IJN Mogami 1/350

Moderator: Rhayader

Awatar użytkownika
Rhayader

IJN Mogami 1/350

Post autor: Rhayader »

Model zaczęty 3 lata temu. Nie jest źle, choć trochę rzeczy zrobiłbym inaczej. Miałem do Bytomia zawieźć Kamikawę i Tamę, ale kooperanci nie wyrobili się z blaszkami. Zostałem z ręką w nocniku, padło więc na Mogani, które najlepiej rokowało. Nie doszacowałem chyba jednak czasu potrzebnego na skończenie, stąd model ma szanse, ale raczej tylko teoretyczne, pojawić si ew Bytomiu.
Wersja na rok 1944 po przeróbce rufy na pokład dla wodnosamolotów

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

posoliłem kalkę

Obrazek
Obrazek

rozpuściło czerwony. Nie dobiorę takiego białego by podmalować. Nie będę też zrywał by malowac teraz od szablonów. inne opcje?
Janusz

Galerie
Awatar użytkownika
potez

Re: IJN Mogami

Post autor: potez »

zasłonić słoneczko, zamaskować boki i trysnąć po całości offwhite z gunze - taki kolor fajny brudnobiały C096
powinien pasować
tak, jestem #ponurymodelaż
trl
Kontakt:

Post autor: trl »

potez pisze:offwhite z gunze - taki kolor fajny brudnobiały C096
C069.
Obrazek
pl / en / fb
Awatar użytkownika
Rhayader

potez pisze:zasłonić słoneczko
Jak wyciąć równe kółko w masce o średnicy 5.40 nie mając cyrkla olfy? Wtedy faktycznie mógłbym zamaskować boki i przód białego; tyłu się nie da, bo tam pół milimetra jest do relingu, no chyba żeby reling oderwać... ale trochę mi szkoda,..

Skończyłem naklejki wyklejać

Obrazek
Janusz

Galerie
Awatar użytkownika
potez

Post autor: potez »

Rhayader pisze:Jak wyciąć równe kółko w masce o średnicy 5.40 nie mając cyrkla olfy?
cyrklem olfy nie wytniesz, minimalny promień tam to ok 5-6 mm w zależności od egzemplarza, można kombinować z podcinaniem ale to trudne.
w sumie sa 3 metody:
1) znajdziesz rurke o takiej średnicy zewnętrznej lub wewnętrzej - zaostrzysz krawędzie i sobie "wybijesz" - kilka kółek bez problemu nawet mosiężna wytniesz, znajdziesz nawet w castoranie z tego co pametam
2) masz cos takiego: http://umm-usa.com/onlinestore/product_ ... ts_id=1869 - pew ie w bytomiu da sie kupić i czechów - tam jest wybijak 5,5mm
3) do cyrkla zerownika założysz skalpel 11 i wytniesz: http://www.bajbak.pl/cyrkiel-zerownik-pu-z-skala.html tym można wycinać kółka nawet do 2 mm
a co do maskownia przed relingiem, to delikatnie tasma tamki w pionie i powinno dać radę.
Ostatnio zmieniony pt 04 mar 2016, 00:01 przez potez, łącznie zmieniany 1 raz.
tak, jestem #ponurymodelaż
Awatar użytkownika
Rhayader

Hehe... zerownik mam, te wybijaki też,,, może faktycznie się uda! :piwo:
Janusz

Galerie
Panzer

Post autor: Panzer »

Rowałkuj pasek blutaca i naklej w pionie na reling. Tylko nie dociskaj mocno.
Komentarze na polskich forach dyskusyjnych? Tak ja to widzę:
Obrazek
Awatar użytkownika
timi

Post autor: timi »

Jak chcesz to wytnę Ci maskę i w Bytomiu sobie odbierzesz
Dla pozostałych, gotowych uwierzyć na słowo, mam dobrą wiadomość – tak malować modele potrafi naprawdę niewielu. Zła wiadomość polega na tym, że stale komuś nowemu udaje się doszlusować do niewątpliwie elitarnej grupy prawdziwych artystów modelarzy.
Panie RAV, na szczęście, a może wręcz przeciwnie, Panu umożliwiono zostanie pospolitym gnojkiem. Powiedziałam, nie stać cię, nie odpowiada ci? Omijaj szerokim łukiem
Awatar użytkownika
Rhayader

Dzięki Waszym radom operacja na wieży się udała :) :piwo:

Łodki

Obrazek

Combo

Obrazek

Samoloty dotały fotele

Obrazek

i tablice

Obrazek

i silniki

Obrazek

Obrazek

i zostały odrapane

Obrazek

Bazę zrobiłem jaśniejszą, bo w zamyśle było filtrowanie aby powierzchnię zróżnicować. Teraz jak na to patrzę, to tego samolotu za wiele nie ma... nie za bardzo jest gdzie, między tymi obiciami coś modulować. No, ale przyciemnić muszę, bo teraz jest za jasny. Rada potrzebna - jakim kolorkiem?
Janusz

Galerie
Awatar użytkownika
Slash2

Post autor: Slash2 »

jestem fanem Twoich statków :banana:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rhayader”