna 1:35

Post autor: Rafał B »

Kamil K pisze: Nauczka na przyszłość jest - nie inwestować w niesprawdzone porządnie żywice.
Oj tam oj tam...konstrukcja tak prosta, że najwyżej tę brytfankę sam byś z hipsu wystrugał, bo wzór już masz.
Awatar użytkownika
Kamil K

Post autor: Kamil K »

Z perspektywy czasu żałuję, że tak nie zrobiłem, a modelu nie sprzedałem dałej... Ale człowiek uczy się całe życie. :D

A co do wzoru jeszcze, to im dalej w las, tym słabszy wzór z tego modelu. Coraz więcej baboli w wymiarach, proporcjach, itd. widzę gołym okiem. Nie świruję z lataniem z suwmiarką i porównywaniem z planami, bo milimetr w te czy we wte mi różnicy nie robi, ale jeśli na oko widać, że np. zawieszenie jest spieprzone, no to już naprawdę słów brak. :shock: :D
Rafał B

Post autor: Rafał B »

Kamil K pisze:... bo milimetr w te czy we wte mi różnicy nie robi, ale jeśli na oko widać, że np. zawieszenie jest spieprzone, no to już naprawdę słów brak. :shock: :D
Nie będziesz głośno o tym mówił, to nikt więcej na to uwagi nie zwróci ;)
Awatar użytkownika
Kamil K

Powoli do przodu przepycham się z drobnicą. Zrobiłem mechanizmy opuszczania/podnoszenia falochronu/pyłochronu, zasobniki na błotnikach i dodatkowe skrzynki, które oryginał ewidentnie posiadał i trochę innych pierdółek. 

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powoli zastanawiam się też, co zrobić z dwoma działami bezodrzutowymi, które było nie było są jednym z najważniejszych elementów modelu, a części są jakie są... Czy jest ktoś, kto byłby w stanie wytoczyć dwie takie same lufy na podmiankę? Ktoś z Was kojarzy czy gdzieś można taką usługę komuś zlecić? 
Awatar użytkownika
Kamil K

Witajcie, 

Postęp może nie za duży, ale czasowo strasznie długo mordowałem się ze światłami i ich osłonami. Wszystko musiałem zrobić na nowo, a reflektory na środku kadłuba zostawiłem z zestawu tylko dlatego, że już nic dobrego na podmiankę nie znalazłem. Jeszcze brakuje kabelków 

Obrazek 

Obrazek

Zamierzam teraz podoklejać resztę drobnicy na kadłubie i pozostanie tylko zrobić te nieszczęsne działa M60. 

Pozdrowienia! 
Awatar użytkownika
bazylms

Post autor: bazylms »

Kamil, fajnie się taki warsztat ogląda.
Pozdro - Krzysiek Bartyzel

Czołgi - pancerna pięść armii
Awatar użytkownika
Kamil K

Dzięki!

Powoli zbliżam się do końca budowy... i nawet nie wiecie jak mnie to cieszy. Model zyskał kolejne detale, m.in. uchwyty na zapasowe gąsienice, nowe lampy na przedzie kadłuba, detale zawieszenia. Zrobiłem też sobie liny holownicze z kabelka z fajnym splotem ze starych słuchawek. Myślę, że taka grubość, biorąc pod uwagę niewielką wagę wozu jest odpowiednia. 

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Poza tym złożyłem gąsienice. No właśnie i tu kolejny ultra babol na pograniczu oszukajstwa ze strony producenta. Model reklamowany jest jako posiadający metalowe gąsienice, szkoda tylko, że są to gąsienice od... Pz. 38(t), które z gąsienicami od OT M-60 mają tyle wspólnego, że... służą do tego samego. Nic więcej. Dlatego pozbyłem się ich i kupiłem gąsienice od PT-76/BTR-50 z Friula, które są już całkiem podobne do tych z M-60, a po dodaniu odrobiny błota na ich środkowe części będą zupełnie akceptowalne. 

Obrazek

Pozdrowienia! 
Awatar użytkownika
Kamil K

Witajcie, 

Układ jezdny testowo złożony. Koło napędowe przerobiłem z PT-76. Jest parę niedociągnięć, będzie trzeba m.in. zmienić położenie koła napinającego i sprawdzić kilka innych rzeczy. 

Obrazek

Obrazek

W międzyczasie dorobiłem się też cyrkla olfy więc wyciąłem sobie poza uzupełnieniem koła napędowego właz i podstawę dział bezodrzutowych i chyba wymienię też ten okrągły właz pośrodku kadłuba. 

Obrazek

Obrazek

Pozdrowienia! 
Awatar użytkownika
Krocionorzec

Post autor: Krocionorzec »

Jakie to jest cudownie pokraczne!
A model jest cacany, szkoda będzie malować, wszystkie przeróbki zakryjesz :(
Obrazek
Awatar użytkownika
Kamil K

To fakt, pokrak jakich mało.

Założyłem sobie, że M-60 będzie moim ostatnim modelem przed ślubem, a ponieważ czasu coraz mniej, to może być tak, że malowanie mu nie będzie grozić. :mrgreen: No chyba, że mi Szumowski nie pozwoli zrobić wesela w czerwcu, wtedy zyskam ze dwa miesiące na dokończenie dziada. 8-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kamil K”