Kartka z wakacji.

Niegroźnie
Awatar użytkownika
JBZ

Re: Kartka z wakacji.

Post autor: JBZ »

mac eyka pisze:No i chyba przyciemniane szyby nie wchodzą w grę.
Nie bardzo mi to pasuje. O dopuszczeniu samochodu do ruchu decyduje Stacja Kontroli Pojazdów w kraju, w którym jest zarejestrowany w/g obowiązujących dla kraju przepisów. Jeżeli samochód ma przyciemnione szyby (nieważne czy fabrycznie barwione, czy agrotunnig ale z homologacją) i przeszedł z tego powodu badanie techniczne z wynikiem pozytywnym ma prawo jeździć po wszystkich publicznych drogach państw, które podpisały Wiedeńską Konwecję o ruchu drogowym z 1968.

Szczególnie istotny jest fakt
Jednym z praktycznym aspektów tej konwencji jest to, że policja drogowa nie ma prawa nakładania mandatu na kierowców samochodów zagranicznych, wyposażonych zgodnie z wykazem wynikającym z rodzimego prawa o ruchu drogowym, ale niewystarczająco z punktu widzenia kraju, przez który przejeżdżają. W szczególności na przykład policja niemiecka nie może w Niemczech karać polskich kierowców za brak lub nieodpowiednio wyposażoną apteczkę samochodową (w Polsce jest ona zalecana, ale nieobowiązkowa, natomiast pojazdy zarejestrowane w Niemczech muszą ją mieć i to wyposażoną w ściśle określone środki medyczne), a polska policja w Polsce – kierowców niemieckich za brak gaśnicy, która w Niemczech nie jest obowiązkowa.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Konwencja_ ... u_drogowym

Tak więc szanowna słowacka policja może sobie zestaw żarówek... zainstalować tam gdzie chorwacka policja wymaga dwóch trójkątów i linki holowniczej.
Nie chcę być moderatorem, nie chcę być sędzią LOKu czy innego ZBOWiDu. Wystarczy mi że będę lepił modele.
mac eyka

Post autor: mac eyka »

Jacku masz oczywiście rację. Ale prawo swoje, a życie swoje.
Mojemu szefowi ze 3 lata temu jak z Ukrainy wjeżdżał na Słowację pogranicznicy dali proste ultimatum.
Albo zrywasz folie przyciemniającą albo nie wjeżdżasz.
A samochód był na naszych blachach.
Pewnie mógłby się awanturować i zapewne by wjechał. Ale przy okazji by mu zrobili pełną wiwisekcję audioli i wyszedłby jak Zabłocki na mydle.
Ogólnie dla policji i innych służb pacjent na obcych blachach to generalnie owca do strzyżenia.
Czarny

Post autor: Czarny »

A mi wczoraj:

a) zwariował gps
b) dzieki "sponsorowi" uniknałem rozmowy z panami z drogówki.

At a) jechalem z Krakowa w stronę Dąbrowy przez Olkusz i miałem zjechać na S1 i co gośc mi kazał zrobić? wytyczył trasę przez wszystie wjazdy i zjazdy na S1 po za tym bezpośrednim

At b) patrze w lusterko gna kolo z CB na dachy jakies dobre 150km/h usunałem mu się chociaż sam przekraczałem 100. Gość wpada przede mnie i zwalnia do 70 i tu zadziałała rewolucyjna czójność. Dałem po hamulcac a nagle zza zakrętu wylonil się bus drogówki w którym raz juz miałem przyjemność siedzieć.
Awatar użytkownika
JBZ

mac eyka pisze:Ogólnie dla policji i innych służb pacjent na obcych blachach to generalnie owca do strzyżenia.
Dlatego że nie ma prawa do mandatu kredytowego.
Nie chcę być moderatorem, nie chcę być sędzią LOKu czy innego ZBOWiDu. Wystarczy mi że będę lepił modele.
mac eyka

Wracając do mostu, Straży i przygody Romana.
Już większość kierowców chyba przyzwyczaiła się, że w Warszawie jest taki jeden most co jest i jednocześnie go nie ma. Znaczy się Śląsko-Dąbrowski.
Przestali nim jeździć i źródełko z mandatami wyschło.
Znaczy się lipa i brak perspektyw na premię.
No cóż. Trzeba było coś zrobić więc wymyślono taki myk.
Mianowicie most ten jest otwarty dla ruchu, o czym zresztą bębniły media.
Ale tak otwarty nie do końca.
No bo czasem otwarty a czasem zamknięty.
No i jak jest zamknięty to oczywiście strażaki miejskie stoją i mandaty wlepiają.
Ale że naród w ciemie nie bity to i mało łosi na most już wjeżdża.
No i kolejny problem. Bo niby most jest a głupi naród po nim jeździć nie chce. I media trąbią, że jak to. Wszędzie korki a tu ruch na moście marniawy.
Q-wa Polska to jednak jest ciekawa kraj.
Awatar użytkownika
Tomek

Post autor: Tomek »

A mnie dziś ta wesoła kurwa namierzyła:
Obrazek
Kupili nowe cacuszko do stania w krzakach w celu podreperowania budżetu tego jebanego miasta.
Łapie z tyłu, przodu, boku i podskoku z 1,2 kilometra
nieco bardziej podkurwiony SKAYRAIDER pisze: głupich nie sieją, sami się rodzą.
myślałem ze jesteś tylko głupi, ale ty jesteś bardzo głupi i do tego niewychowany.
tyfus to tyfus !
mac eyka

Tomek a to teraz można jeszcze z za krzaków fotki walić.
Bo coś było grane ze 2 lata temu, że niby już nie.
Awatar użytkownika
JBZ

mac eyka pisze:Tomek a to teraz można jeszcze z za krzaków fotki walić.
Bo coś było grane ze 2 lata temu, że niby już nie.
Można gdzie chcą i jak chcą ale musi być znak informujący o pomiarze prędkości na odcinku iluś tam metrów. Ostatnio w okolicach Jastrowia (pilskie czyli bardzo północna Pyrlandia) widziałem skrzynkę wielkości malego tv na poboczu a za krzakami na łące zaparkowany wóz bojowy miejscowej straży.
Czarny

Post autor: Czarny »

Może zacznijmy od tego że Straż Miejska nie ma uprawnień do kontrolowania prędkości jedynie może dbać o bezpieczeństwo, a stacjonarne radary przejęło ITD. Czy to nie tak przypadkiem teraz jest?
Awatar użytkownika
Tomek

Post autor: Tomek »

Skoro nie mają uprawnień to po kiego grzyba codziennie stoją na trasie z Solca Kujawskiego do Bydgoszczy którą codziennie dojeżdżam do roboty. Debil jestem bo wiem że gdzieś tam się czają (zmieniają miejsce kilka razy) i nawet widziałem ich jadąc w jedną stronę to wracając za 2 godziny jakoś się zamyśliłem i rozpędziłem bolid do około 60 a było ograniczenie do 40. Podobno dostali przykaz zwiększyć wpływy z mandatów dwukrotnie. Z tym nowym cacuszkiem to zwiększą spkokojnie z 5 krotnie. Cóż skończyła się "szybka" jazda. Ale najbardziej wkurwiające jest to, że zawsze tam jadąc 40-50 wyprzedzali mnie kutasy audicami i beemkami to tej jebanej kamery nie było bo łapała pewnie w innej części Bydgoszczy. Ktos im kiedyś to gówno z pobocza ściągnie jakimś Jelczem to się kurwa zdziwią. :D
nieco bardziej podkurwiony SKAYRAIDER pisze: głupich nie sieją, sami się rodzą.
myślałem ze jesteś tylko głupi, ale ty jesteś bardzo głupi i do tego niewychowany.
tyfus to tyfus !
ODPOWIEDZ

Wróć do „Niskie stężenie”