[W] 2x T-35 / HobbyBoss 1/35

Lista kategorii: Pojazdy wojskowe Pojazdy wojskowe - Warsztaty

Awatar użytkownika
bohdan

Re: [W] T-35 / HobbyBoss 1/35

Post autor: bohdan »

bohdan pisze: pt 15 paź 2021, 17:05 Obrazek
Konrad

Post autor: Konrad »

Przed cieniowanie wykonane przeźroczystymi farbami; niebieską i zieloną. Użyłem także wygaszonego białego oraz cytrynowej żółci. Model jest spory wiec im więcej zróżnicowania koloru tym lepiej. Niestety aparat w telefonie średnio sobie radzi z tymi barwami. Trzeba kupić w końcu lustrzankę.

Obrazek
Awatar użytkownika
Marek Cz.

Post autor: Marek Cz. »

Konrad pisze: pt 10 gru 2021, 16:11Niestety aparat w telefonie średnio sobie radzi z tymi barwami. Trzeba kupić w końcu lustrzankę.
Czy nie wystarczy kompakt do 1500zł i porządne oświetlenie? Mnie też czeka zakup aparatu do fotografowania modeli/figurek więc chętnie poczytam co w tym temacie doradzicie.

W B&W Konrada widzę za dużo chmurkowania a za mało cieniowania sensu stricto. Różnice między powierzchniami naświetlonymi i ciemnymi są chyba za mało widoczne 🤔
Konrad

Marek Cz. pisze: pt 10 gru 2021, 16:58
Konrad pisze: pt 10 gru 2021, 16:11Niestety aparat w telefonie średnio sobie radzi z tymi barwami. Trzeba kupić w końcu lustrzankę.
Czy nie wystarczy kompakt do 1500zł i porządne oświetlenie? Mnie też czeka zakup aparatu do fotografowania modeli/figurek więc chętnie poczytam co w tym temacie doradzicie.

W B&W Konrada widzę za dużo chmurkowania a za mało cieniowania sensu stricto. Różnice między powierzchniami naświetlonymi i ciemnymi są chyba za mało widoczne 🤔

Wcześniej miałem Nikona D5200 i taką używkę pewnie kupię jak zarobię. Co do modelu różnice są niewielkie, subtelne. Zamierzam to wydobyć jeszcze Shaderami. Powinno być w sam raz. Drugą sprawą są te zdjęcia, sporo przekłamują. Tutaj też bardziej poszedłem w „marmurek” niż CM.
Konrad

Zieleń z palety Mr. Color 340.

Obrazek
Obrazek
Thalgonis

Post autor: Thalgonis »

Marek Cz. pisze: pt 10 gru 2021, 16:58
wg mojej wiedzy wystarczy - niezależnie od ceny - taki sprzęt, w którym masz możliwość wybrania programu „manual”, gdzie możesz ustawić i przysłonę i czas i ISO z ręki. Wszelkie idioten_kameren z automatami na pokładzie przy tego typu fotografii raczej polegną... Ale to IMHO :-)
====================
Thalgonis -> https://modelarstwozpudla.pl/
Konrad

Do farby Mr. Color 340 dodałem kilka kropel Tamiya XF-71 oraz X-8. Delikatnie rozjaśniło to kolor oraz ożywiło a także zróżnicowało powierzchnię.

Obrazek
Obrazek
cooper69

Post autor: cooper69 »

Dla mnie ok.
Thalgonis

Post autor: Thalgonis »

Dla mnie także. Tak więc: KACZKA :)
====================
Thalgonis -> https://modelarstwozpudla.pl/
Konrad

Fajnie. Podziałam teraz tymi Shaderami i taśmą, jak tylko zrobię zakupy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Konrad”