czysto hipotetycznie, jak bym miał to podrasowac, to wyplótł bym z taśmy maskujacej i folii aluminowejRobert P pisze:Zastanawiam się, czy coś zrobić z tymi siatkami na oparciu. Nie mam jakiegoś sensownego pomysłu na to, więc chyba jednak tak zostawię
Wessex UH-5 Italeri 1/48
Moderator: Robert P
- KFS-miniatures
- Kontakt:
Re: Wessex UH-5 Italeri 1/48
i pewnie tak będę próbowałKFS-miniatures pisze:wyplótł bym z taśmy maskujacej i folii aluminowej
Kamil, a ten Weathering Stick Tamiyi, to nakładasz prosto ze szminki, czy za pomocą czegoś?
- KFS-miniatures
- Kontakt:
starym pedzlem na mokro lub na sucho
Na mokro są dwie opcje:KFS-miniatures pisze:starym pedzlem na mokro lub na sucho
Mokrym pędzlem pocierasz pomadkę i smarujesz po suchym, czy suchym pędzlem pocierasz pomadkę i smarujesz po mokrej powierzchni?
A to mokre to zwykła woda, czy coś szczególnego ma być?
- KFS-miniatures
- Kontakt:
woda, i obydwie opcje są grane. plus suche na suchą
Dzięki Kamil
Małe co nieco i odrabianie zaległości.
Pomalowałem deskę co by za bardzo nie wyjść z „wprawy” trzymania aero i przetarłem suchym:

Nakleiłem kalkomanię za pomocą seta Gunze i to był błąd. I zrobiłem washa na tablicy:

I nakleiłem tablicę na kalkę. Jak mi Gunze rozciągnęło kalkomanię, to chyba aż nad to widać:

Na sucho, to blaszkowa tablica całkiem fajnie pasowała do kalkomanii. W zestawie są dwie takie kaleczki. Jedna biała pod blaszkę, druga czarna bez blaszki. Przymierzałem blaszkę do obydwu i żadnej różnicy nie zauważyłem. Muszę wszystko zmyć, nałożyć kalkomanię ale już za pomocą Microscale. A kalkomanie są cienkie, i dobrze wiedzieć, że pod kalkomanię set Gunze jest za ostry.
I trochę sporo czsu zajęło mi takie coś:

Mam ochotę pobawić się w anatomię i pomacać, czy mi to pasuje. Jak coś nie wyjdzie, to najwyżej zamknę drzwi i zrobię przyciemniane szybki.
Podpowie mi ktoś, jak zrobić takie wytłoczenie jak pod tą gaśnicę?:

Małe co nieco i odrabianie zaległości.
Pomalowałem deskę co by za bardzo nie wyjść z „wprawy” trzymania aero i przetarłem suchym:

Nakleiłem kalkomanię za pomocą seta Gunze i to był błąd. I zrobiłem washa na tablicy:

I nakleiłem tablicę na kalkę. Jak mi Gunze rozciągnęło kalkomanię, to chyba aż nad to widać:

Na sucho, to blaszkowa tablica całkiem fajnie pasowała do kalkomanii. W zestawie są dwie takie kaleczki. Jedna biała pod blaszkę, druga czarna bez blaszki. Przymierzałem blaszkę do obydwu i żadnej różnicy nie zauważyłem. Muszę wszystko zmyć, nałożyć kalkomanię ale już za pomocą Microscale. A kalkomanie są cienkie, i dobrze wiedzieć, że pod kalkomanię set Gunze jest za ostry.
I trochę sporo czsu zajęło mi takie coś:

Mam ochotę pobawić się w anatomię i pomacać, czy mi to pasuje. Jak coś nie wyjdzie, to najwyżej zamknę drzwi i zrobię przyciemniane szybki.
Podpowie mi ktoś, jak zrobić takie wytłoczenie jak pod tą gaśnicę?:

Naklejasz kawałek plastiku o żądanej grubości z wycietym otworem na drugi. Podlewasz klejem wewnętrzne krawędzie żeby się zaokrągliły. Lub nakładasz szpachlę i kształtujesz krawędź np. okrągłą główką od szpilki, koralikiem ściągając naddatek szpachli.

- KFS-miniatures
- Kontakt:
to teraz czekam na kontrpropozcję nadredarktora. pewnie zacznie się od "dzwonisz do kolegi z australii, gadasz do niego po swojemu, on nic nie rozumie (tak samo jak ty jego pogańskiej mowy), ale to nie ma znaczenia, bo i tak chodzi o zużycie karty; bo głupio nówkę sztukę ciąć".tankmania pisze:Naklejasz kawałek plastiku o żądanej grubości z wycietym otworem na drugi. Podlewasz klejem wewnętrzne krawędzie żeby się zaokrągliły. Lub nakładasz szpachlę i kształtujesz krawędź np. okrągłą główką od szpilki, koralikiem ściągając naddatek szpachli.
Dzięki
Myslisz, że wygrzebie Modelarza z 1967 roku żeby udowodnić, że sam tego nie wymysliłem?KFS-miniatures pisze: to teraz czekam na kontrpropozcję nadredarktora.