Artur, byś coś skrobnął, czy są jakieś niespodzianki, albo na co zwrócić uwagę. I jeśli zrobiłeś malowanie takie jak ja wybrałem (z Cypru), to podaj jakich numerów farb użyłeś. A najlepiej, jak byś go pokazałArkady72 pisze:W moim zostały tylko linki do przyklejenia.
Wessex UH-5 Italeri 1/48
Moderator: Robert P
Re: Wessex UH-5 Italeri 1/48
Więc swojego zrobiłem w tym samym malowaniu, fotki niedługo. Model prosto z pudła, wnętrze standardowe ale wyszedłem z założenia, że i tak niewiele tam widać.
Najtrudniejsze było podklejenie tą plajstikową siatką jajowatego wlotu powietrza do silnika na dzióbku śmiglaka i przyklejenie tej osłony do kadłuba. Wymagało to także trochę szpachli dookoła na koniec. Podobna sprawa jest z tą siateczką na górze wokół miejsca skąd wystaje oś wirnika głównego. Poza tym no problemos.
Numer seryjny zapodany na kalkomanii jest błędny, pasuje w istocie do jakiegoś żółtego Wessexa! Ja z resztek innych kalkomanii zrobiłem rzeczywisty XS518. Czcionka jest ciut wyższa niż powinna ale przynajmniej numer jest prawdziwy dla tej maszyny. Jedna z łopat wirnika głównego powinna być w kolorze żółtym. Jasnoniebieski pas na kadłubie pod kokardami namalowałem. I to chyba tyle...
Najtrudniejsze było podklejenie tą plajstikową siatką jajowatego wlotu powietrza do silnika na dzióbku śmiglaka i przyklejenie tej osłony do kadłuba. Wymagało to także trochę szpachli dookoła na koniec. Podobna sprawa jest z tą siateczką na górze wokół miejsca skąd wystaje oś wirnika głównego. Poza tym no problemos.
Numer seryjny zapodany na kalkomanii jest błędny, pasuje w istocie do jakiegoś żółtego Wessexa! Ja z resztek innych kalkomanii zrobiłem rzeczywisty XS518. Czcionka jest ciut wyższa niż powinna ale przynajmniej numer jest prawdziwy dla tej maszyny. Jedna z łopat wirnika głównego powinna być w kolorze żółtym. Jasnoniebieski pas na kadłubie pod kokardami namalowałem. I to chyba tyle...
Dzięki
A jakie numery farb? Gunze malowałeś?Arkady72 pisze:Więc swojego zrobiłem w tym samym malowaniu
Takich zasobów kalkomanii to ja nie mam. Ale jak byś podał wymiary tej czcionki, to pogadam z TYTUSEM.Arkady72 pisze:Numer seryjny zapodany na kalkomanii jest błędny, pasuje w istocie do jakiegoś żółtego Wessexa! Ja z resztek innych kalkomanii zrobiłem rzeczywisty XS518. Czcionka jest ciut wyższa niż powinna ale przynajmniej numer jest prawdziwy dla tej maszyny.
Numerek farbki podasz?Arkady72 pisze:Jasnoniebieski pas na kadłubie pod kokardami namalowałem
Przebieram już nogami...Arkady72 pisze:fotki niedługo
Kamuflaż C317 ciemnoszary + C309 ciemnozielony, spód C033. Ten pas niebieski to czysta improwizacja, nie pamiętam...
Czcionka tj wysokość i krój identyczny jak te kalki z pudła, musi być tylko XS518.
Czcionka tj wysokość i krój identyczny jak te kalki z pudła, musi być tylko XS518.
Dzięki Artur. A kalki jak się kładły? Nie było problemów? I na jaką chemię kładłeś?
Te nowe kalki Italeri to po prostu rewelacja. Używałem tych dwóch płynów Gunze, zielonego i niebieskiego, w sensie koloru nakrętekRobert P pisze:Dzięki Artur. A kalki jak się kładły? Nie było problemów? I na jaką chemię kładłeś?
Zmęczyłem wręgi. Jak by nie było, to raczej długo będę unikał czegoś takiego. Brakuje jeszcze jednej na samym przodzie:

Po złożeniu wygląda tak:

Druga strona burty nie jest jeszcze zrobiona. I bardzo poważnie zastanawiam się, czy jest sens, żeby to robić:

Jak na to nie patrzę, to nic nie widać. Na dodatek widok przez te dwa okienka przesłonią oparcia siedzisk, tak mniej więcej ciut powyżej połowy okna sięgają. A robienie czegoś dla samej sztuki, to trochę za bardzo mija się z sensem. Co najwyżej wokół wejścia, co by tylko zaakcentować, bo z ostrego kąta patrzenia, można by dostrzec co najwyżej pierwszą wręgę.

Po złożeniu wygląda tak:

Druga strona burty nie jest jeszcze zrobiona. I bardzo poważnie zastanawiam się, czy jest sens, żeby to robić:

Jak na to nie patrzę, to nic nie widać. Na dodatek widok przez te dwa okienka przesłonią oparcia siedzisk, tak mniej więcej ciut powyżej połowy okna sięgają. A robienie czegoś dla samej sztuki, to trochę za bardzo mija się z sensem. Co najwyżej wokół wejścia, co by tylko zaakcentować, bo z ostrego kąta patrzenia, można by dostrzec co najwyżej pierwszą wręgę.
Nie za grube te wręgi?
Dla pozostałych, gotowych uwierzyć na słowo, mam dobrą wiadomość – tak malować modele potrafi naprawdę niewielu. Zła wiadomość polega na tym, że stale komuś nowemu udaje się doszlusować do niewątpliwie elitarnej grupy prawdziwych artystów modelarzy.
Panie RAV, na szczęście, a może wręcz przeciwnie, Panu umożliwiono zostanie pospolitym gnojkiem. Powiedziałam, nie stać cię, nie odpowiada ci? Omijaj szerokim łukiem
Panie RAV, na szczęście, a może wręcz przeciwnie, Panu umożliwiono zostanie pospolitym gnojkiem. Powiedziałam, nie stać cię, nie odpowiada ci? Omijaj szerokim łukiem
Mają 0,75mm. Na zdjęciach wyglądają, że mogą mieć ok. 4cm szerokości, ale to tylko moja wizualna ocena. Kwitów nie mam.