British Universal Carrier Mk. II - Tamiya 1:35

Lista kategorii: Pojazdy wojskowe Pojazdy wojskowe - Warsztaty

Moderator: Spotter

Awatar użytkownika
Spotter

Re: British Universal Carrier Mk. II - Tamiya 1:35

Post autor: Spotter »

Trochę z kronikarskiego obowiązku a trochę po to aby zobaczyć czego zwykłe oko nie widzi, zrobiłem zdjęcia tego szkraba po nałożeniu bazy. Jeżeli ktoś gdzieś widzi niedomalowania, proszę krzyczeć :lajkonik:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Spotter

Pierwsze malunki za mną. 3 warstwy rozjaśnień już za mną. Zastanawiam się, czy iść jeszcze tylko w punktowe rozjaśnienia po krawędziach, czy jeszcze jedna warstwa i dopiero krawędzie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
FraSem

Post autor: FraSem »

Patrzę, brytyjski pojazd, no to wchodzę. Ooo i polskie malowanie na dodatek! No to już w ogóle super :D Super wygląda, tak jakby był już cały po brudzeniu, a to przecież jeszcze nawet nie jest etap kalek. Wybrałeś już jakieś konkretne malowanie z arkusza Toro?
Awatar użytkownika
Spotter

Oooo, ktoś tu zagląda. Bo ostatnio mam wrażenie, że prowadzę monolog :lol:
Nie, jeszcze nie wybrałem. Zastanawiam się nad jakimiś dodatkami, gratami na tył pojazdu. Te zestawowe są beznadziejne. Nie wiem, czy nie zrobiłem błędy zaczynając malowanie bez gratów, bo jak je dam na rozjaśnione powierzchnie, nie będzie efektu cienka. No chyba, że domaluję potem.
FraSem

Widzę, że zrobiłeś dość mocne cienie. Jak bardzo zanikną po olejach i pigmentach? Nałożyłem w swoim humberze trochę pigmentu do wnętrza, żeby zrobić jakieś zabrudzenia i pigment zasłonił mi całe moje rozjaśnienia. Rozumiem, że jeśli nie chcę, żeby mi one zniknęły potem na modelu muszę je zrobić tak wyraźne jak u ciebie?
Awatar użytkownika
Spotter

Tak. Kontrasty musisz mieć mocne, bo inaczej to później zniknie. U mnie to jeszcze nie jest na gotowo. Będę go jeszcze rozjaśniał, zastanawiam się tylko jak mocno.
Z innej beczki - jesteś w stanie doradzić jakieś dodatki, graty które mógłbym wrzucić na pakę?
FraSem

Tak na szybko znalazłem te 3 zdjęcia:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak widać przeważnie są tu różne zawiniątka, płaszcze, pałatki itp. Z tyłu częśto jest trochę jerry can'ów.

Gdybyś wybrał sobie malowanie, to może udałoby się znaleźć fotkę tego egzemplarza i odtworzyć szpej.
Awatar użytkownika
Szydercza Gała
Rozpierdalator od środka
Rozpierdalator od środka

Post autor: Szydercza Gała »

Wyglada jakbyś zgubił jeden odcień pośredni, szczególnie na burtach to widać masz fajnie pocieniowaną górę panelu i nagle JEB ciemność....
NUR FüR MASON!!!!!
ZŁO SQUAD
Obrazek
Awatar użytkownika
Krocionorzec

Post autor: Krocionorzec »

Też mnie się zdaje za ciemnym. Ajabym go przemalował takim filtrem z mocno rozjaśnionego zielonego, tak żeby te dotychczasowe malunki nie znikły. Bo dobre są.
Obrazek
Awatar użytkownika
Spotter

FraSem -> dzięki za zdjęcia, ale mi bardziej chodzi o polecenie dobrych zestawów z dodatkami, które mogę wykorzystać. I nie pytam od Black Dog'a który ma dedykowany zestaw, bo on zawala cały tył i mi się to nie podoba. Bardziej pojedyncze jakieś beczki, kanistry, graty, szmatki itp.

Gała -> masz na myśli burty że są za ciemne na dole? Generalnie to jest mój zamysł, bo maluję wg zasady że im bardziej płaska powierzchnia, tym więcej jasnego. To są pionowe powierzchnie, więc zakładając modulację zenitalną, słońce ją oświetla możliwie najmniej. Ale tak, czegoś pośredniego mi tam brakuje. I tak zmieniłem przepis, który nie zakładał w ogóle mieszanki XF-62 z XF-60 proporcji 1:3. Od razu miało iść XF-60. Skłaniam się ku temu, aby teraz jeszcze pomodulować jaśniejszym tonem (czyste Buff) i dopiero punktowe jasne z Buff'a i białego.

Krocionorzec -> filterek się zobaczy, jak wszystko będzie wymalowane. Ja tak naprawdę kładąc każdą warstwę rozjaśnień tak jakby filtruję cały model. Bo daję zawsze tym odcieniem mgiełkę na całość, aby zmiękczyć trochę różnice tonalne.

Zastanawiam się jeszcze nad jakimś figurantem, ale jednym. Możecie coś polecić, co jest w mundurze Polaka albo bardzo łatwo można go adaptować?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Spotter”