Robroy pisze:Cześć Cooper69,
Śledziłem Twój warsztat na Modelłorku, z racji podzielania zdania przez Bigmodela, to napiszę tutaj
Co do Twojego koloru to proporcje Light Mud wziąłeś zgodnie z wytycznymi Starmera? Trochę Ci się pewnie ściemni ten kolor, ale tym bym się nie przejmował akurat, bo odcienie bywały różne, natomiast plamy, które naniosłeś na pewno nie były zielone tylko tzw. Blue Black. Oficjalny rozkład przyjęty w 1943 r. też był nieco inny (ale to jedynie wytyczne, rzeczywistość bywała bardzo różna), poniżej masz oficjalny schemat malowań Shermanów "pustynnych", stan na kwiecień 1943 r. ( z publikacji Taylora) Przyjrzyj się przy okazji granicom białego koloru. No i dla porównania taki smaczek w postaci kojojowego zdjęcia Shermana. Zbyt wiele takich fotek kojojowych nie uświadczysz.
Pozdrawiam,
Super, że jesteś!
Zawsze przy siermanach trafiam na Ciebie szukając na starym pwm.
Troszku żeśmy pogadali na fejsowej grupie Shermanowej (jedna z nielicznych sensownych grup do jakich należę) i oczywiście Starmer i regulaminowy Blue Black padł.
Ja jednak opierając się na wypowiedziach min. Tomka Mańkowskiego:
"wszystkie Shermany pod Monte Cassino miały taki sam kamuflaż - rozkład plam w dwubarwnym schemacie określony był w dyrektywie z 19.10.42 ( dla wszystkich pojazdów brytyjskich na Bliskim Wschodzie ) i w takim też malowaniu polskie czołgi dotarły do Włoch.
Kamuflaż tworzyły ciemne plamy na jasnym tle. Plamy malowane były pędzlem - stąd ich ostre krawędzie...
Farba bazowa to różne odcienie koloru jasnopiaskowego ( od piaskowo różowej aż do jasnozielonej ), a ciemne plamy malowane były kolorem oliwkowym lub zielonym lub grafitowym lub brązowoczerwonym lub ciemnobrązowym czy oliwkowozielonym... ( tak podaje Ledwoch w Polskich Shermanach I ) Najczęstsza interpretacja fotek z tego okresu sugeruje kamuflaż dwubarwny piaskowo-zielony...
Dopiero od kwietnia 44 czołgi stopniowo ( przy okazji remontów czy uzupełnień ) zmieniały barwy na jednolite oliwkowozielone... "
Wybrałem akurat Tamiya Olive Green na zielone plamy bo czytałem, że kompanie warsztatowe modyfikowały kolory i chciałem co innego (Markizę pewnie zrobię w plamy LM i BB) tym bardziej, że sam Starmer o tym pisze:
"G.H.Q.M.E. introduced another basic color designated “Light Mud” for all Middle East areas in April 1943. The disruptive pattern was to be in S.C.C. No.14 Blue-Black or if this was unavailable then Dark Green, Very Dark Brown or Dark Slate may be used" [...] By November 1943 the Allied forces had moved north of Rome to more verdant country where two colored schemes were ineffective or be a disadvantage. The introduction of S.C.C. No.15 Olive Drab in April 1944 for N.W.E. extended to Italy too since forces were advancing into Europe. By late 1944 new vehicles from UK were plain S.C.C. No.15 Olive Drab with or without disruptive painting and plain U.S. Olive Drab No.9 was more common. Until the end of hostilities all the various camouflage colors then in use remained."
Znaczy się można
Light Mud jest według mieszanki (z tego co widzę Starmera) na
Armorama, która jest skopiowana z innego brytolskiego forum