[W] Sherman w gąsienicach, M4A1 1 Pułk Pancerny - Asuka 1/35
Lista kategorii: Pojazdy wojskowe Pojazdy wojskowe - Warsztaty
Moderator: FraSem
Re: [W] Sherman w gąsienicach, M4A1 1 Pułk Pancerny - Asuka 1/35
Piękne to. Jeszcze chyba nie widziałem takiego podejścia do Shermana.
Zawsze możesz zrobić jakiś stojak na wieżę, że niby serwis jest i wtedy masz jako tako wnętrze wyeksponowane.
Zawsze możesz zrobić jakiś stojak na wieżę, że niby serwis jest i wtedy masz jako tako wnętrze wyeksponowane.
Pozdro - Krzysiek Bartyzel
Czołgi - pancerna pięść armii
Czołgi - pancerna pięść armii
Podczas gdy zbliża się wielkie liczenie nitów na nowym 7TP od IBG, ja liczę śruby w shermanowej podłodze. Śruby zrobiłem z profilków 0,5mm. Dla ciekawskich jest ich 49 nie licząc tych małych wokół uchwytów.

I jeszcze 7 dodatkowych na listewce z przodu. Razem 56 śrubek
Dorobiłem też z aluminium ten półokrągły próg, który jest na podłodze od strony kierowcy i strzelca.

W Shermanie IIA były w sumie trzy składy amunicji. Dwa w kadłubie:
-prawy, który mógł pomieścić 30 naboi
-lewy, który składał się z 7 mniejszych zasobników ustawionych pod kątem i mogących pomieścić po 5 sztuk amunicji w każdym.
Dodatkowo był jeden mały zasobnik w wieży z 6 sztukami amunicji. W sumie 71 naboi.
Zacząłem robić ten lewy. W oryginale wygląda to tak:

Boki poskładałem z takich segmentów 18x3,5mm. Nie miałem wymiarów oryginału, oszacowałem wymiary patrząc na wielkość tego magazynu względem kadłuba i podłogi, której wymiary już miałem W każdym bądź razie na koniec wszystko pasowało.

Gdy jedną stronę miałem zrobioną, wyciąłem kolejny komplet segmentów i kleiłem je przykładając do gotowej ścianki.

To jest moje drugie podejście do tego elementu. Za pierwszym razem ścianki mi się powykrzywiały przez małą powierzchnię styku między segmentami, przez co cała konstrukcja zamiast być prostą, to się zwężała. Teraz do każdej ścianki przykleiłem jeden dodatkowy pasek polistyrenu dla wzmocnienia.

Obie ścianki nakleiłem na podstawę 30x17mm

Dokleiłem przednią i tylną ściankę, oraz ścianki poszczególnych zasobników. Teraz zostały mi jeszcze otwory, do których wsuwało się amunicję. Z tym poczekam aż przyjdą zamówione wiertełka i amunicja RB-Model. Na razie prezentuje się to tak:

A tutaj jak to wygląda od zewnątrz czołga. Cuś tam jednak będzie widać.

Porównanie poprzedniego pokracznego magazynu robionego totalnie na oko i tego nowszego gdzie już nieco bardziej pomyślałem. Tak już mam, że najpierw muszę coś zepsuć, żeby wcześniej wyłapać wszystkie trudności oraz błędy i uniknąć ich przy następnej próbie

I jeszcze 7 dodatkowych na listewce z przodu. Razem 56 śrubek

W Shermanie IIA były w sumie trzy składy amunicji. Dwa w kadłubie:
-prawy, który mógł pomieścić 30 naboi
-lewy, który składał się z 7 mniejszych zasobników ustawionych pod kątem i mogących pomieścić po 5 sztuk amunicji w każdym.
Dodatkowo był jeden mały zasobnik w wieży z 6 sztukami amunicji. W sumie 71 naboi.
Zacząłem robić ten lewy. W oryginale wygląda to tak:

Boki poskładałem z takich segmentów 18x3,5mm. Nie miałem wymiarów oryginału, oszacowałem wymiary patrząc na wielkość tego magazynu względem kadłuba i podłogi, której wymiary już miałem W każdym bądź razie na koniec wszystko pasowało.

Gdy jedną stronę miałem zrobioną, wyciąłem kolejny komplet segmentów i kleiłem je przykładając do gotowej ścianki.

To jest moje drugie podejście do tego elementu. Za pierwszym razem ścianki mi się powykrzywiały przez małą powierzchnię styku między segmentami, przez co cała konstrukcja zamiast być prostą, to się zwężała. Teraz do każdej ścianki przykleiłem jeden dodatkowy pasek polistyrenu dla wzmocnienia.

Obie ścianki nakleiłem na podstawę 30x17mm

Dokleiłem przednią i tylną ściankę, oraz ścianki poszczególnych zasobników. Teraz zostały mi jeszcze otwory, do których wsuwało się amunicję. Z tym poczekam aż przyjdą zamówione wiertełka i amunicja RB-Model. Na razie prezentuje się to tak:

A tutaj jak to wygląda od zewnątrz czołga. Cuś tam jednak będzie widać.

Porównanie poprzedniego pokracznego magazynu robionego totalnie na oko i tego nowszego gdzie już nieco bardziej pomyślałem. Tak już mam, że najpierw muszę coś zepsuć, żeby wcześniej wyłapać wszystkie trudności oraz błędy i uniknąć ich przy następnej próbie

Panowie, mamy wirusa na liście: Modelirium deviacum
Szczepienia będą pewnie z wykorzystaniem MLT (bo on wszystko zeżre) 
====================
Thalgonis -> https://modelarstwozpudla.pl/
Nie wiedziałem, że MLT można już podawać domięśniowo! Myślałem, że jest tylko opcja z wdychaniem i ewentualnie doustnie dla bardziej ambitnych
Na trochę straciłem wenę, ale tylko na trochę
Już wracam do sklejania.
Najpierw dokończyłem skład amunicji. Wywiercenie 5 dziurek dla każdego zasobnika oddzielnie tak, żeby było równo jest praktycznie niemożliwe. Wywierciłem więc wszystkie otwory na jednej płytce, a potem pociąłem ją na 7 pasków. Niektóre popękały, ale łatwo je skleić.

Paski wkleiłem na miejsce i wygląda to tak:

Dotarła do mnie amunicja RB-Model. Prezentuje się tak. Szkoda, że jest tylko 12 sztuk. Od lewej: odłamkowo burzący, przeciw pancerny i podkalibrowy.

Po wpasowaniu amunicji, okazało się, że wpada ona nieco za głęboko i do każdego zasobnika musiałem dorobić dno.
Bez dna:

Z dnem:

Jeszcze tylko detale i gotowe.

Tak wyglądają oryginalne fotele kierowcy i strzelca. Ten mniejszy jest do small hatch'ów, a ten większy do large hatch'ów, czyli takie jaki chcę.

Czas na fotele w modelu. Zacząłem od ich postaw.

Teraz siedzisko.

Siedzisko dokończę później, ale mogę powiedzieć, że miałem je już gotowe, tylko okazało się zbyt małe. Jak przypasowałem tam figurkę w 1/35, to pan żołnierz siedział na fotelu tylko jednym półdupkiem.
Tutaj widzimy ściankę oddzielającą przedział bojowy od komory silnikowej, oraz zasobniki znajdujące się po prawej stronie czołgu.

.
Jak widać ścianka składa się z dwóch płyt/warstw.

Zrobiłem chłodnice oleju i wywierciłem widoczne otwory.

Między warstwami zrobiłem spaw ze zwykłej szpachli. Na górną płytę naniosłem fakturę odlewu. Najpierw smarowałem extra thinn cementem, a potem tapowałem pędzlem.

Teraz zasobniki. To będzie całkiem proste zadanie. Proste kształty, dobre zdjęcia referencyjne no i identyczne są chociażby M4A3E8, którego model z pełnym wnętrzem wydał RFM, więc mogę się wzorować częściowo na ich modelu. Na zdjęciach referencyjnych zasobniki częściowo puste, a w modelu RFM pełne. Na pierwszy ogień idzie zasobnik na kanistry z benzyną.

Potem skrzynka znajdująca się pod podłogą.

I jeszcze dwie skrzynki tej samej wielkości.

Wnętrze powoli się zapełnia i przestaje być tak nudno i pusto

Najpierw dokończyłem skład amunicji. Wywiercenie 5 dziurek dla każdego zasobnika oddzielnie tak, żeby było równo jest praktycznie niemożliwe. Wywierciłem więc wszystkie otwory na jednej płytce, a potem pociąłem ją na 7 pasków. Niektóre popękały, ale łatwo je skleić.

Paski wkleiłem na miejsce i wygląda to tak:

Dotarła do mnie amunicja RB-Model. Prezentuje się tak. Szkoda, że jest tylko 12 sztuk. Od lewej: odłamkowo burzący, przeciw pancerny i podkalibrowy.

Po wpasowaniu amunicji, okazało się, że wpada ona nieco za głęboko i do każdego zasobnika musiałem dorobić dno.
Bez dna:

Z dnem:

Jeszcze tylko detale i gotowe.

Tak wyglądają oryginalne fotele kierowcy i strzelca. Ten mniejszy jest do small hatch'ów, a ten większy do large hatch'ów, czyli takie jaki chcę.

Czas na fotele w modelu. Zacząłem od ich postaw.

Teraz siedzisko.

Siedzisko dokończę później, ale mogę powiedzieć, że miałem je już gotowe, tylko okazało się zbyt małe. Jak przypasowałem tam figurkę w 1/35, to pan żołnierz siedział na fotelu tylko jednym półdupkiem.
Tutaj widzimy ściankę oddzielającą przedział bojowy od komory silnikowej, oraz zasobniki znajdujące się po prawej stronie czołgu.

.Jak widać ścianka składa się z dwóch płyt/warstw.

Zrobiłem chłodnice oleju i wywierciłem widoczne otwory.

Między warstwami zrobiłem spaw ze zwykłej szpachli. Na górną płytę naniosłem fakturę odlewu. Najpierw smarowałem extra thinn cementem, a potem tapowałem pędzlem.

Teraz zasobniki. To będzie całkiem proste zadanie. Proste kształty, dobre zdjęcia referencyjne no i identyczne są chociażby M4A3E8, którego model z pełnym wnętrzem wydał RFM, więc mogę się wzorować częściowo na ich modelu. Na zdjęciach referencyjnych zasobniki częściowo puste, a w modelu RFM pełne. Na pierwszy ogień idzie zasobnik na kanistry z benzyną.

Potem skrzynka znajdująca się pod podłogą.

I jeszcze dwie skrzynki tej samej wielkości.

Wnętrze powoli się zapełnia i przestaje być tak nudno i pusto

Się dzieje, no no.. 
====================
Patrząc na foty foteli to następny argument za tym dlaczego ruscy czołgiści woleli poruszać się i umierać w tych czołgach...
Podziwiam cię, że aż tak ci się chce robić to wnętrze, skoro później i tak go nie widać. Ale jeżeli sprawia ci to frajdę, to luzik 
- Szydercza Gała
- Rozpierdalator od środka

Umieranie to akurat chyba w żadnym czołgu fajne nie jest, stawiam że chodziło raczej o komfort przed śmiercią

NUR FüR MASON!!!!!
ZŁO SQUAD

ZŁO SQUAD

I jeszcze będzie się działo
Dzięki. Jak się zdejmie wieżę, to wcale tak mało nie widać.
Fakt, krzesełko wygląda na bardzo wygodne. Nawet można sobie takie kupić za niecałe 3000 euro