Czterdzieści osiem

Moderator: Krocionorzec

Awatar użytkownika
Krocionorzec

Re: Czterdzieści osiem

Post autor: Krocionorzec »

Obawiam się że max co wycisnę obecnie z łapy to będzie ten przepis na bitewniakowe ryło. Z tym sobie pewnie poradzę. Zapraszam do awantury :banana:
Obrazek
cooper69

Post autor: cooper69 »

A, że tak się trochę wcisnę.
Jakieś SBS-y nt. malowania bambetli są?
Bo ja kuźwa chyba za cienki jestem i już parę razy szukałem i nic nie znalazłem ciekawego w internetach...
tankmania

Post autor: tankmania »

cooper69 pisze: Jakieś SBS-y nt. malowania bambetli są?
Analogicznie jak ciuchy w figurach plus trochę wyobraźni.
Awatar użytkownika
maciej999

Post autor: maciej999 »

KFS-miniatures pisze:
maciej999 pisze:http://gloria-san.deviantart.com/art/Ey ... -317998585

Spróbuj zrezygnować z efektu malowania oka na tak zwaną pandę. Wymaluj je jak na rysunku nr 5. rezygnując z mocnego podkreślenia dolnej krawędzi rzęs czarnym kolorem, wprowadź tam kolor tak jak na ilustracji, podkreślenie dobierz jako ciemno cielisty nie czarny.
jestes przekonany, ze polecnie tutorialu na temat mnaloiwania duzych figurek sprawdzi sie w skali 1/48 ?
Kamilu wyraziłem się mało precyzyjnie chodziło mi o zniwelowanie efektu obrysowanego oka czarnym konturem, tutorial jest w całości, bo nie potrafiłem wyciąć z niego ilustracji nr 5, a ta była mi potrzebna, aby zobrazować o jaki efekt mi chodzi, zamiana czarnego koloru na "ciemny kolor ciała" użyty do cieni na twarzy, użyty na dolnej powiece zmiękczy ten efekt
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Post autor: KFS-miniatures »

wpgóle uzycie czarnego koloryu do konturowania oka żołnierzyka czy to w 35, czy w 48 jest umiarkowanie dobrym pomysłem. natomiast rozkminy nad róznicowaniem kolorystycznym powiek w tamiyowych ludkach 1/48 nadal wydaje się dośc bezprzedmiotowe w kontekscie tego cio michał ogarnia, a czego nie, a co mozna oszacowac na podstawie zdjec, które wkleił.
tak generalnie, zeby figurka nie wyglądała jak egipski kapłąn to w tej skali mozna śmiało pominąc podkreślanie dolnej powieki czymkolwiek innym ponad koniec białka oka (które, podkreślmy, tez nie powinno być białe)
Awatar użytkownika
Krocionorzec

No malowanie cieni wokół oczu sobie na pewno podaruję. Jak tak siedzę i patrzę na te figury to się zastanawiam czy malowanie konturu oka ciemnym kolorem ma jakiś sens - w tej wielkości będzie to wyglądać nieco kuriozalnie. Moim targetem jest zmniejszenie oczków do anatomicznej proporcji. Żeby nie wyglądały jak mangowo-egipskie stwory.
No szczerze mówiąc na razie ze mnie dupa a nie malarz pacynek.
Obrazek
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

sobie lupę dobrą spraw. jak bedziesz naprawde dobrze widział co malujesz to bedzie co łatwiej
tankmania

Post autor: tankmania »

Twarze w 1/48 bez lupy? SZACUN!
Nie wiem czy w 120mm ktoś bez lupy by dobrze wymalował.
Awatar użytkownika
Krocionorzec

Mam ruski binokular do oznaczania robaków, popróbuję. Pracowałem dotychczas bez wzmocnienia oczków.
Obrazek
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

mam na mysli lupę w okolicach 10x. w czymś takim pracowac sie nie da normalnie, ale włąsnie do krótkiej zabawy w najdrobniejsze detale sie przydaje
ODPOWIEDZ

Wróć do „Krocionorzec”