[W] 2x T-35 / HobbyBoss 1/35
Lista kategorii: Pojazdy wojskowe Pojazdy wojskowe - Warsztaty
Re: [W] T-35 / HobbyBoss 1/35
Aha, czyli prozaiczne wytłumaczenie. Dobrze wiedzieć. Mówisz, że to tylko w 76'tce?
W innych używanych w Shermanie tego nie widziałem na zdjęciach (75, 105, 17pdr).
I nie jest to powszechne dla wszystkich 76-tek.
Tu np. jest

A tutaj brak

Generalnie łatwiej znaleźć zdjęcia oryginałów bez tego wytarcia niż z nim.
Mam wrażenie, że w modelarskim świecie te (zresztą patrząc na pierwsze zdjęcie wyolbrzymione) wytarcie zostało spopularyzowane przez model Dragona w modelu Shermana z bitwy w Ardenach.
I nie jest to powszechne dla wszystkich 76-tek.
Tu np. jest

A tutaj brak

Generalnie łatwiej znaleźć zdjęcia oryginałów bez tego wytarcia niż z nim.
Mam wrażenie, że w modelarskim świecie te (zresztą patrząc na pierwsze zdjęcie wyolbrzymione) wytarcie zostało spopularyzowane przez model Dragona w modelu Shermana z bitwy w Ardenach.
Tak to już bywa, że ktoś coś zobaczy, zrobi a potem wszyscy to powielają bez zastanowienia się z czego to wynika. To tak jak w tym dowcipie kiedy Chińczycy przejęli amerykański myśliwiec, skopiowali go a następnie pochwalili się po latach amerykańcom. Ci się zaś pytają po co są te dziury w kadłubie, czy to jakieś "unowocześnienie"? Nie, tak było i tak zrobili. Okazało się, że to były dziury po pociskach
A co do Shermana, to na drugim zdjęciu średnio to widać, bo tam jest osłona zdaje się i kąt niewłaściwy, więc trudno jednoznacznie stwierdzić czy tam jest czy nie ma tego wytarcia. No ale zakładamy póki co, że to nie zawsze występowało. Poza tym chyba trochę musieli się wystrzelać aby to wytrzeć aż tak. Więc z i bez tego będzie poprawnie dla tych, co chcą robić zgodnie z poprawnością historyczną.
EDIT: podmieniłeś zdjęcia
Teraz faktycznie wyraźnie widać, że nie ma.
A co do Shermana, to na drugim zdjęciu średnio to widać, bo tam jest osłona zdaje się i kąt niewłaściwy, więc trudno jednoznacznie stwierdzić czy tam jest czy nie ma tego wytarcia. No ale zakładamy póki co, że to nie zawsze występowało. Poza tym chyba trochę musieli się wystrzelać aby to wytrzeć aż tak. Więc z i bez tego będzie poprawnie dla tych, co chcą robić zgodnie z poprawnością historyczną.
EDIT: podmieniłeś zdjęcia
-
Konrad
Dwa filtry nałożone. Pierwszy to A. MIG - 1508 a drugi; A. MIG - 1510.

-
Konrad
Zróżnicowaniem kolorystycznie gąsienice dodając na nie odcienie brązu i piaskowego. Użyłem do tego celu dwóch specyfików; AK4061, AK017. Będzie to baza pod pigmenty, których użyje do imitacji błota. Usunąłem wiadro i zastąpiłem je ogniwami gąsienic oraz łańcuchem. Namalowałem tam również efekt rdzy.

Mi się bardzo podoba.
Zaczyna to fajnie wyglądać.
- Shadowmare
Jest superowo.
-
Konrad
Pamietam pierwsze warsztaty jak wróciłem po przerwie. Te zjeby od Was były potrzebne. Dzięki.