[W] Sherman w gąsienicach, M4A1 1 Pułk Pancerny - Asuka 1/35

Lista kategorii: Pojazdy wojskowe Pojazdy wojskowe - Warsztaty

Moderator: FraSem

Awatar użytkownika
bazylms

Re: [W] Sherman w gąsienicach, M4A1 1 Pułk Pancerny - Asuka 1/35

Post autor: bazylms »

Piękne to. Jeszcze chyba nie widziałem takiego podejścia do Shermana.
Zawsze możesz zrobić jakiś stojak na wieżę, że niby serwis jest i wtedy masz jako tako wnętrze wyeksponowane.
Pozdro - Krzysiek Bartyzel

Czołgi - pancerna pięść armii
FraSem

Post autor: FraSem »

Podczas gdy zbliża się wielkie liczenie nitów na nowym 7TP od IBG, ja liczę śruby w shermanowej podłodze. Śruby zrobiłem z profilków 0,5mm. Dla ciekawskich jest ich 49 nie licząc tych małych wokół uchwytów.
Obrazek

I jeszcze 7 dodatkowych na listewce z przodu. Razem 56 śrubek :D Dorobiłem też z aluminium ten półokrągły próg, który jest na podłodze od strony kierowcy i strzelca.
Obrazek

W Shermanie IIA były w sumie trzy składy amunicji. Dwa w kadłubie:
-prawy, który mógł pomieścić 30 naboi
-lewy, który składał się z 7 mniejszych zasobników ustawionych pod kątem i mogących pomieścić po 5 sztuk amunicji w każdym.
Dodatkowo był jeden mały zasobnik w wieży z 6 sztukami amunicji. W sumie 71 naboi.

Zacząłem robić ten lewy. W oryginale wygląda to tak:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Boki poskładałem z takich segmentów 18x3,5mm. Nie miałem wymiarów oryginału, oszacowałem wymiary patrząc na wielkość tego magazynu względem kadłuba i podłogi, której wymiary już miałem W każdym bądź razie na koniec wszystko pasowało.
Obrazek

Gdy jedną stronę miałem zrobioną, wyciąłem kolejny komplet segmentów i kleiłem je przykładając do gotowej ścianki.
Obrazek

To jest moje drugie podejście do tego elementu. Za pierwszym razem ścianki mi się powykrzywiały przez małą powierzchnię styku między segmentami, przez co cała konstrukcja zamiast być prostą, to się zwężała. Teraz do każdej ścianki przykleiłem jeden dodatkowy pasek polistyrenu dla wzmocnienia.
Obrazek

Obie ścianki nakleiłem na podstawę 30x17mm
Obrazek

Dokleiłem przednią i tylną ściankę, oraz ścianki poszczególnych zasobników. Teraz zostały mi jeszcze otwory, do których wsuwało się amunicję. Z tym poczekam aż przyjdą zamówione wiertełka i amunicja RB-Model. Na razie prezentuje się to tak:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tutaj jak to wygląda od zewnątrz czołga. Cuś tam jednak będzie widać.
Obrazek

Obrazek

Porównanie poprzedniego pokracznego magazynu robionego totalnie na oko i tego nowszego gdzie już nieco bardziej pomyślałem. Tak już mam, że najpierw muszę coś zepsuć, żeby wcześniej wyłapać wszystkie trudności oraz błędy i uniknąć ich przy następnej próbie ;)
Obrazek
Thalgonis

Post autor: Thalgonis »

Panowie, mamy wirusa na liście: Modelirium deviacum :D Szczepienia będą pewnie z wykorzystaniem MLT (bo on wszystko zeżre) :lol:
====================
Thalgonis -> https://modelarstwozpudla.pl/
FraSem

Thalgonis pisze: wt 09 lut 2021, 10:04 Panowie, mamy wirusa na liście: Modelirium deviacum :D Szczepienia będą pewnie z wykorzystaniem MLT (bo on wszystko zeżre) :lol:
Nie wiedziałem, że MLT można już podawać domięśniowo! Myślałem, że jest tylko opcja z wdychaniem i ewentualnie doustnie dla bardziej ambitnych :lol: Ależ ta technika idzie do przodu!
FraSem

Na trochę straciłem wenę, ale tylko na trochę ;) Już wracam do sklejania.

Najpierw dokończyłem skład amunicji. Wywiercenie 5 dziurek dla każdego zasobnika oddzielnie tak, żeby było równo jest praktycznie niemożliwe. Wywierciłem więc wszystkie otwory na jednej płytce, a potem pociąłem ją na 7 pasków. Niektóre popękały, ale łatwo je skleić.
Obrazek

Obrazek

Paski wkleiłem na miejsce i wygląda to tak:
Obrazek

Dotarła do mnie amunicja RB-Model. Prezentuje się tak. Szkoda, że jest tylko 12 sztuk. Od lewej: odłamkowo burzący, przeciw pancerny i podkalibrowy.
Obrazek

Po wpasowaniu amunicji, okazało się, że wpada ona nieco za głęboko i do każdego zasobnika musiałem dorobić dno.
Bez dna:
Obrazek

Z dnem:
Obrazek

Obrazek

Jeszcze tylko detale i gotowe.
Obrazek

Obrazek

Tak wyglądają oryginalne fotele kierowcy i strzelca. Ten mniejszy jest do small hatch'ów, a ten większy do large hatch'ów, czyli takie jaki chcę.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czas na fotele w modelu. Zacząłem od ich postaw.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz siedzisko.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Siedzisko dokończę później, ale mogę powiedzieć, że miałem je już gotowe, tylko okazało się zbyt małe. Jak przypasowałem tam figurkę w 1/35, to pan żołnierz siedział na fotelu tylko jednym półdupkiem.

Tutaj widzimy ściankę oddzielającą przedział bojowy od komory silnikowej, oraz zasobniki znajdujące się po prawej stronie czołgu.
Obrazek

Obrazek.

Jak widać ścianka składa się z dwóch płyt/warstw.
Obrazek

Zrobiłem chłodnice oleju i wywierciłem widoczne otwory.
Obrazek

Między warstwami zrobiłem spaw ze zwykłej szpachli. Na górną płytę naniosłem fakturę odlewu. Najpierw smarowałem extra thinn cementem, a potem tapowałem pędzlem.
Obrazek

Teraz zasobniki. To będzie całkiem proste zadanie. Proste kształty, dobre zdjęcia referencyjne no i identyczne są chociażby M4A3E8, którego model z pełnym wnętrzem wydał RFM, więc mogę się wzorować częściowo na ich modelu. Na zdjęciach referencyjnych zasobniki częściowo puste, a w modelu RFM pełne. Na pierwszy ogień idzie zasobnik na kanistry z benzyną.
Obrazek

Potem skrzynka znajdująca się pod podłogą.
Obrazek

Obrazek

I jeszcze dwie skrzynki tej samej wielkości.
Obrazek

Obrazek

Wnętrze powoli się zapełnia i przestaje być tak nudno i pusto :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Thalgonis

Post autor: Thalgonis »

Się dzieje, no no.. :piwo:
====================
Thalgonis -> https://modelarstwozpudla.pl/
cooper69

Post autor: cooper69 »

Patrząc na foty foteli to następny argument za tym dlaczego ruscy czołgiści woleli poruszać się i umierać w tych czołgach...
Awatar użytkownika
Spotter

Post autor: Spotter »

Podziwiam cię, że aż tak ci się chce robić to wnętrze, skoro później i tak go nie widać. Ale jeżeli sprawia ci to frajdę, to luzik :)
Awatar użytkownika
Szydercza Gała
Rozpierdalator od środka
Rozpierdalator od środka

Post autor: Szydercza Gała »

Umieranie to akurat chyba w żadnym czołgu fajne nie jest, stawiam że chodziło raczej o komfort przed śmiercią :lol: :lol:
NUR FüR MASON!!!!!
ZŁO SQUAD
Obrazek
FraSem

Thalgonis pisze: pt 26 lut 2021, 14:27 Się dzieje, no no.. :piwo:
I jeszcze będzie się działo :lajkonik:
Spotter pisze: pt 26 lut 2021, 20:44 Podziwiam cię, że aż tak ci się chce robić to wnętrze, skoro później i tak go nie widać. Ale jeżeli sprawia ci to frajdę, to luzik :)
Dzięki. Jak się zdejmie wieżę, to wcale tak mało nie widać.
cooper69 pisze: pt 26 lut 2021, 19:49 Patrząc na foty foteli to następny argument za tym dlaczego ruscy czołgiści woleli poruszać się i umierać w tych czołgach...
Fakt, krzesełko wygląda na bardzo wygodne. Nawet można sobie takie kupić za niecałe 3000 euro :) https://steelworkmvr.com/products/siege-sherman
ODPOWIEDZ

Wróć do „FraSem”