T-34/85 Academy 1:35

Lista kategorii: Pojazdy wojskowe Pojazdy wojskowe - Warsztaty

Moderator: Spotter

Awatar użytkownika
Spotter

Re: T-34/85 Academy 1:35

Post autor: Spotter »

Prace się rozpoczęły. Przyjrzałem się z bliska gąskom zestawowym i doszedłem do wniosku, że jednak oszczędzę 130,- pln'a na Masterclubach. Te zestawowe są całkiem ok i ich ułożenie nie nastręczało za bardzo problemów. Pytanie do kogoś, kto już robił ten model: jak je podzielić, abym później mógł je zmontować do kupy? Przerabiał ktoś ten problem? Bo jak podzielę na zbyt małą liczbę elementów, mogę mieć problem z ich późniejszym złożeniem, jak już dojdą błotniki. Jak będzie ich za dużo, to później z malowaniem może być też słabiej.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
bazylms

Post autor: bazylms »

Osobiście to bym pomyślał o złożeniu ich całkiem do kupy i zamontowaniu najpierw tylnego rzędu kół, potem gąsienice a potem zewnętrzny rząd kół. Tak robiłem w Sdk-u i Shermanie M4A3E8

Obrazek
Pozdro - Krzysiek Bartyzel

Czołgi - pancerna pięść armii
Awatar użytkownika
Spotter

Widzisz, dobry pomysł. Ja niestety już koła skleiłem do kupy i nie wiem jakim cudem, ale użyłem kleju przy nakładaniu na trzpienie!!! Efekt: 2 urwane!
Obecnie myślę aby gąski skleić do kupy dopiero na etapie malowania i to razem z kołami. Zrobić gotowe bloki do nałożenia.
Awatar użytkownika
bazylms

Post autor: bazylms »

Można jeszcze zrobić dwa odcinki. Górny z całym łukiem na kole napędowym i drug dolny z łukiem na kole napinającym. Na sam koniec wysuwasz górny bieg od tyłu i tyle.
Pozdro - Krzysiek Bartyzel

Czołgi - pancerna pięść armii
Awatar użytkownika
fragles

Post autor: fragles »

Gąsienice (gąsiennice :D ) kleję w jedną długą taśmę, na płasko. Jak już klej złapie, ale jeszcze spoina jest miękka, zaginam w kształt U i nasuwam od strony koła napinającego, zostawiając połączenie obu końcówek taśmy na styk (bez klejenia) na kole napędowym. Formuję kształt, dociskam końcówki na kole napędowym i co tam jeszcze trzeba docisnąć do kształtu, i zostawiam do wyschnięcia. Jak już wyschnie, to wystarczy lekko podważyć na styku na kole napędowym i zdjąć w całości. Zachowuje kształt tak, jak wyżej na zdjęciach Krzyśka, tylko że bez tych kół wewnątrz. Maluję gąsienice poza podwoziem. I jeszcze jedno: dobrze jest mieć możliwość obracania koła napędowego przy formowaniu kształtu (czyli koło nie przyklejone). Taśma jest na tyle giętka, że da się tym samym sposobem wsunąć na powrót na koła. Na koniec trzeba tylko złapać klejem końcówki na kole napedowym.
Awatar użytkownika
Spotter

No to mała aktualizacja. Wieża już gotowa i mocno się bawię blacharką. Póki co mało w plastiku zrobione, ale jak na mnie to całkiem niezłe tempo. Tą popieprzoną fakturę odlewu zmiękczyłem. Już nie wygląda tak sztucznie jak na początku. Jest konkretna, to fakt. Ale wydaje mi się, że po wszystkich późniejszych zabiegach lakierniczych trochę to zelżeje. Przynajmniej wrażenie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Krocionorzec

Post autor: Krocionorzec »

Farba i późniejsze zabawy to raczej uwypuklą, obawiam się. Jako że masz już na to poklejone blaszki, to mogę z czystym sumieniem napisać, że ajabym to jeszcze podszlifował na bardziej gładko. Academy dało ciała tutaj po całości.
Obrazek
Awatar użytkownika
Spotter

Szlifować nie będę. Raczej wypełnię to Surfacerem i trochę jeszcze podziałam. Generalnie mi się to podoba :) Bo w dupie mam poprawność merytoryczną :D
Awatar użytkownika
bohdan

Post autor: bohdan »

Okrutnie brzydka jest ta faktura
Awatar użytkownika
potez

Post autor: potez »

Naciap pędzlem na sztorc surfa 500 i potem gąbeczka 3M pojedź po tym. Tak jak jest to rozpacz ;(
tak, jestem #ponurymodelaż
ODPOWIEDZ

Wróć do „Spotter”