Kubuś 1/48 podejście drugie
Re: Kubuś 1/48 podejście drugie
ja tam nie wierze że coś tak brzydkiego jeździło wogole...
- Tomasz Mańkowski
- Kontakt:
Ależ oczywiście że tak.Czarny pisze:Tomku ty tez wyrwałeś moje zdanie z kontekstu.
Tyle, że Arkady jest modelarzem, który skleja model producenta X dla własnej przyjemności i wedle własnego "widzimusię".Czarny pisze: Mówiąc że Kamil go zrobił miałem na mysli że go pomalował a nie wystrugał. Jak mówisz Arkademu że ślicznie zrobił model to np. Cobry czy edkowego Spita to masz na myśli że on jest producentem zestawu?
A Kamil jest wyrobnikiem, który na zlecenie miał pomalować kolejny model TAK SAMO jak model pomalowany ponad trzy lata temu !!! - i wykonał to zadanie pomyślnie.
Nie widzisz tej drobnej różnicy?
Zgadzam się zatem z Kamilem że Twój przykład jest
KFS-miniatures pisze:wybitnie z dupy wzięty.
Niemcy też nie wierzyli... dopóki im w bramę UW nie wjechało...karolkonw pisze:ja tam nie wierze że coś tak brzydkiego jeździło wogole...
Nie, nie widzę. Bo że przepraszam jeśli modelarz jest hobbystom to mogę mówić że zrobil model myśląc o jego sklejeniu i pomalowaniu a jak zrobił go wyrobnik to mówiąc że go zrobił mam na myśli to że zrobił cały zestaw od matki, odlał poskładał do kupy i pomalował?Tomasz Mańkowski pisze:Ależ oczywiście że tak.Czarny pisze:Tomku ty tez wyrwałeś moje zdanie z kontekstu.
Tyle, że Arkady jest modelarzem, który skleja model producenta X dla własnej przyjemności i wedle własnego "widzimusię".Czarny pisze: Mówiąc że Kamil go zrobił miałem na mysli że go pomalował a nie wystrugał. Jak mówisz Arkademu że ślicznie zrobił model to np. Cobry czy edkowego Spita to masz na myśli że on jest producentem zestawu?
A Kamil jest wyrobnikiem, który na zlecenie miał pomalować kolejny model TAK SAMO jak model pomalowany ponad trzy lata temu !!! - i wykonał to zadanie pomyślnie.
Rozumiem że gdyby Kamil był producentem który wypuszcza co miesiąc kilka zestawów ale jak sam mówisz Kamil jest modelarzem...
Ledwo się rok zaczął, a już pojawiają się nominacje do złotych ust. Strach się bać co będzie dalej.Czarny pisze: Nie, nie widzę. Bo że przepraszam jeśli modelarz jest hobbystom to mogę mówić że zrobil model myśląc o jego sklejeniu i pomalowaniu a jak zrobił go wyrobnik to mówiąc że go zrobił mam na myśli to że zrobił cały zestaw od matki, odlał poskładał do kupy i pomalował?
- KFS-miniatures
- Kontakt:
Czarny pisze:Bo że przepraszam jeśli modelarz jest hobbystom to mogę mówić że zrobil model myśląc o jego sklejeniu i pomalowaniu a jak zrobił go wyrobnik to mówiąc że go zrobił mam na myśli to że zrobił cały zestaw od matki, odlał poskładał do kupy i pomalował?

- Tomasz Mańkowski
- Kontakt:
Z mojego punktu widzenia Kamil (z całym szacunkiem) nie jest modelarzem hobbystą (nie hobbystom) a malarzem, który maluje zlecone prace, rzeźbiarzem, autorem artykułów, itd.Czarny pisze: jak sam mówisz Kamil jest modelarzem...
To co Kamil robi w swoim wolnym czasie, mnie nie interesuje - ja współpracuję z firmą KFS-Miniatures - tzn. z wiarygodnym rzemieślnikiem, znającym swoje możliwości, dotrzymującym umówionych terminów (no to ostatnie, to może lekko na wyrost, bo obsuwy terminowe mu się zdażają, ale szczęśliwie jest to "pod kontrolą").
Modelarz, jak kupi sobie jakiś model ( np. takiego Kubusia ) może go posklejać i pomalować jak mu się podoba ( zeszlifować spawy, dorobić linie podziału czy nitowanie, wymalować kamuflaż rudy w czarne ciapki ) - to jego prywatna sprawa.
Firma (wyrobnik, rzemieślnik, jak zwał tak zwał) jeśli przyjmuje zlecenie na sklejenie i pomalowanie powierzonego modelu w wariancie "prosto z pudła, malowanie takie jak na okładce" nie może wychodzić poza ramy zlecenia - bo to jakbyś poszedł do krawca i zamówił garnitur, a odebrałbyś kostium bikini, bo taki teraz jest bardziej trendy czy sexy...
Zrozum wreszcie że jest pewna różnica (nawet przy sklejaniu i malowaniu modeli) pomiędzy hobby a pracą...
Ostatnio zmieniony pt 10 sty 2014, 21:14 przez Tomasz Mańkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
rollingstones
Z całą sympatią - ale pierdolisz głupoty,Czarny pisze:Nie, nie widzę. Bo że przepraszam jeśli modelarz jest hobbystom to mogę mówić że zrobil model myśląc o jego sklejeniu i pomalowaniu a jak zrobił go wyrobnik to mówiąc że go zrobił mam na myśli to że zrobił cały zestaw od matki, odlał poskładał do kupy i pomalował?Tomasz Mańkowski pisze:Ależ oczywiście że tak.Czarny pisze:Tomku ty tez wyrwałeś moje zdanie z kontekstu.
Rozumiem że gdyby Kamil był producentem który wypuszcza co miesiąc kilka zestawów ale jak sam mówisz Kamil jest modelarzem...
A dupa - to plagiat jest i tyle.