Ja bym przy drugiej kalkomanii nie ryzykował już z użyciem płynów, ani Gunze, ani Microscale. Powierznia, na której ma być kalkomania, jest gładka, więc wyciąłbym kalkomanię po obrysie razem z kartonikiem i przykleiłbym w takiej postaci. Bez wody i płynów. Kleiłbym, pasując, od spodu do panelu z otworami na wskaźniki, a dopiero to do tej gładkiej płytki. Nie ma ryzyka rozjechania, brzegi tablicy tylko trzeba na koniec starannie obrobić, żeby przekładka z kartonika nie "świeciła".Robert P pisze: Muszę wszystko zmyć, nałożyć kalkomanię ale już za pomocą Microscale. A kalkomanie są cienkie, i dobrze wiedzieć, że pod kalkomanię set Gunze jest za ostry.
Wessex UH-5 Italeri 1/48
Moderator: Robert P
Re: Wessex UH-5 Italeri 1/48
A że diabeł tkwi w szczegółach, to
CA czy taki do plastiku, co troszkę go rozpuści. Mam Revella Contacta Professional, Tamiya Thin i Tamiya cement. Z CA to wszystkie gęstościtankmania pisze:Podlewasz klejem wewnętrzne krawędzie żeby się zaokrągliły
A szpachla to jaka? Bo jak sądzę, to taka co za szybko się nie ścina. Mam tylko Tamiya Basic, a przy niej to pewnie nie zdążyłbym ukształtować krawędzi. Strasznie szybko tężeje i rozcieńczałem ją Wamodem do akryli, ale wtedy ma duży skurcz i się zapada.tankmania pisze:Lub nakładasz szpachlę i kształtujesz krawędź np. okrągłą główką od szpilki, koralikiem ściągając naddatek szpachli.
Właśnie myślałem o tym, co by ją położyć bez żadnych płynów, na biały błyskfragles pisze:a bym przy drugiej kalkomanii nie ryzykował już z użyciem płynów, ani Gunze, ani Microscale.
-
piotr dmitruk
Robert P pisze: Podpowie mi ktoś, jak zrobić takie wytłoczenie jak pod tą gaśnicę?:
Zamiast szpachli ja nakładam do środka Distalu, nieco mniej niż potrzeba do wypełnienia. Półpłynny klej tworzy menisk układający się w formie tego wytłoczenia i nic nie trzeba kształtować ręcznie.tankmania pisze:Naklejasz kawałek plastiku o żądanej grubości z wycietym otworem na drugi. Podlewasz klejem wewnętrzne krawędzie żeby się zaokrągliły. Lub nakładasz szpachlę i kształtujesz krawędź np. okrągłą główką od szpilki, koralikiem ściągając naddatek szpachli.
Distal dobry, ale schnie długo, a rapid mnie jakoś nie przekonuje. Jakiś taki gumowaty i nie zdąży się rozlać. Ale jak może sobie poleżeć to Piotr dobrze sugeruje.
Klej CA i przyspieszacz, a szpachli uzywam tylko Tamiyi.
http://www.martola.com.pl/pl144/produkt ... miya_Putty
Tylko ja się zastanawiam jakie to jest duże i czy jest sens robić zaokrąglenie, czy nie wystarczy zrobić zapadnięcie. Będzie coś widać jak wkleisz gasnicę?
Klej CA i przyspieszacz, a szpachli uzywam tylko Tamiyi.
http://www.martola.com.pl/pl144/produkt ... miya_Putty
Tylko ja się zastanawiam jakie to jest duże i czy jest sens robić zaokrąglenie, czy nie wystarczy zrobić zapadnięcie. Będzie coś widać jak wkleisz gasnicę?
Faktycznie. Jeśli założyć, że gaśnica ma 100mm średnicy, bo wygląda jak samochodowa, to do modelu powinna mieć jakieś 2mm, i aby zachować proporcję, to według średnicy tej gaśnicy, to szerokość wgłębienia wygląda na jakieś 200mm, natomiast głębokość może wynosić wtedy 1,5mm. Ale to wszystko przy założeniu 100mm gaśnicy:tankmania pisze:Tylko ja się zastanawiam jakie to jest duże i czy jest sens robić zaokrąglenie, czy nie wystarczy zrobić zapadnięcie. Będzie coś widać jak wkleisz gasnicę?

W sumie, to rzeczywiście przy tych wymiarach, zastanawiam się nad sensem tych zaokrągleń na dnie wgłębienia.
Pozostaje kwestia wielkości pasków na wręgi. Jak dla mnie, to wręgi odstają od kadłuba na jakieś 70-80mm i mają ze 30mm szerokości. To na podstawie przedniej rury siedzeń, która prawdopodobnie ma 50mm średnicy, oraz szerokości pasów biodrowych, co jak sądzę, wiele nie odbiegają szerokością od samochodowych:

Ktoś to widzi inaczej, czy ciąć paski 0,5x1,5mm?
Ja bym dał ciut grubsze, tak 0,8 ca. Abstrahując od przeliczania będzie lepiej wzrokowo wyglądało.
Najpierw zrobiłem drabinki:

Potem z drugiej drabinki zrobiłem pierwszą ławeczkę:

A z pierwszej drugą:

Przerobiłem to bo:

1. Nogi obydwu ławeczek nie trafiały w punkty mocowania w podłodze. Wyglądałoby to bardzo niedobrze.
2. Długa ławeczka ma 6 siedzisk i jest dłuższa
3. Krótsza ławeczka ma 4 siedziska, a nie 3 i też powinna być dłuższa
4. Ławeczki nie mają z tyłu nóg.
5. Materiał siedziska w formie plastiku wyglądał śmiesznie
Po przymiarce wyglądać będzie tak:

Trochę czasu zajęło mi pomierzenie i rozrysowanie tego wszystkiego. Bardzo przydatną pomocą do tego typu zabaw jest papier milimetrowy. Nie trzeba rysować linii, łapać kątów itp.
Zmieniłem kalkę na tablicy:

I pomalowałem ławeczki:

Zacząłem od mniejszej i pewnie dlatego wyszła gorzej. Za to mniej ją będzie widać. Przynajmniej wiem jak posługiwać się półsuchą gąbką w nakładaniu odprysków czy przebarwień. Engine Grime zgasił trochę zieleń ławki. Kładziony prosto na farbę.

Potem z drugiej drabinki zrobiłem pierwszą ławeczkę:

A z pierwszej drugą:

Przerobiłem to bo:

1. Nogi obydwu ławeczek nie trafiały w punkty mocowania w podłodze. Wyglądałoby to bardzo niedobrze.
2. Długa ławeczka ma 6 siedzisk i jest dłuższa
3. Krótsza ławeczka ma 4 siedziska, a nie 3 i też powinna być dłuższa
4. Ławeczki nie mają z tyłu nóg.
5. Materiał siedziska w formie plastiku wyglądał śmiesznie
Po przymiarce wyglądać będzie tak:

Trochę czasu zajęło mi pomierzenie i rozrysowanie tego wszystkiego. Bardzo przydatną pomocą do tego typu zabaw jest papier milimetrowy. Nie trzeba rysować linii, łapać kątów itp.
Zmieniłem kalkę na tablicy:

I pomalowałem ławeczki:

Zacząłem od mniejszej i pewnie dlatego wyszła gorzej. Za to mniej ją będzie widać. Przynajmniej wiem jak posługiwać się półsuchą gąbką w nakładaniu odprysków czy przebarwień. Engine Grime zgasił trochę zieleń ławki. Kładziony prosto na farbę.
- KFS-miniatures
- Kontakt:
Wyszedłem z prawy z aero. Potrenowałem na tym co najmniej będzie widać:

I psiknąłem podłogę transportowego. W instrukcji jest taka jak burty, na zdjęciach czarna, ale taka jakaś wyblakła i poprzecierana, to zrobiłem taki myk:

Prostokąt to czysty czarny XF-1. Obok mieszanka z Tire 1:1. Wydawała się jeszcze za ciemna. Ostatecznie podłoga to 2 (Tire) :1 (black). Tylko to pierwsza warstwa i chyba więcej nie będzie. Wolę ją miejscami przyciemniać niż rozjaśniać.

I psiknąłem podłogę transportowego. W instrukcji jest taka jak burty, na zdjęciach czarna, ale taka jakaś wyblakła i poprzecierana, to zrobiłem taki myk:

Prostokąt to czysty czarny XF-1. Obok mieszanka z Tire 1:1. Wydawała się jeszcze za ciemna. Ostatecznie podłoga to 2 (Tire) :1 (black). Tylko to pierwsza warstwa i chyba więcej nie będzie. Wolę ją miejscami przyciemniać niż rozjaśniać.
Cug dalszy:

Glanz pomada z którą dałem ciała. Za bardzo o niej myślałem i nie zrobiłem suchego pędzelka:

Nie bardzo wiem, jakim kolorkiem washa potraktować tą czarną podłogę i nie mam pomysłu jakim kolorkiem przetrzeć wszystko to, co wystaje. Ma ktoś może jakiś pomysł, albo z tym doświadczenie?
Tu się też rozpędziłem z błyskiem:

Chyba dlatego, że oglądałem 2012 i o mało nie uwierzyłem, że nie zdążę.
Z siedziskami wyszła mi żenada. Nie tylko w kwestii wybrudzenia. Nie udało mi się tak jak na zdjęciach. Niby nakładałem gąbką Engine Grime, ale to nadal nie jest to. Kropki mi wyszły, a nie wtarty w materiał bród. Sześcioosobowa ławka jeszcze czysta:

Glanz pomada z którą dałem ciała. Za bardzo o niej myślałem i nie zrobiłem suchego pędzelka:

Nie bardzo wiem, jakim kolorkiem washa potraktować tą czarną podłogę i nie mam pomysłu jakim kolorkiem przetrzeć wszystko to, co wystaje. Ma ktoś może jakiś pomysł, albo z tym doświadczenie?
Tu się też rozpędziłem z błyskiem:

Chyba dlatego, że oglądałem 2012 i o mało nie uwierzyłem, że nie zdążę.
Z siedziskami wyszła mi żenada. Nie tylko w kwestii wybrudzenia. Nie udało mi się tak jak na zdjęciach. Niby nakładałem gąbką Engine Grime, ale to nadal nie jest to. Kropki mi wyszły, a nie wtarty w materiał bród. Sześcioosobowa ławka jeszcze czysta: