Sd. Kfz. 7/2 Flak 37 Dragon 1/35
Lista kategorii: Pojazdy wojskowe Pojazdy wojskowe - Warsztaty
Moderator: Spotter
Re: Sd. Kfz. 7/2 Flak 37 Dragon 1/35
ja proponuje takie ćwiczenie. maluj na małym ciśnieniu mocno rozcieńczoną farbą. warstwowo. buduj kolor w ten sposób. patrz co wychodzi.
Zapomnij o czerczilu, tam wszystko przykryłeś tym szaroburym kurzem. Nie jest pewne, że ktoś stwierdzi patrząc na to co jest zwalone i trafi w sedno tarczy, albo trafi we wszystkie błędy.Spotter pisze:No i ponawiam swoje wcześniejsze pytanie :Spotter pisze:Ale odpowiedzcie mi na pytanie, czy to co zrobiłem na tym Churchill'u jest kompletnie złe i powinienem o tym zapomnieć, czy może tylko nad tym popracować?
Rób i pokazuj po każdym etapie, wtedy co możesz poprawić to poprawisz, a na co będzie za późno zrobisz lepiej w nastepnym.
Na podstawie galerii i tego co w niej napisałeś proponuję dwie rzeczy. Nie dorabiaj ideologii o jakichś poligonach, pogodach itp. Chcesz zakurzony rób zakurzony, chcesz ubłocony rób ubłocony. Tylko idiota sie przeczepi do tego, normalny będzie patrzył czy zrobiłeś to co założyłeś dobrze. Po drugie nie bój się kolorów, modele nie muszą być smutne i szarobure, a taki właśnie jest Czerczil.
- KFS-miniatures
- Kontakt:
pewnie masz racje. pewnie też znajdziesz jakies przykłądy na jej poparcie.Spotter pisze: Moim zdaniem śmiało to można stosować przy innych kolorach.
nawet w filmiku który sie przewija w tym wątku facet co prawda zaczyna od namalowania jakichs cieni, ale potem w zasadzie i tak to zamalowauje, a cały efekt uzyskuje malując rozjasnienia. nawiasem mówiac, jesli już robic cien pod piaskowe malowanie to nie czarnym, a brązowym kolorem.
pomalujcałosć brązowym podkłądem i daj znać jak bedziesz gotowy do dalszego malowania..Spotter pisze:Ale ja nadal nie wiem jak się zabrać za swohego esdeka
Pytając o Churchill'a to miałem na myśli te dwa zdjęcia zamieszczone w tym poście: http://scalefun.com/forum/viewtopic.php?p=41238#p41238
Chłopaki, dyskusja z wami mi dużo daje i rozjaśnia pewne kwestie, za co dziękuję. Teraz tylko muszę się zastanowić którą drogą iść. Tego niestety nikt za mnie nie zrobi. Bo opcje mam dwie:
1. Zaproponowana przez KFS, czyli walnąć całość brązowym podkładem
2. Zaproponowana przez Bohdana,mczyli bawić się z pre-shadingiem
A czasu na podjęcie decyzji też mam. Jutro służbowo jadę do Czech i najwcześniej w środę coś będę robił.
Bardzo mi się podobają twoje słowa. Generalnie mam zasadę, że jeżeli coś spieprzę, to ciągnę do końca i na półkę by mi przypominało o błędach.tankmania pisze: Rób i pokazuj po każdym etapie, wtedy co możesz poprawić to poprawisz, a na co będzie za późno zrobisz lepiej w nastepnym.
Ideologii nigdy nie dorabiam. Ta była tylko na potrzeby konkursowe. A co do kolorów - coraz odważniej do nich podchodzę.tankmania pisze:Na podstawie galerii i tego co w niej napisałeś proponuję dwie rzeczy. Nie dorabiaj ideologii o jakichś poligonach, pogodach itp. Chcesz zakurzony rób zakurzony, chcesz ubłocony rób ubłocony. Tylko idiota sie przeczepi do tego, normalny będzie patrzył czy zrobiłeś to co założyłeś dobrze. Po drugie nie bój się kolorów, modele nie muszą być smutne i szarobure, a taki właśnie jest Czerczil.
A wiesz że mi po głowie chodzi pomalowanie całości kolorem rotbraun, czyli tak jak w rzeczywistości było malowane.KFS-miniatures pisze:pomalujcałosć brązowym podkłądem i daj znać jak bedziesz gotowy do dalszego malowania..
Chłopaki, dyskusja z wami mi dużo daje i rozjaśnia pewne kwestie, za co dziękuję. Teraz tylko muszę się zastanowić którą drogą iść. Tego niestety nikt za mnie nie zrobi. Bo opcje mam dwie:
A czasu na podjęcie decyzji też mam. Jutro służbowo jadę do Czech i najwcześniej w środę coś będę robił.
Kamil da ci prosty przepis i zacznij od tego. Jak zrozumiesz pewne zachowania farb i dodatków to możesz iść innymi drogami, a nawet tworzyć własne ścieżki jeśli będziesz na tyle kreatywny.Spotter pisze: Teraz tylko muszę się zastanowić którą drogą iść. Tego niestety nikt za mnie nie zrobi. Bo opcje mam dwie:
Ok, w takim razie tak zrobię.
BTW, czy jako brązowy podkład to byłoby dobre: http://www.modelmania.com.pl/product_in ... s_id=56579
BTW, czy jako brązowy podkład to byłoby dobre: http://www.modelmania.com.pl/product_in ... s_id=56579
- KFS-miniatures
- Kontakt:
nie
pomaluj tamiyą red brown XF-64 albo flat brown XF-10. po całosci, dokładnie. to ma byc podkład.
tak:

pomaluj tamiyą red brown XF-64 albo flat brown XF-10. po całosci, dokładnie. to ma byc podkład.
tak:

Tak jest. Tylko muszę XF-10 kupić. Bandaże kół już też na czarno, czy olać póki co?
- KFS-miniatures
- Kontakt:
mozesz ukłąd jezdny, koła itd pomalowac na czarno, ale potem te powierzchnie, które będą piaskowe pojechać brązem
tak jak napisał paweł - daj sie złamać i zrób wedle wskazówek. rozkminisz trechnikę i zasady, bedziesz robił po swojemu. ale najpierw musisz sie nauczyć.
a co do zakupów, to do listy dodaj tez XF-15 flat flash i XF-55 deck tan. nie zaszkodzi miec na podorędzu x-26 clear orange. biały pewnie masz jakiś. biały matowy
tak jak napisał paweł - daj sie złamać i zrób wedle wskazówek. rozkminisz trechnikę i zasady, bedziesz robił po swojemu. ale najpierw musisz sie nauczyć.
a co do zakupów, to do listy dodaj tez XF-15 flat flash i XF-55 deck tan. nie zaszkodzi miec na podorędzu x-26 clear orange. biały pewnie masz jakiś. biały matowy
Ja się nie muszę dawać złamać. Już podjąłem decyzję, że zeruję się i zapominam o tym, czego nauczyłem się wcześniej. Sprzedaję duszę diabłu i będę Ci się prowadzić
Ale musisz się uzbroić w cierpliwość - będę jak 6'cio latek zadający tysiące pytań
A tak na poważnie to tego mi zawsze brakowało - jednej osoby, która będzie kimś w stylu "mentora" i poprowadzi mnie od początku do końca.
Czyli co, całe podwozie i nadkola (od wewnątrz) lecę na czarno i bandaże na czarno zanim to wszystko pokryję brązem?
Czyli co, całe podwozie i nadkola (od wewnątrz) lecę na czarno i bandaże na czarno zanim to wszystko pokryję brązem?