[W] Lysander po Polsku |Eduard, 1/48|

Moderator: Ajs

Awatar użytkownika
Ajs

[W] Lysander po Polsku |Eduard, 1/48|

Post autor: Ajs »

Hejka, tak od zeszłego roku go męcze i mam takie klasyczne wzloty i upadki przy tym modelu, z przewagą tych drugich :)
Malowanie box'artowe
Obrazek

Obrazek
Oszklenie jest tragicznie grube i niedopasowane. Gdybym drugi raz robił ten model to bym się zastanowił nad partowskimi ramami albo pociąłbym oszklenie na partie w celu lepszego spasowania. To taka porada jakby ktoś jeszcze nie doszedł do tego etapu lub się zastanawiał co z tym fantem począć.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JBZ

Re: [W] Lysander po Polsku |Eduard, 1/48|

Post autor: JBZ »

W jaki sposób tak elegancko spasowałeś osłony kabiny? Męczyłem kiedyś Lysandera-boczne szyby były zwichrowane w dwóch płaszczyznach. Ze 100 lat temu czytałem w Minireplice że zastrzały są przykrótkie. Kolor wnętrza mi się wybitnie nie podoba ale to twój cyr.... twój wątek i model.
Nie chcę być moderatorem, nie chcę być sędzią LOKu czy innego ZBOWiDu. Wystarczy mi że będę lepił modele.
Awatar użytkownika
Ajs

JBZ pisze:W jaki sposób tak elegancko spasowałeś osłony kabiny? Męczyłem kiedyś Lysandera-boczne szyby były zwichrowane w dwóch płaszczyznach.
Kleiłem na chama CA. Najpierw wkleiłem wiatrochron, później złapałem rzadkim klejem styk wiatrochronu z bocznymi szybami i stopniowo, zbliżając się ku środkowi łapałem CA. Super idealnie nie wyszło, ale pogodziłem się z tym :) Spróbuj Jacek u siebie pociąć te boczne szklarnie, tak jakbyś robił model z otwartymi szybami pilotów, wtedy problem z wybrzuszeniem po bokach powinien zniknąć. Ja wpadłem na to po czasie.
JBZ pisze:Ze 100 lat temu czytałem w Minireplice że zastrzały są przykrótkie.
Będe wiercił nowe otwory w skrzydłach.
JBZ pisze: Kolor wnętrza mi się wybitnie nie podoba ale to twój cyr.... twój wątek i model.
Mi też się nie podoba, to niby italerowski RAF IG, już go więcej w tym celu nie użyję.
Awatar użytkownika
Ajs

Młody oglądał bajkę, a tatuś skalpel w łapę i wywiercił otwory pod zastrzały. Tak na oko przesunąłem je o 1,5-2 mm do środka. Spasowałem na sucho i trzymają się kupy :lol: Pozostało tylko wszystko ładnie pomalować ;)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
timi

Post autor: timi »

Mam Profipacka ale tego starego upakowanego zywicą, bałem się go zaczynać przez e chędożone zastrzały. Nie pomyślałem coby otwory przewiercić.
Nie zastanawiałeś się na osłoną kabiny z Parta??
Dla pozostałych, gotowych uwierzyć na słowo, mam dobrą wiadomość – tak malować modele potrafi naprawdę niewielu. Zła wiadomość polega na tym, że stale komuś nowemu udaje się doszlusować do niewątpliwie elitarnej grupy prawdziwych artystów modelarzy.
Panie RAV, na szczęście, a może wręcz przeciwnie, Panu umożliwiono zostanie pospolitym gnojkiem. Powiedziałam, nie stać cię, nie odpowiada ci? Omijaj szerokim łukiem
Awatar użytkownika
tomek_chacewicz

Post autor: tomek_chacewicz »

timi pisze:Nie zastanawiałeś się na osłoną kabiny z Parta??
Daniel ice Gronowski pisze:Gdybym drugi raz robił ten model to bym się zastanowił nad partowskimi ramami
:D
Awatar użytkownika
timi

Post autor: timi »

bo ja głównie na obrazki patrze :oops:
Dla pozostałych, gotowych uwierzyć na słowo, mam dobrą wiadomość – tak malować modele potrafi naprawdę niewielu. Zła wiadomość polega na tym, że stale komuś nowemu udaje się doszlusować do niewątpliwie elitarnej grupy prawdziwych artystów modelarzy.
Panie RAV, na szczęście, a może wręcz przeciwnie, Panu umożliwiono zostanie pospolitym gnojkiem. Powiedziałam, nie stać cię, nie odpowiada ci? Omijaj szerokim łukiem
Awatar użytkownika
tomek_chacewicz

Post autor: tomek_chacewicz »

Jakby ktoś zastanawiał się nad kupnem detail seta CMK do tego brzydala to ostrzegam, jako tako do użytku nadaje się tylko strasznie uproszczony silnik...
Ciekaw jestem jak będziesz Daniel cieniował charakterystyczne dla Gavii żebra pod poszyciem, paseczki taśmy coś jak KFS w Lublinie mogą nieźle wyglądać
Awatar użytkownika
Ajs

tomek_chacewicz pisze: Ciekaw jestem jak będziesz Daniel cieniował charakterystyczne dla Gavii żebra pod poszyciem, paseczki taśmy coś jak KFS w Lublinie mogą nieźle wyglądać
Pożyjemy, zobaczymy Tomek.
W przerwie między szpachlowaniem i szlifowaniem P-80 pomalowałem częściowo łyska.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Robert O.

Post autor: Robert O. »

bardzo fajnie wyglada to malowanie ,mozesz kilka słów naskrobac co i jak robiłes ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „!ce///an”